Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home #opinions

Κοζανίτικο κιχί με φέτα και πράσο από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και την Alfa.

από Κέλλυ Γρηγοριάδου
15 Φεβρουαρίου 2018
σε #opinions, News Feed, Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Το Κοζανίτικο κιχί δεν έχει την τιμητική του μοναχά την Αποκριά αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Ευρέως διαδεδομένο κατακτά την θέση του σε κάθε τραπέζι όχι μόνο της Ελλάδας αλλά καταφέρνει να περάσει τα σύνορα και να ταξιδέψει παντού. Παραδοσιακό, πεντανόστιμο, στριφτό και τριφτό φέρνει αναμνήσεις παιδικές, κουβαλά ιστορία και μοναδική γεύση. Φτιαγμένο με φύλλο της εταιρείας Alfa, μια εταιρεία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950, σε μια όμορφη πόλη της Μακεδονίας με μεγάλη ιστορία και παράδοση, την Κοζάνη. Η alfa εκτοξεύεται, με την παραδοσιακή κοζανίτικη πίτα Κιχί να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Μια απο τις παραλλαγές του κλασικού Κοζανίτικου κιχιού με τυρί είναι η παρακάτω συνταγή. Τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας, ολους τους μήνες, όλο τον χρόνο με την ίδια αγάπη και μανία.

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • 1/8 φλ. ελαιόλαδο
  • 6 πράσα
  • 500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 2 αυγά
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό (γεμάτες)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα πράσα και κρατάμε το τρυφερό μέρος (το υπόλοιπο το φυλάμε για να αρωματίσουμε σούπες και σάλτσες). Τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 5-6΄. Τα σουρώνουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε για λίγη ώρα σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα. Τα αφήνουμε για 5-6΄ και αφού κρυώσουν τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, αλάτι -αν χρειάζεται- και μπόλικο πιπέρι. Τέλος, πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά.

Λαδώνουμε ένα ρηχό, στρογγυλό ταψί για πίτα, με διάμετρο 40 εκατοστών. Ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το παίρνουμε και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Το διπλώνουμε στη μέση και κατά μήκος βάζουμε λίγη γέμιση, σαν λεπτή γραμμή. Προσέχουμε οι άκρες του φύλλου να μην έχουν γέμιση. Τυλίγουμε κατά μήκος σε ρολό, στρίβουμε σε σαλίγκαρο σπιράλ και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού.

Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά και τα τοποθετούμε γύρω από το σαλίγκαρο, ώστε κάθε φορά να μεγαλώνει η διάμετρός του.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 1800C για περίπου 50-55΄.

Η πίτα μας είναι έτοιμη αν έχει ροδίσει καλά και αν, κουνώντας το ταψί, έχει ξεκολλήσει από κάτω το κιχί. Σερβίρεται ζεστή, όπως σχεδόν όλες οι πίτες.

Extra Tips
-Αφήνοντας κενές τις άκρες του φύλλου από γέμιση, δεν θα τρέξει έξω το τυρί να κολλήσει στο ταψί.
-Το σιμιγδάλι θα τραβήξει τα περιττά υγρά του τυριού και του πράσου, και το κιχί θα γίνει έξτρα τραγανό!

Προετοιμασία: 0:15’Μαγείρεμα: 0:50′

Μερίδες: 12
Πηγή: argiro.gr 

Κέλλυ Γρηγοριάδου

Εκδότρια του Together Free Press και του Togethermag.gr Θα την βρείτε ανάμεσα σε γραμμές, λέξεις, κόλλες, σημειώσεις, σβήστρες, μολύβια και καλώδια. Καταναλώνει εικόνες, αισθητική, περιεχόμενο και μηνύματα. Ασχολείται σοβαρά και ανθρωπολογικά με τα ποπ σημεία των καιρών Είναι μια φανατική του Τοgether που δημιουργεί το περιεχόμενό του. Με αυτήν την σειρά. Αγαπάει τον σκύλο της, τις ταινίες του Tim Burton και μπορεί να ακούσει Dead Kennedys και Nouvelle Vague ταυτόχρονα. Ξεκίνησε έχοντας στο μυαλό της πως θα ενθουσιαζόταν αν μπορούσε να κάνει τους συνανθρώπους της να ενθουσιαστούν με πράγματα που την ενθουσιάζουν.

Related Posts

News Feed

Επίδομα παιδιού: Κλείνει αύριο 30 Απριλίου προσωρινά η πλατφόρμα

29 Απριλίου 2025
News Feed

Έρευνα: Η διακοπή  του scrolling αντιστρέφει τη γήρανση του εγκεφάλου

29 Απριλίου 2025
#opinions

Το αλφαβητάρι του Πάσχα

20 Απριλίου 2025
Next Post

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων - Αποκριά 2018

Are you ready for LAVEyou World?

Ηλίας Τολιάδης | Ο καλλιτέχνης νομάς

Highlights

Μήνυμα Ελπίδας από τους Νέους για τη Δίκαιη Μετάβαση – Youth2030

Με τη Νέα Γενιά στην Πρώτη Γραμμή: Ο Γιάννης Μητλιάγκας και το Επιμελητήριο Κοζάνης στη Δίκαιη Μετάβαση

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr