Της Έλλης Παπαστεργίου
Τίτλος: Η Μούσα
Συγγραφέας: Jessie Burton
Εκδοτικός Οίκος: Εκδόσεις Πατάκη
Η Jessie Burton είχε προκαλέσει αίσθηση και διθυραμβικές κριτικές με το πρώτο της μυθιστόρημα Το Κουκλόσπιτο (Εκδόσεις Πατάκη), το οποίο όμως δεν έτυχε να πέσει στα χέρια μου. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε στα ελληνικά και το δεύτερο βιβλίο της. Αυτή τη φορά, Η Μούσα προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον μου λόγω της εποχής στην οποία εκτυλίσσεται.
Συγκεκριμένα, το μυθιστόρημα αναπτύσσεται σε δύο χρονικές περιόδους. Το ένα κομμάτι της ιστορίας εξελίσσεται στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’60 ενώ το δεύτερο, στην Ισπανία τη δεκαετία του ’30. Το χρονικό πλαίσιο αλλάζει από ενότητα σε ενότητα και οι πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι δύο νεαρές κοπέλες.
Η Οντέλ έχει μετακομίσει στο Λονδίνο από το Τρινιντάντ όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, με όνειρο να γίνει συγγραφέας. Ωστόσο, για να καλύψει τις ανάγκες διαβίωσης της στην μεγαλούπολη, έχει αναγκαστεί να εργάζεται σε ένα κατάστημα υποδημάτων και να αφήσει στην άκρη τις φιλοδοξίες της. Όμως, τον Ιουλίου του 1967, προσλαμβάνεται στο Ινστιτούτο Σκέλτον ως δακτυλογράφος και η ζωή της παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή.
Η Όλιβ στην ηλικία των 19 μετακομίζει με τους γονείς της κοντά στο Αραζουέλο, ένα μικρό χωριό στην περιοχή της Ανδαλουσίας στην Ισπανία. Είναι κόρη ενός Βιεννέζου εμπόρου τέχνης και μιας Αγγλίδας κληρονόμου και ονειρεύεται να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών και να εξελιχθεί σε καλλιτέχνη. Με την άφιξη της στην Ισπανία γνωρίζει τα αδέρφια Ρόμπλες, τη Τερέζα και τον Ισαάκ. Ο Ισαάκ, ένας εικοσιεξάχρονος ανερχόμενος καλλιτέχνης και επαναστάτης, κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον της νεαρής Όλιβ…
Δύο εποχές, δύο χώρες, δύο ταλαντούχες γυναίκες και ένας μυστηριώδης πίνακας ανάμεσα τους.
Το μυστήριο του πίνακα ξετυλίγεται σιγά σιγά καθώς εναλλάσσονται τα κεφάλαια και το βιβλίο κυλάει πολύ όμορφα και γρήγορα. Η Burton γράφει με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο και με αρκετό χιούμορ. Η τέχνη, και θέματα σχετικά με αυτή, εντοπίζονται σχεδόν σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Καθότι φιλότεχνη, το γεγονός αυτό με ικανοποίησε και έκανε την ανάγνωση του βιβλίο ακόμη πιο ευχάριστη.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο κάνει πολύ ελκυστικό το νέο μυθιστόρημα της Burton, είναι ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας αναπλάθει την ατμόσφαιρα των δύο εποχών. Σε βάζει για τα καλά μέσα στην εποχή, δίνοντας πολλά στοιχεία που αφορούν την καθημερινή ζωή τόσο του Λονδίνου των 60’s όσο και της Ισπανίας του εμφυλίου.
Ορισμένοι υποστήριξαν πως Η Μούσα δεν κατάφερε να αγγίξει την αίγλη του πρώτου βιβλίου της Burton. Χωρίς να έχω άποψη επ’ αυτού, αυτό που μπορώ να πω είναι πως Η Μούσα είναι ένα πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο, θα απολαύσουν ιδιαίτερα οι φιλότεχνοι και οι retro-lovers!