Άνοιξε και πάλι τις πύλες του το «Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας» του Αρκτούρου στο Νυμφαίο, καθώς οι αρκούδες που φιλοξενεί, ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο τους.
Φέτος, μάλιστα, ο ύπνος είχε μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με άλλες χρονιές λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που επικρατούν.
Σύντομα κάτοικοι του Καταφυγίου της Αρκούδας θα γίνουν τρεις ακόμα αρκούδες από την Αλβανία. Πρόκειται για δύο θηλυκά και ένα αρσενικό αρκουδάκι ηλικίας μόλις δύο ετών που είναι αδέλφια και έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και των αρμόδιων αρχών στην Αλβανία, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.
Οι τρεις αρκούδες ήταν αρχικά στην κατοχή ιδιώτη από τον οποίο και κατασχέθηκαν. Η κατοχή και αιχμαλωσία άγριων ζώων, αν και παράνομη, είναι μία συνηθισμένη πρακτική στην Αλβανία.
Η καφέ αρκούδα, κατέχει την ευρύτερη κατανομή παγκοσμίως από όλα τα άλλα είδη. Σήμερα, κατοικεί μόνο στη βορειοδυτική βόρεια Αμερική, στην Ευρώπη και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ασίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ανεξάρτητοι πληθυσμοί, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και ο δεύτερος στην οροσειρά της Ροδόπης. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται σταθερές ενδείξεις για παρουσία αρκούδας στον άξονα Βόρα-Ολύμπου και στη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την ορεινή Ναυπακτία. Περιοχές που τα τελευταία 70 χρόνια δεν υπήρχε καμία καταγραφή.
Το παράνομο κυνήγι και η θανάτωση από πρόθεση αποτελούν την κύρια απειλή εξαφάνισης του είδους. Αν και το κυνήγι του είδους απαγορεύεται από το 1969, υπολογίζεται ότι 15-20 αρκούδες θανατώνονται ετησίως.
Η καφέ αρκούδα στην Ελλάδα, απειλείται κυρίως από τον κατακερματισμό και την απώλεια του βιότοπου της. Η κυριότερη αιτία γι’ αυτό είναι η ανθρώπινη παρέμβαση με την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων, την αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων, την παράνομη υλοτομία, τις πυρκαγιές, την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και φραγμάτων. Από το 2003 έχουν σκοτωθεί περισσότερες από 50 αρκούδες σε τροχαία ατυχήματα.
Παρόλα αυτά, ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα τριετούς έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τον πληθυσμό των αρκούδων στη δασική περιοχή της Πίνδο, που κατέδειξε ότι ο αριθμός των αρκούδων στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση!
Με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων ατόμων η ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υπολόγισε ότι ο αριθμός τους στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 450 κατ’ ελάχιστο.
Ωστόσο, η αρκούδα εξακολουθεί να αποτελεί ένα αυστηρά απειλούμενο είδος.