Θεματικές Εκθέσεις: Τα τεκμήρια αφηγούνται την ιστορία τους
Οι Θεματικές Εκθέσεις είναι ψηφιακές εκθέσεις που λένε μια ιστορία. Συγκεντρώνουν τεκμήρια σε ένα αφήγημα, αξιοποιώντας τους εκτεταμένους σημασιολογικούς εμπλουτισμούς που γίνονται από την ομάδα του συσσωρευτή και συνδυάζοντας πρωτογενείς πηγές για να φωτίσουν διαφορετικές πτυχές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνδέοντας τεκμήρια και υφαίνοντας νοήματα με σημασιολογική επιμέλεια, τονίζεται η δυναμική του SearchCulture.gr ως μια πλατφόρμα για ψηφιακή αφήγηση, μάθηση και πολιτιστική ανακάλυψη για όλους. Οι Θεματικές Εκθέσεις χρησιμεύουν εξάλλου ως εφαλτήρια και βοηθήματα εκμάθησης για τις πιο προηγμένες λειτουργίες αναζήτησης στον συσσωρευτή, προτρέποντας τους χρήστες να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι αναζήτησης.
Με τις Θεματικές Εκθέσεις αναδεικνύονται ποικίλες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, με στόχο να καλυφθούν πολλές χρονολογικές περίοδοι, να φωτιστούν συχνά υποεκπροσωπούμενες ιστορίες, όπως η ιστορία των γυναικών, και να τονιστούν πτυχές του άυλου πολιτισμού, όπως παροιμίες, παραδοσιακές πρακτικές και τοπική ιστορία.
Μια εύχρηστη αναζήτηση στις 70 Θεματικές Εκθέσεις
► Ο χρήστης μπορεί πλέον να επιλέξει μια θεματική ετικέτα και να δει όλες τις Εκθέσεις με την ίδια θεματική ή να φιλτράρει επιλέγοντας θεματικές, μια λειτουργικότητα που διευκολύνει σημαντικά τον εντοπισμό και τη χρήση τους.
► Οι εκθέσεις εμφανίζονται με σειρά φθίνουσας ημερομηνίας δημοσίευσης, δηλαδή πιο πάνω εμφανίζονται οι πιο πρόσφατες, μια λειτουργικότητα σημαντική για τους αφοσιωμένους μας χρήστες, όπως είναι οι εκπαιδευτικοί.
► Ταυτόχρονα υπάρχει και η προηγούμενη αλφαβητική ταξινόμηση ή ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αύξουσα ημερομηνία δημοσίευσης, δηλαδή να δει τις πιο παλιές Εκθέσεις πρώτα.
► Προστέθηκε σελιδοποίηση, ανά 30 Εκθέσεις, καθώς και η δυνατότητα αναζήτησης με λέξη ή φράση στον τίτλο και υπότιτλο, κάνοντας έτσι την ανακάλυψη Θεματικών Εκθέσεων πιο εύκολη.
Ανακαλύψτε τις καινούργιες ιστορίες που αναδύονται μέσα από το SearchCulture.gr
Μέσα στο 2024 έχουν ήδη δημοσιευτεί 16 καινούργιες Θεματικές Εκθέσεις, για ποικίλα θέματα όπως: Αρχαιολογία, Λαογραφία, Θρησκευτική και Πολεμική Ιστορία καθώς και Ιστορία του Βιβλίου:
– Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις πολιτιστικής κληρονομιάς, μια Έκθεση αποκλειστικά με 3D περιεχόμενο
– Στερεοσκοπικές φωτογραφίες, μια εξαιρετικά διαδεδομένη μορφή ψυχαγωγίας τον 19ο αιώνα
– Τα όπλα της Επανάστασης, γνωριμία με τα όπλα των Αγωνιστών του 1821
– Άγιο Όρος- Εξερευνώντας το «άβατον», φωτογραφίες από την Αθωνική Χερσόνησο
– Τo Υδραγωγείο της Μόριας Λέσβου, ένα μικρό επίτευγμα της αρχαίας μηχανικής
– Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου, το αρχαίο μνημείο στους πρόποδες της Ακρόπολης Αθηνών
– Το Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη, μάθετε περισσότερα για την ιστορία του αθηναϊκού τοπόσημου
– Ο αρχαίος οικισμός του Ραμνούντα, ένας δήμος της Αττικής
– Το Θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως, τόπος γέννησης του θεάτρου
– Ο αρχαίος Έλληνας πολεμιστής, προστάτης της πόλης-κράτος
– Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα, γνωριμία με τα παιχνίδια του Αρχαίου κόσμου
– Τo Καφενείο- Η ιστορία του καφενείου ως χώρου κοινοτικής συγκρότησης
– Εικόνες & διακόσμηση κειμένων: Πρωτογράμματα
– Εικόνες & διακόσμηση κειμένων: Τυπογραφικά Σήματα
– Σαρακατσάνοι, γνωριμία με την εθνοτική ομάδα των Σαρακατσάνων
– Νεροτριβές, παραδοσιακές τεχνολογίες υδροκίνησης για το πλύσιμο των ρούχων
(Η εικόνα του άρθρου είναι του Κώστα Γραμματόπουλου, με τίτλο “Στο νησί των Σειρήνων”, 1957, από τη Συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου, με άδεια χρήσης CC BY-NC-ND 4.0 GR)