Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Σχολικής Βιβλιοθήκης του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης προτείνουν ενδιαφέροντα βιβλία
Ραϋμόνδος Αλβανός, Ο ελληνικός εμφύλιος, εκδ. Επίκεντρο
Το βιβλίο του Ραϋμόνδου Αλβανού, Ο ελληνικός εμφύλιος, είναι βασισμένο στις ξεναγήσεις που έκανε ο ίδιος στους επισκέπτες του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης. Ο συγγραφέας διευκρινίζει ότι στόχος του δεν είναι να γίνει η ιστορική παρατήρηση ένα δικαστήριο του παρελθόντος, καταδικάζοντας τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά η κατανόηση των εμπειριών των προηγούμενων γενεών και ο αντίκτυπος τους στη δική μας ζωή. Ξεκινώντας τη διήγηση των γεγονότων, κάνει μια σύντομη αναφορά στους Βαλκανικούς Πολέμους και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στη Μικρασιατική καταστροφή. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη του ελληνικού κράτους έχει ο Μεσοπόλεμος. Στη συνέχεια, προχωρά στη γερμανική Κατοχή και την Αντίσταση. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται βέβαια και στα Τάγματα Ασφαλείας, που αποτελούνταν από Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών. Έπειτα, κάνει μια μικρή νύξη στα Δεκεμβριανά.
Αφού, λοιπόν, αναφέρει τα ιστορικά γεγονότα, μετά παραθέτει τις δυο ερμηνείες τους: την αντικομουνιστική οπτική και την οπτική της αριστεράς. Κατά τον συγγραφέα, δεν μπορούμε να αφηγηθούμε την ιστορία του εμφυλίου αντικειμενικά. Υπάρχει, όμως, η προσπάθεια να την κατανοήσουμε και αυτή είναι που αξίζει. Αργότερα, περνά σε μια πιο εκτεταμένη ανάλυση της θετικής και αρνητικής δράσης του ΕΑΜ. Βασικό ερώτημα αποτελεί εάν η διαμάχη αυτή έγινε με πρωταρχικό σκοπό την ανάληψη της εξουσίας στην ελεύθερη Ελλάδα.
Ο κυρίως εμφύλιος πόλεμος ξεκινά με τις εκλογές του 1946, και ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην επικοινωνιακή εκστρατεία που χρησιμοποιούσε η κάθε πλευρά, για να απονομιμοποιήσει την άλλη. Ο απολογισμός του εμφυλίου πολέμου είναι 46.000 νεκροί, χιλιάδες τραυματίες, χιλιάδες πρόσφυγες –70.000– και μια βαθιά διχασμένη κοινωνία για δεκαετίες μετά.
Ερχόμενοι στο παρόν και στον τρόπο που χρησιμοποιούνται στοιχεία του Εμφυλίου πολέμου, ο συγγραφέας αναρωτιέται μήπως αυτός δεν τελείωσε ποτέ και χρησιμοποιείται σήμερα ως εργαλείο στα χέρια πολιτικών και δημοσιογράφων, για να πετύχουν συγκεκριμένους πολιτικούς σκοπούς, εκμεταλλευόμενοι τη συναισθηματική σύνδεση των σύγχρονων Ελλήνων με τον Εμφύλιο και τον πόλεμο των πολιτικών ταυτοτήτων, που συνεχίστηκε και βασάνισε τους Έλληνες για τις επόμενες δεκαετίες.
Θεοδώρα Γεωρμπαλίδου, Α1
Μαρία Παστουρματζή, Αν δεν ερχόσουν Εσύ…, εκδ. Εν πλω
Ποιος άνθρωπος δεν περνάει δύσκολα; Ποιος άνθρωπος δεν κάνει σχέδια; Ποιος άνθρωπος δεν έχει αναρωτηθεί: «Γιατί σε εμένα;». Το εξαιρετικό βιβλίο της φιλολόγου Μαρίας Παστουρματζή, Αν δεν ερχόσουν Εσύ…, εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2014. Σκοπός του βιβλίου είναι να μάς δείξει μέσα από την ιστορία ενός κοριτσιού ότι στη ζωή όλα γίνονται για κάποιο λόγο.
Η Λήδα, μια ταλαντούχα πιανίστρια, θέλει να κάνει πράξη την παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Για να το πετύχει αυτό, θέλει να ακολουθήσει τον τομέα της ιατρικής. Ταυτόχρονα, την παροτρύνουν να ακολουθήσει το ταλέντο της στη μουσική. Μη ξέροντας τι να ακολουθήσει, στρέφεται προς τον Κύριο. Παίρνει μέρος σε έναν διαγωνισμό μουσικής στη Βιέννη, στον οποίο βγαίνει πρώτη. Εκεί γνωρίζει την Κάρλα και αργότερα, κατά τη διάρκεια των σπουδών της, την Ιρένα και τον Άλεξ, τον μεγάλο της έρωτα. Πολλά κι απρόσμενα συμβαίνουν σ’ αυτή τη περίοδο, που απομακρύνουν τη Λήδα από τον Χριστό. Επιστρέφει μετά από καιρό στην Ελλάδα. Εκεί γίνεται ένα περιστατικό και χάνει το φως της. Η ψυχολογία της καταρρέει και χρειάζεται βοήθεια. Δύο ηλιαχτίδες θα της δείξουν ξανά τον δρόμο προς το φως. Επιστρέφει στη Βιέννη, για να πραγματοποιηθεί η χειρουργική της επέμβαση, όπου και συναντάει τη Κάρλα, που έγινε Ζωή. Μαζί πηγαίνουν να βρούνε την Ιρένα, η οποία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Καταφέρνουν να την επαναφέρουν και η Λήδα πραγματοποιεί την επιθυμία της, να γίνει ένας καλός Σαμαρείτης.
Τα κύρια μηνύματα της ιστορίας είναι να μη τα βάζουμε ποτέ κάτω, να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό, καθώς κάθε εμπόδιο είναι για καλό. Η συγγραφέας μέσω του μυθιστορήματός της καταφέρνει να μάς κάνει να συμπονέσουμε την ηρωίδα, διότι όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή περάσαμε δύσκολα. Επιπρόσθετα, η δομή της πλοκής, οι χαρακτήρες και το θέμα του κειμένου είναι διαχρονικά και απολύτως κατανοητά σε όλες τις ηλικίες. Αξιολογώντας το μυθιστόρημα, θα έλεγα πως δύσκολα βρίσκεις κάτι αρνητικό. Χάρη σε αυτό το βιβλίο βάζω τον εαυτό μου σε σκέψεις, ότι κάποιος περνάει πιο δύσκολα από εμένα ή ο Θεός θέλει να με προστατέψει από κάτι. Εν κατακλείδι, είναι ένα μυθιστόρημα που μπορεί να διαβαστεί από μικρούς και μεγάλους, περνώντας το μήνυμα ότι ο Θεός δεν εγκαταλείπει ποτέ τα παιδιά του!
Μαρία Άννα Αλεξιάδου, Α1