Ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας που σπάνει το όριο των 1.000 μέτρων.
Η Σαμαρίνα ξεχωρίζει με διάφορα ύψους ως ένας κατεξοχήν “αλπικός” προορισμός στη βόρεια Πίνδο, στις ανατολικές πλαγιές του Σμόλικα. Βρίσκεται στο νομό Γρεβενών και έχει υψόμετρο 1.450 μέτρα. Αποτελεί ένα ιστορικό χωριό με αναλλοίωτη παραδοσιακή ταυτότητα, πυκνή βλάστηση και φυσική ομορφιά που συγκλονίζει κάθε επισκέπτη.
Στη Κοινότητα του χωριού, στο κέντρο της Σαμαρίνας συστεγάζεται το αρχαιολογικό – λαογραφικό μουσείο όπου φυλάγονται παραδοσιακές στολές και παλιά εργαλεία των ντόπιων ενώ στο χωριό εδρεύουν και τρεις Σύλλογοι: ο Εξωραϊστικός Σύλλογος ( η Αγία Παρασκευή ), ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων.
Στο ονομαστό βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου οι ψηλότεροι μαχαλάδες της είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, στις πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637 μέτρα) και είναι το ψηλότερο χωριό, όχι μόνο της χώρας αλλά και των Βαλκανίων.
Πυκνά δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου,μαύρη πεύκη, δρυ, ελάτη, σφένδαμο, άρκενθο, κρανιά, λεύκη, ιτιές που διασχίζονται από άφθονα κρύα ποταμάκια και ρυάκια, της έχουν δώσει τον τίτλο «Ωραία Σαμαρίνα»! Η πανίδα στην περιοχή περιλαμβάνει αρκούδες, ζαρκάδια, αγριόγιδα, λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, σκίουρους, αγριόχοιρους, λαγούς αλλά και είδη αετών, κιρνινέζια, κοτσύφια και ποντικοβαρβακίνες.
Οι επισκέπτες θα μαγευτούν από τη μοναδικότητα του θεάματος που παρουσιάζει το ρέμα της Βάλια Κίρνα, ΝΔ της Σαμαρίνας που πηγάζει από το Σμόλικα και διασχίζει την περιοχή σε μήκος 6 χλμ περίπου. Μέσω δασόδρομου, αρκετά δύσβατου, μπορεί κανείς να φθάσει στο σημείο όπου το ρέμα σχηματίζει 2 – 3 καταρράκτες.
Σε ιστορικούς χάρτες αναφέρεται ως “Santa Maria de Praitoria” και λέγεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τη Θεσσαλία.
Στη Σαμαρίνα οι άνθρωποι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και υπολογίζεται ότι στην περιοχή βόσκουν περισσότερα από 80.000 πρόβατα και βοοειδή.
Πηγές:
samarina.gr
www.gtp.gr
www.mixanitouxronou.gr