Αρκετά τέτοια καταστήματα έχουν «ξεπηδήσει» σε όλη την πρωτεύουσα, από τότε που η Ταϊλάνδη αποποινικοποίησε το φυτό της κάνναβης τον Ιούνιο.
Το 2018, η Ταϊλάνδη έγινε η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποίησε την κάνναβη για ιατρική χρήση. Τον Ιούνιο, ακολούθησε η πλήρης αποποινικοποίηση της κάνναβης. Αυτό έχει οδηγήσει και σε έκρηξη της ψυχαγωγικής χρήσης της, κάτι που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι – ανησυχώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην παραγωγικότητα των πολιτών – προσπάθησαν αναδρομικά να αποθαρρύνουν.
Οι αφίξεις λόγω τουρισμού συρρικνώθηκαν στα 2 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με το 2019 που οι αφίξεις τουριστών είχαν αγγίξει σχεδόν τα 40 εκατομμύρια.
Όμως με αυτή την νέα τουριστική προσθήκη, οι επιχειρηματίες των καφέ της Μπανγκόκ ελπίζουν σε μία βελτίωση της κατάστασης. Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας «RG420» Ongard Panyachatiraksa και άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής, θεωρούν τα καφέ τους ως στυλοβάτες στις προσπάθειες αναβίωσης μιας τουριστικής βιομηχανίας που στο παρελθόν συνέβαλε περίπου κατά 12% στο ΑΕΠ πριν «χτυπήσει» η πανδημία.
Ο ιδιοκτήτης της καφετέριας ανέφερε ότι εκατοντάδες επισκέπτονται το μαγαζί του κάθε μέρα και σχεδιάζει να ανοίξει κι άλλα. «Ευρωπαίοι, Ιάπωνες, Αμερικανοί — ψάχνουν για ταϊλανδέζικη σάτιβα», δήλωσε ο Οngard στο Reuters, αναφερόμενος στην κάνναβη και συνέχισε: «Η κάνναβη και ο τουρισμός ταιριάζουν».
«Ο νόμος δεν καλύπτει την ψυχαγωγική χρήση κάνναβης… και έτσι η προώθηση του τουρισμού επικεντρώνεται σε ιατρικές (πτυχές)», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της εθνικής αρχής τουρισμού, Siripakorn Cheawsamoot.
Και για αυτό, μια κοινοβουλευτική επιτροπή συζητά αυτή την περίοδο ένα νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της χρήσης κάνναβης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. Συνεπώς τόσο η ύπαρξη όσο και η λειτουργία των καφετεριών κάνναβης θα μπορούσε να επηρεαστεί αρκετά το προσεχές διάστημα.