Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο μέσος τουρίστας ξοδεύει περίπου το ένα τρίτο του προϋπολογισμού των διακοπών του σε τρόφιμα, κάτι που δείχνει τη σημασία που μπορεί να αποκτήσει ο συγκεκριμένος τομέας δεδομένου ότι πρόκειται για έναν τρόπο μυήσεως στον πολιτισμό και στην κληρονομιά μιας περιοχής.
Μια διαφορετική μορφή εναλλακτικού τουρισμού στην οποία κυριαρχεί η κουλτούρα της τοπικής κουζίνας, χωρίς όμως να περιορίζεται μόνο σε αυτήν.
Η γαστρονομία αποτελεί πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά. Ο τρόπος ζωής ενός τόπου αντανακλάται στο φαγητό και στο ποτό, μέσω της διαδικασίας αλλά και των υλικών που αυτά παράγονται. Η Μαγειρική τέχνη και η Γαστρονομία συνθέτουν το πακέτο ενός ταξιδιού μνήμης διαμέσου της γεύσης.
Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά προϊόντα, όπως το λάδι, το κρασί, τα χόρτα, τα λαχανικά, το μέλι, το γιαούρτι και τα τυριά. Οι πρώτες ύλες είναι αγνές, φρέσκιες, νόστιμες και μπορούν να παραχθούν με βιολογικό τρόπο. Μαγειρεύουμε απλά. Γι’ αυτό, η ελληνική κουζίνα σε συνδυασμό με το εξαιρετικό ελληνικό κρασί είναι υγιεινή και χαρίζει ευεξία.
Η Δυτική Μακεδονία διαθέτει έναν ανεξερεύνητο γαστρονομικό πλούτο με μεγάλη ποικιλία συνταγών. Είναι δεκάδες τα τοπικά τυριά που παράγονται στην περιοχή μας, ενώ η περιφέρεια διακρίνεται και για τον οινικό πλούτο της.
Η ελληνική κουζίνα έχει βάλει τις βάσεις της Μεσογειακής διατροφής, και έχει κερδίσει πολλούς φίλους στο εξωτερικό χάρη στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Η ποικιλία των μεζέδων, η απλότητα της παρασκευής, η νοστιμιά και η θρεπτική αξία των φρέσκων ελληνικών προϊόντων την έχουν κάνει ευρύτερα γνωστή κι αγαπητή. Υπάρχουν επίσης ορισμένες κλασικές ελληνικές πρώτες ύλες (ελαιόλαδο, φέτα, γιαούρτι, μέλι, φύλλο ζύμης, κ.ο.κ.) που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη διεθνή κουζίνα.
Αναπόσπαστο στοιχείο της απόλαυσης που προσφέρει η ελληνική κουζίνα είναι και ο συνδυασμός της με την γραφική τοποθεσία… κάποιο γραφικό εστιατόριο, ένα τραπέζι κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού, μια ψαροταβέρνα δίπλα στις λίμνες της Δ. Μακεδονίας.