Μια επιλογή από αυτές τις εικόνες συγκεντρώθηκε στο φωτογραφικό της βιβλίο, Young American, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2019. Δύο χρόνια αργότερα, η φωτογράφος επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με ένα νέο βιβλίο που «αιχμαλωτίζει» τους νέους της πόλης που την ενέπνευσε όσο καμία άλλη και τελικά της έδωσε το ελεύθερο να γίνει αυτό που είναι.
«Υπάρχει ένα όνειρο εδώ στη Νέα Υόρκη και οι νέοι δεν φοβούνται να το ακολουθήσουν, να βρουν τον εαυτό τους, να είναι ο εαυτός τους και να είναι ανοιχτοί», λέει η Tomanova στο AnOther Mag. «Αυτή η αίσθηση του ανοίγματος και της σύνδεσης με τους άλλους καθώς και με τη συνολική ανθρώπινη εμπειρία είναι κάτι ζωτικής σημασίας για τη δουλειά μου».
Η νέα της μονογραφία περιγράφεται από την φωτογράφο ως «τοπίο νεότητας και πορτρέτο του τόπου», ενώ εξετάζει τη μυθική έλξη της Νέας Υόρκης, της πόλη που μας «χάρισαν» οι Robert Mapplethorpe, Patti Smith, Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat και τόσοι άλλοι.
«Ήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το τέλος ενός μεταπτυχιακού στη ζωγραφική στην Τσεχία.», λέει η Tomanova. «Πάντα ήθελα να γίνω καλλιτέχνης, αλλά με αποθάρρυνε τόσο πολύ η έλλειψη υποστήριξης και ο απόλυτος σεξισμός στη ζωγραφική που άφησα πίσω μου την ιδέα του να γίνω ζωγράφος.»
Μεταξύ των ανθρώπων που την έπεισαν να ακολουθήσει καριέρα στη φωτογραφία ήταν ο ιστορικός τέχνης Thomas Beachdel, ο οποίος έγραψε την εισαγωγή στο βιβλίο New York, New York και οι συνάδελφοι της, Francesca Woodman και Ryan McGinley, δύο από τις μεγαλύτερες εμπνεύσεις της.
Σε αυτή τη νέα, πιο ώριμη απεικόνιση της Νέας Υόρκης – που περιλαμβάνει πάνω από 145 φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια , μας γνωρίζει γιατί οι άνθρωποι μετακομίζουν στην πόλη, γιατί η ίδια μετακόμισε εκεί και πώς ήταν όταν έφτασε. Για την Tomanova, η δεύτερη αυτή μονογραφία της είναι ένα μέσο να κοιτάξει πίσω στο άτομο που ήταν κάποτε και σε αυτό που έγινε από τότε.
Η Tomanova άφησε το οικογενειακό της αγρόκτημα στη μικρή συνοριακή πόλη Mikulov της Τσεχικής Δημοκρατίας και ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2011 και στη Νέα Υόρκη το 2012, μόνη της, χωρίς να γνωρίζει κανέναν. , γράφει ο Beachdel στην εισαγωγή του βιβλίου που κυκλοφόρησε από την Dashwood Books.
«Είναι εύκολο να ξεχάσεις τις στιγμές του πόνου και της δυσκολίας που εμφανίζονται στη διαδικασία της εύρεσης του εαυτού σου σε ένα νέο μέρος. Το αντίδοτο είναι να επικεντρωθείς στο όνειρο, στο κίνητρο. Να οικοδομήσεις έναν κόσμο στον οποίο θα βρεις τον τόπο που ανήκεις ». συμπληρώνει.
Η φωτογράφος θυμάται τις αμέτρητες βόλτες που έκανε στο Lower East Side – τη γειτονιά που ονομάζει σπίτι της – Manhattan και Chinatown. Μιλάει για τα Κυριακάτικα ηλιοβασιλέματα, τον καφέ στην οδό Essex και πώς αναγνώρισε τον νεότερο εαυτό της στις αλληλεπιδράσεις της με άλλους νέους ονειροπόλους της Νέας Υόρκης. «Το βιβλίο New York, New York αφορά την ελευθερία.», γράφει. «Το θέμα είναι να είσαι ο εαυτός σου. Έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου. Έχει να κάνει με το να ρισκάρεις και να μην σε νοιάζει. Πρόκειται για όνειρα χωρίς όρια ».
Source | Another Mag