Σπουδαία έργα της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας επανακυκλοφορούν σε νέα χαμηλότερη τιμή με εξώφυλλα ενιαίας σύγχρονης αισθητικής. Βιβλία που έχει αγαπήσει το αναγνωστικό κοινό της χώρας μας και συνεχίζουν να αποκτούν θαυμαστές. Λογοτεχνία που αντέχει στον χρόνο για κάθε ενημερωμένη βιβλιοθήκη.
Αν ανατρέξει κανείς στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία, θα βρει βιβλία που ξεχώρισαν τα τελευταία χρόνια. Βιβλία με τα οποία η κριτική ασχολήθηκε εγκωμιαστικά και το κοινό ανταποκρίθηκε αγκαλιάζοντάς τα.
Κι αν αρχίσει να τα διαβάζει, δεν θα σκεφτεί καθόλου ότι αυτά τα βιβλία είναι «παλιά» και ανεπίκαιρα – τα καλά βιβλία δεν «παλιώνουν» ποτέ, γιατί μας αφορούν όλους σε οποιαδήποτε εποχή ή μέρος αυτού του πλανήτη ζούμε. Είναι βιβλία που αναπλάθουν την πραγματικότητα, επεκτείνουν τη φαντασία μας και προσφέρουν συγκίνηση. Γραμμένα από συγγραφείς που μόνο ευκαιριακοί δεν είναι και που με κάθε βιβλίο αφήνουν το στίγμα τους.
Με τη σκέψη αυτή, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ πήραν την πρωτοβουλία να προχωρήσουν στην επανέκδοση βιβλίων σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας που δεν πρέπει να λείπουν από μια σύγχρονη βιβλιοθήκη. Με σκοπό να δώσουν μια νέα πνοή σε αυτά τα έργα, μια δεύτερη ζωή, και με στόχο να φτάσουν στους νεότερους αναγνώστες.
Τον σχεδιασμό της σειράς επιμελήθηκε η γραφίστρια Βάσω Αβραμοπούλου.
Η σειρά εγκαινιάστηκε μόλις με την κυκλοφορία των εξής δύο βιβλίων:
Ο κουτσός άγγελος του Αλέξη Πανσέληνου, το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 2002. Ένα νουάρ μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στα χρόνια της Κατοχής.
Ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου σημείωνε τότε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία:
«Κατορθώνει να παραστήσει με εξαιρετική μαεστρία την κατοχική Αθήνα […] και να δώσει χωρίς τον απειροελάχιστο μελοδραματισμό τις ασφυκτικές (μεταξύ ζωής και θανάτου) συνθήκες της καθημερινότητας των ανθρώπων της. […] Εικόνες γνήσια σπαρακτικές, παράλληλα διαποτισμένες με ένα πολύ διακριτικό και συνάμα ολόδροσο χιούμορ».
Πριν από μερικούς μήνες O κουτσός άγγελος εκδόθηκε στις ΗΠΑ, από τον εκδοτικό οίκο RECITAL PUBLISHING με τον τίτλο The Lame Angel.
Μαζί με τον Κουτσό άγγελο επανεκδίδεται το ιστορικό μυθιστόρημα της Τατιάνας Αβέρωφ Το ξέφωτο (πρώτη έκδοση 2000), το οποίο εκτυλίσσεται στα τέλη του 19ου αιώνα, στο τουρκοκρατούμενο ακόμη Μέτσοβο της Ηπείρου. Η ζωή είναι δύσκολη στο ορεινό χωριό, τα πάθη οξυμμένα και οι παραδόσεις πεισματικά αναλλοίωτες μες στους αιώνες.
Η Μαρία Καραβία έγραφε τότε στο Βήμα:
«Το ξέφωτο της Τατιάνας Αβέρωφ είναι από τα βιβλία που μας παίρνουν τρυφερά απ’ το χέρι για να μας οδηγήσουν σ’ έναν τέτοιο χώρο “ανώτερο” από τον αληθινό. Η αφήγηση κυλάει απλά, τίμια, με συνθετική δύναμη και ρέουσα γλώσσα […] Το φόρτε όμως της Τατιάνας Αβέρωφ είναι η περιγραφή της ζωής του Μετσόβου. Μας κάνει να σκεφθούμε πόσες υπέροχες ώρες ανάγνωσης μας έχει χαρίσει το λογοτεχνικό είδος που αποκαλούμε κάπως υποτιμητικά σήμερα “ηθογραφία”».
Στις 28 Ιουνίου θα κυκλοφορήσουν δύο ακόμα βιβλία στη σειρά:
Το τελευταίο εν ζωή βιβλίο του Νίκου Θέμελη Η συμφωνία των ονείρων (πρώτη έκδοση 2010), στο οποίο ξεδιπλώνονται τέσσερις εκδοχές ονείρων σε αντίστοιχες ιστορίες στη ζωή μιας οικογένειας που όσο κι αν με το πέρασμα του χρόνου ματώνει και αποσαθρώνεται κάποιοι κερδίζουν τη δυνατότητα μιας ελπίδας.
Η Μικέλα Χαρτουλάρη έγραφε τότε στα Νέα:
«Μετά την “Αναζήτηση” των νέων οριζόντων και των νέων αληθειών, μετά την “Ανατροπή” του status quo στην οικογένεια και την κοινωνία, μετά την “Αναλαμπή” του αστικού εκσυγχρονισμού που έμεινε λειψός προπολεμικά, ο Νίκος Θέμελης συμπληρώνει τη δημοφιλή μυθιστορηματική τριλογία του για τη νεοελληνική ιδιωτική και συλλογική περιπέτεια με μια ανατομία-κόλαφο της μεταπολεμικής νοοτροπίας. Και, όπως πάντα, κλείνει το μάτι στην επικαιρότητα».
Μαζί με τη Συμφωνία των ονείρων επανεκδίδεται Η καρδιά του κτήνους του Πέτρου Τατσόπουλου. Το συναρπαστικό αυτό μυθιστόρημα πρωτοεκδόθηκε το 1987 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2005 από τον Ρένο Χαραλαμπίδη.
Ο κριτικός Xρίστος Παπαγεωργίου έγραφε τότε στο περιοδικό Διαβάζω:
«O Πέτρος Tατσόπουλος είναι δοκιμασμένος συγγραφέας και όλα φέρουν τη σφραγίδα του. H γλωσσική επάρκεια, το χιούμορ, η δομή, το στήσιμο των προσώπων, οι διάλογοι, όλα αυτά μαζί με μια κοινωνική διερεύνηση είναι στοιχεία που συγκλίνουν προς την άποψη ότι Η καρδιά του κτήνους δεν είναι βιβλίο ευκαιριακό».
Θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο τα μυθιστορήματα:
- Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή του Βασίλη Γκουρογιάννη, ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα για τον αγνοημένο πόλεμο της Κύπρου αλλά και για κάθε πόλεμο.
- Πανδαιμόνιο του Κώστα Ακρίβου, ένα χορταστικό μυθιστόρημα, όπου η αστυνομική πλοκή συναντά την ανθρώπινη υπαρξιακή αγωνία.
Και έπεται συνέχεια…