Μία φύση που σε καλεί να την επισκεφθείς και να σε μαγέψει με την ομορφιά της κι ένας τόπος ιδανικός για αποδράσεις ήταν αρκετά για να αποτελέσουν μία ξεχωριστή πρόταση για Κυριακάτικη βόλτα με τις μηχανές στο Άνω Βόιο.
Ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Σιάτιστας, γνωστός για τις δράσεις του και την ενεργή συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου σε μία βόλτα με τις μηχανές στο Άνω Βόιο με σκοπό να γνωρίσουν από κοντά τους πανέμορφους οικισμούς του Δήμου και το απαράμιλλου κάλλους φυσικό τοπίο.
Μία πρόταση για εναλλακτικό τουρισμό που βρήκε την αποδοχή του Δήμου, με σκοπό τη θεσμοθέτησή του, για τους λάτρεις της μοτοσυκλέτας και όχι μόνο.
«Η μηχανή θέλει κέφι και όρεξη για απόδραση και καλή προετοιμασία. Φοράμε πάντα το κράνος μας και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά μας,», δηλώνει ο Πρόεδρος του ΜΟΣ Θεόδωρος Γράβας, ευχαριστώντας όλους όσους έγιναν μία παρέα την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 και ανηφόρισαν στο Βόιο για μία ξεχωριστή μοτοβόλτα, καθώς και το Δήμο Βοΐου για την στήριξη.
Μία άνετη και όμορφη διαδρομή, 170 χιλιομέτρων επαρχιακού οδικού δικτύου, με αφετηρία και τερματισμό τη Σιάτιστα, που περιελάμβανε πέρασμα από τη Νεάπολη, το Τσοτύλι, στάση στη Χρυσαυγή για ξεκούραση και φαγητό, με θέα το μονότοξο γεφύρι, που κτίστηκε το 1854, που εντυπωσιάζει λόγω του ύψους του, το οποίο φθάνει τα 9 μέτρα.
Στηρίζεται και από τις δύο πλευρές σε βραχώδη πρανή εκεί όπου η κοίτη του Παλιομάγερου στενεύει αρκετά. Το μήκος του φθάνει τα 25 μέτρα, το πλάτος του τα 3 και το άνοιγμα του τόξου του τα 14,2 μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών κατηφορικής διαδρομής από την πλατεία της Χρυσαυγής επάνω στο μονοπάτι που ένωνε το χωριό με τη Μόρφη και τον Πεντάλοφο.
Το περιβάλλων τοπίο έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και αποτελεί σήμερα χώρο αναψυχής. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει παράλληλα και τον παλιό νερόμυλο, ο οποίος είναι πρόσφατα ανακαινισμένος. Πίσω από το νερόμυλο υπάρχει μεγάλη δέση, όπου δημιουργείται ένας εντυπωσιακός καταρράκτης.
Ακολούθησε στάση για καφέ στον παραδοσιακό οικισμό Πενταλόφου, το παλιό Ζουπάνι, το μεγαλύτερο μαστοροχώρι της Μακεδονίας, που απλώνεται στις πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων. Η βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια ανάμεσα στα παλιά διώροφα και τριώροφα αρχοντικά του χωριού αποτελεί μοναδική εμπειρία.
Επόμενη στάση ο καταπράσινος Βυθός και το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος.
Στο κέντρο ο ναός, χτισμένος με πελεκητή πέτρα δείγμα της οικοδομικής αρχιτεκτονικής του Βοίου. Βυζαντινού ρυθμού με τρεις τρούλους εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι αγιογραφίες του επονομαζόμενου Μιχαήλ, Χιοναδίτη αγιογράφο, ο οποίος χρειάστηκε περίπου 45 χρόνια να ολοκληρώσει τον ναό καθώς επέλεξε να εργαστεί μόνος του.
Το Μοναστήρι διακοσμήθηκε με λιθανάγλυφα του Μίλιου Ζουπανιώτη, για την ανοικοδόμησή του, βοήθησαν μάστορες από την περιοχή ενώ ο κόσμος προσέφερε γενναιόδωρα.
Γύρω του οι κοιτώνες φιλοξενίας, ανοικτοί και έτοιμοι να υποδεχτούν εκείνους που θα επιλέξουν να επισκεφτούν το Μοναστήρι και να διανυκτερεύσουν.
Είναι εντυπωσιακό το πως δένει η πέτρα με το όλο σύνολο, η οποία κυριαρχεί. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, άλλωστε βρισκόμαστε στο τόπο που χτυπάει η καρδιά των πετράδων, των καλύτερων μαστόρων που η φήμη τους ξεπέρασε τον ελλαδικό χώρο.
Η πλατεία του Αυγερινού, φιλοξένησε τους φίλους της μηχανής για ανάπαυση λίγο πριν την επιστροφή. Ο Αυγερινός είναι ένα από τα πιο φημισμένα Καστανιοχώρια του Βοΐου, που βρίσκεται στην υψηλότερη ζώνη των ορεινών οικισμών.
Επιστρέφοντας στην πόλη της Σιάτιστας, η παρέα ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη απόδραση στο άμεσο μέλλον, με νέες διαδρομές στο Βόιο και τη γύρω περιοχή.