Πρέσπες – Φλώρινα
Τα αγαθά κόποις κτώνται κι αν αποφασίσετε να απολαύσετε τη φύση στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, 540 χιλιόμετρα από την Αθήνα, μπορεί να έχετε μεγάλο ταξίδι αλλά σίγουρα θα αποζημιωθείτε. Οι Πρέσπες ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και τα Σκόπια, με τη Μεγάλη Πρέσπα να χωρίζεται ανάμεσα στις 3 χώρες και τη Μικρή Πρέσπα να ανήκει σε Ελλάδα και Αλβανία, με το μεγαλύτερο μέρος της (42,5 τ. χλμ.) να ανήκει στην Ελλάδα.
Οι δύο λίμνες διαχωρίζονται από μια αβαθή λωρίδα αμμώδους γης, μήκους περίπου 4 χλμ. και πλάτους έως 1000 μέτρα, ενώ μια έκταση συνολικής έκτασης 256,9 τ. χλμ έχει ανακηρυχθεί ως ο «Εθνικός Δρυμός Πρεσπών» από το 1974. Στις Πρέσπες θα δείτε περισσότερα από 1500 είδη φυτών, ενώ από την πτηνοπανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία πελεκάνου και συγκεκριμένα του αργυροπελεκάνου που θεωρείται αρκετά σπάνιο είδος παγκοσμίως. Όπως είναι φυσικό, ο υγρότοπος της Πρέσπας αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας, ο οποίος προστατεύεται από την Συνθήκη Ramsar. Για διαμονή επιλέξτε τους Ψαράδες, τον Άγιο Γερμανό με τους παραδοσιακούς ξενώνες ή την πόλη της Φλώρινας.
Σμίξη – Γρεβενά
Η Σμίξη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή Βλαχοχώρια αφού είναι ο πιο κοντινός οικισμός από το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Βρίσκεται κτισμένη στις πλαγιές της Βασιλίτσας μέσα σε πυκνά δάση από οξυές και δρύες που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Βρίσκεται στον νομό Γρεβενών κτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μέτρων στις πλαγιές του Σμόλικα και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Τα Γρεβενά απέχουν38 χιλ. η Αθήνα 512 χιλ. και η Θεσν/ίκη 192 χιλ. Η Σμίξη διαθέτει πολλές παλιές πέτρινες βρύσες. Το Ματσάλι στην πλατεία του χωριού κατασκευάστηκε πριν 350-400 χρόνια, όπως και η Μηλίκη στην άκρη του χωριού. Η Σιόπουτλου Ντιντζιά που σημαίνει στα Βλάχικα η επάνω βρύση, φτιάχτηκε πριν 350 χρόνια.
Η βρύση της Αγίας Παρασκευής έγινε ταυτόχρονα με την ίδρυση του χωριού. Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που σύμφωνα με την παράδοση είναι η πρώτη εκκλησία που χτίσθηκε αφού ολοκληρώθηκε το χωριό. Βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο πυκνό δάσοςαπό οξυές και πεύκα. Αρχικά είχε χτισθεί μέσα στη γη από το φόβο των αλλόθρησκων Τούρκων και Αλβανών. Το 1760 αφαιρέθηκαν τα γύρω χώματα και ο ναός μετατράπηκε σε ημιυπόγειος, όπως είναι σήμερα. Επί Τουρκοκρατίας οι Σμιξιώτες λειτούργησαν κρυφό σχολείο στον Άγιο Αθανάσιο. Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1750 και αγιογραφήθηκε το 1810.
Απόσκεπος – Καστοριά
Για µια διαφορετική οπτική της λίµνης, µε φόντο τη Βόρεια Παραλία της, αξίζει να διανύσετε 5 χλµ. µετά το προάστιο της Χλόης, µέχρι τον Απόσκεπο!
Ο οικισµός, χτισµένος σε µια δασωµένη κόγχη του βουνού σε ύψος 900 µ., έχει ελάχιστους κατοίκους κι εκτός από κάποια πέτρινα σπιτάκια, µπορεί να µην παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, φτάνοντας ωστόσο στην κεντρική λιθόστρωτη πλατεία, το βλέµµα κλέβουν οι 12 πέτρινες βρύσες µε το τρεχούµενο νερό και οι αιωνόβιοι πλάτανοι που χαρίζουν τη σκιά τους! Πολλοί είναι πάντως αυτοί που επιλέγουν για τη διαµονή τους κάποιον από τους γραφικούς ξενώνες.
Ρύμνιο – Κοζάνη
Το Ρύμνιο είναι ημιορεινό χωριό του νομού Κοζάνης και είναι το μοναδικό χωριό που βρίσκεται ανατολικά του Αλιάκμονα. Είναι κτισμένο στις νοτιοανατολικές όχθες της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου και στα όρια με το νομό Ημαθίας. Απέχει 28 χλμ. νότια.-νοτιοανατολικά από την Κοζάνη και 15,5 νοτιοδυτικά από τα Σέρβια. Στα δυτικά του χωριού υπάρχει η γέφυρα Ρυμνίου και είναι η δεύτερη σε μήκος (615 μ.) μετά την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων – Νεράιδας (1.372 μ.) της τεχνητής λίμνης.
Νοτιοδυτικά σε απόσταση 8,5 χλμ. υπάρχει το φράγμα Ιλαρίωνα και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ. Αξιοθέατα θεωρούνται η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για μονόχωρο μεταβυζαντινό ναό με τοιχογραφίες των μέσων του 16ου αιώνα. Στην περιοχή νότια της γέφυρας και στις όχθες της τεχνητής λίμνης υπάρχει δάσος από πλατάνια και αναπτύσσεται εξαιρετικός υγροβιότοπος που επεκτείνεται μέχρι το φράγμα Ιλαρίωνα.