Στη Αλόννησο η φύση γιορτάζει….
H ιστορία των νησιών χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Σποράδες δημιουργήθηκαν από έναν καυγά που ξέσπασε ανάμεσα στους Tιτάνες Ώτο και Eφιάλτη. O καυγάς τους εξελίχθηκε σε πετροπόλεμο. Οι πέτρες που πέταξαν ο ένας στον άλλον κατέληξαν στη θάλασσα δημιουργώντας τις Σποράδες…….

«Οι δύο εκείνοι γιγαντοφυείς αδελφοί ο Ώτος και ο Εφιάλτης, οίτινες είχον επιχειρήσει το πάλαι να βάλουν την Όσσαν επάνω στον Όλυμπον και το Πήλιον επάνω στην Όσσαν δια να κάμουν σκάλαν να ανεβούν εις τον ουρανόν όταν ήσαν παιδία ανήλικα ακόμη, εγύμναζον τους βραχίονάς των παίζοντες εις τον αιγιαλόν κάτω. Έπαιρναν μικρά χαλίκια πλακαρά, ανάλογα με το ανάστημά των και έκαμναν «ψωμάκια», ρίπτοντες ταύτα εις την θάλασσαν, δια κυματοειδούς κινήσεως του πήχεος και της χειρός ως δια σφενδόνης. Από τα χαλίκια εκείνα των δύο μικρών γιγάντων, τα οποία μετά πολλάς επιψαύσεις και πτήσεις επάνω στα κύματα, έπιπτον τέλος εις την θάλασσαν. Άπό τα «ψωμάκια» εκείνα εφύτρωσαν και ανέθορον αι Σποράδες νήσοι αι κοσμούσαι το σμαράγδινον πέλαγος. »………. διηγείται ο Όμηρος.
Φημισμένη για την αμπελουργία και το κρασί της η Αλόννησος από τους αρχαίους χρόνους, διατήρησε μέχρι σήμερα την θαυμαστή αρμονία ανάμεσα στη φύση, την παραγωγή και την ανάπτυξη. Στα χώματα της φυτρώνουν ακόμη τα θαυματουργά βότανα που την έκαναν ονομαστή και βοήθησαν στην ανάπτυξη της λαϊκής ιατρικής . Ως συνέχεια αυτής της παράδοσης φιλοξενείται σήμερα στον ίδιο χώρο , η Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής . Η περιοχή γύρω από το νησί θεωρείται από τις πιο πλούσιες του Αιγαίου σε ψάρια.Oι ψαράδες της Αλοννήσου, αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, αφού οργανώθηκαν σε έναν συνεταιρισμό και διοχετεύουν οι ίδιοι τα αλιεύματα στην αγορά….
Κολύμπι σε γραφικές παραλίες, ψάρεμα, πεζοπορία σε ένα νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γραφικά χωριουδάκια, επίσκεψη στα νησιά του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου της Ευρώπης, καγιάκ, κανό, καταδύσεις και προπάντων χαλάρωση, συνθέτουν το σκηνικό, σ έναν από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους της Μεσογείου, την Αλόννησο.
Τα γραφικά χωριουδάκια στην Αλόννησο ασκούν τη δική τους γοητεία στον επισκέπτη. Παραδοσιακή αρχιτεκτονική που «δένει» αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και τους χαμογελαστούς και πάντα φιλόξενους κατοίκους.
Η Παλιά Αλόννησος αποτελεί ένα λαβύρινθο από φιδωτά σοκάκια και απότομα σκαλοπάτια και τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια της είναι περιτριγυρισμένα από κληματαριές και λουλούδια. Λόγω της ιδιαίτερης θέσης του το χωριό φημίζεται για την φανταστική θέα που προσφέρει προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι τουρίστες μπορούν να δουν μεγάλο μέρος του νησιού από εδώ, καθώς και τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές του νησιού. Πολλοί επισκέπτες έρχονται για να απολαύσουν τη θέα από τις πολυάριθμες ταβέρνες και τα καφέ – μπαρ που είναι ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού (Παλιό Χωριό), κρύβει αρχιτεκτονικούς θησαυρούς όπως το μεσαιωνικό κάστρο που αγναντεύει από ψηλά το Αιγαίο πέλαγος. Ο Μεγάλος Μουρτιάς, η Βότση, ο Ρουσούμ Γιαλός, ο Λεφτός Γιαλός, η Στενή Βάλα, τα Καλαμάκια και ο Αϊ-Δημήτρης είναι κάποιοι από τους γραφικότερους μικρούς ψαράδικους οικισμούς.
Τυρκουάζ αποχρώσεις, παρθένες παραλίες και μέρη που προφέρονται για εξερεύνηση. Ο Άγιος Δημήτριος ,το Κοκκινόκαστρο, ο Λεφτός Γιαλός, ο Μεγάλος Μουρτιάς ,η Μηλιά και η Χρυσή Μηλιά αποτελούν αντιπροσωπευτικά παραδείγματα παραλιών. Κίτρινη άμμος, πολύχρωμες πέτρες, απότομοι ωχροκίτρινοι βράχοι, κοκκινωποί γκρεμοί είναι αυτά που θα συναντήσετε στις διάφορες παραλίες.
Η θέα που επιφυλάσσουν τα ξωκλήσια ως ανταμοιβή σε όποιον τα επισκέπτεται, μαγεύει. Άλλωστε, «όταν ανάβεις κεράκι στο γαλήνιο περιβάλλον της εκκλησίας μέσα στη θαυμαστή φύση της Αλοννήσου, μέσα σου πάντα θα νιώσεις ισορροπία» συνηθίζουν να λένε οι κάτοικοι των χωριών. Οι εκκλησιές του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα ενώ το μοναστήρι της Κυρά – Παναγιάς συμπληρώνει την εμπειρία της θαλάσσιας εκδρομής.
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο στην Ελλάδα. Οι προσπάθειες για την προστασία της περιοχής ξεκινούν από τις αρχές του 1970 και η πρώτη απόφαση για την προστασία της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) και των βιότοπών της εκδόθηκε το 1986. Ακολούθησαν Υπουργικές αποφάσεις με τον ίδιο στόχο και, τελικά, το 1992 η περιοχή ανακηρύχθηκε ως «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο». Αξίζει να αναφερθεί πως στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας, στη Μεσόγειο. Το Κέντρο ειδικεύεται στη φιλοξενία των νεογέννητων και θεωρείται το «σπίτι» για τα ορφανά φωκάκια.
Το Κέντρο Ενημέρωσης της εταιρίας για τη μελέτη και την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, MOm λειτουργεί από το 1990 και συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού με εκτενές φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό που διαθέτει σχετικά με τη Μεσογειακή φώκια, την περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου και τη δράση της ΜΟm και είοναι ανοιχτό είναι ανοιχτό για το κοινό από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο.
Ξέρουμε πως οι Σποράδες δεν είναι Κυκλάδες. Γνωρίζουμε πως στην Αλόννησο δεν θα ξενυχτήσεις… όμως θα σου μείνουν αξέχαστα το ηλιοβασίλεμα, το μπάνιο σε καταγάλανα νερά, η ηρεμία, το φρέσκο ψάρι, και αν είσαι τυχερός θα κολυμπήσεις δίπλα από φώκιες Monachus monachus……..
Η ψυχική ανάταση στην Αλόννησο «περνάει» από το δρόμο της περιπέτειας.
Στη Αλόννησο η φύση γιορτάζει………….
Καλοκαιρινή απόδραση στην Αλόννησο
Μ[dropcap][/dropcap]ια συνέντευξη με τον Δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρου Βαφίνη για τις ομορφιές του νησιού, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου, τις σημαντικότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για το καλοκαίρι στην Αλόννησο, τις προβλέψεις για την τουριστική περίοδο που διανύουμε, το όραμα και τους στόχους του και φυσικά το κάλεσμα στους Δυτικομακεδόνες.
Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου σας;
Η Αλόννησος ως γνωστό είναι ένα καταπράσινο νησί και το συγκριτικό του πλεονέκτημα είναι αναμφισβήτητα η φύση, οι φυσικές του ομορφιές που το κατατάσσουν σε υψηλή θέση εν
διαφέροντος για τους επισκέπτες, το περιβάλλον που το διαφυλάττουν οι κάτοικοι ως κόρη οφθαλμού…. Είναι ένας προορισμός που συσχετίζετε έντονα με την οικολογία και το περιβάλλον έτσι οι τουρίστες που θα επιλέξουν το νησί μας θα έρθουν για ξεκούραση αλλά και για να μαγευτούν από τις ομορφιές της φύση. Υπάρχουν πολύ ιδιαίτερα και ξεχωριστά περιπατητικά μονοπάτια καθώς και ορειβατικές διαδρομές που μπορούν να τις διανύσουν οι επισκέπτες μόνοι τους ή με οδηγό. Τελευταία αναπτύσσεται έντονα στο νησί και το καταδυτικό κομμάτι όπου έχουν δημιουργηθεί οργανωμένα καταδυτικά κέντρα που μπορούν να διδάξουν στους ενδιαφερόμενους τον καταπληκτικό βυθό που διαθέτει το νησί. Η Αλόννησος αποτελεί παράλληλα μια ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόκληση με εξαιρετική ποιότητα στο φαγητό, απολαυστικές παραδοσιακές συνταγές, ολόφρεσκα ψάρια που ψαρεύονται αποκλειστικά γύρω από το νησί μας. Οι πανέμορφες παραλίες που διαθέτει το νησί έχουν μια μαγευτική ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλες παραλίες της Ελλάδας τις οποίες μπορούν να προσεγγίσου οι επισκέπτες με σκάφη αλλά και άλλες πιο οργανωμένες παραλίες με άμμο ή χαλίκι που είναι ευκολότερα προσβάσιμες.

Τι θα προτείνατε σε εκείνους που θα επιλέξουν για τις φετινές διακοπές τους την Αλόννησο;
Οι αισθήσεις γίνονται ένα με τη φύση, περπατήστε στα σοκάκια της παλιάς Χώρας το
υ νησιού την ώρα που δύει ο ήλιος, ανακαλύψτε την αγνή, αλλά άγρια μεσογειακή ομορφιά του νησιού βήμα-βήμα, επισκεφθείτε τα πολύτιμα μας ερημονήσια, καταδυθείτε για να αντικρύσετε τους θησαυρούς που κείτονται στον βυθό γύρω από την Αλόννησο, μην χάσετε το πανηγύρι του αλωνίσματος στο Παλιό Χωριό στα Αλώνια και αν είστε τυχεροί μπορεί να δείτε την Μεσογειακή φώκια να σας χαιρετάει.
Ποια είναι η πρόβλεψη σας για τη φετινή σεζόν και ποια η άποψη σας για την δυναμική της Αλοννήσου ως προορισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας μέσω των ξενοδόχων φέτος θεωρείται μια πολύ καλή τουριστική χρονιά με την αύξηση ζήτησης να φτάνει σε διπλάσιο αριθμό από την περσινή χρονιά. Το νησί μας με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος επιλέγουν κατά κόρον για τις διακοπές τους νεαρά ζευγάρια, άτομα μέσης ηλικίας και οικογένειες με παιδιά.

Η κρίση “χτυπά” τον εσωτερικό τουρισμό. Κατά πόσο επηρέασε την επισκεψιμότητα στο νησί σας και πως το αντιμετωπίζεται;
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης υπήρχε πτώση στον τουρισμό. Εμείς ως Δημοτική Αρχή κάναμε στοχευμένες ενέργειες, αξιοποιήσαμε παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, από την αρχή όλα τα κονδύλια αν και ήταν μειωμένα για την προβολή και όχι μόνο του νησιού. Ανοίξαμε τον δρόμο με χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία και υποδεχτήκαμε τουρίστες από το εξωτερικό τονώνοντας την τοπική οικονομία.
Γιατί η Αλόννησος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους λίγους οικολογικούς παραδείσους της Μεσογείου;
Ο τόπος είναι προικισμένος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες. Η μορφολογία του εδάφους συνδυάζει εκτεταμένες λοφοσειρές και τους χαμηλούς ορεινούς όγκους που στα βόρεια καταλήγουν σε απότομες ακτές ενώ στα ανατολικά σχηματίζονται μικρές επίπεδες πεδιάδες. Το νότιο τμήμα καλύπτεται από πευκοδάση, ενώ βορειότερα επικρατεί χαμηλή βλάστηση με πουρνάρια, σχίνα και κουμαριές. Η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον με ευρήματα από την Προϊστορική, την Κλασσική και τη Βυζαντινή περίοδο. Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου υπάρχει ένας μοναδικός συνδυασμός χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων. Οι διακοπές στο νησί γίνονται εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από το Κέντρο Ενημέρωσης της εταιρίας για τη μελέτη και την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, MOm, το οποίο λειτουργεί από το 1990, σε ένα από τα κεντρικά κτίρια του λιμανιού της Αλοννήσου, στο Πατητήρι. Αξίζει να αναφερθεί πως στη Στενή Βάλα Αλοννήσου λειτουργεί το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας, στη Μεσόγειο.

H Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής βρίσκεται στην Αλόννησο και είναι το μόνο ίδρυμα Παγκοσμίως που ασχολείται αποκλειστικά με την διδασκαλία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Τι σημαίνει αυτό για τον τόπο σας και πόσο η ύπαρξη του έχει βοηθήσει το νησί;
Η Ακαδημία ομοιοπαθητικής Ιατρικής που λειτουργεί αρκετά χρόνια στο νησί μας για την ακρίβεια από το 1995, είναι ένας σημαντικός λόγος τόνωσης της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο αφού συνέβαλε τα μέγιστα με την έλευση γιατρών και σπουδαστών από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν και παρακολουθούν τα μαθήματα. Η Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι το μόνο ίδρυμα παγκοσμίως το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με την διδασκαλία της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Ο σκοπός της είναι η εκπαίδευση σπουδαστών Ιατρικής, ιατρών, και άλλων ειδικοτήτων υγείας για να αποκτήσουν το δίπλωμα Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής σύμφωνα με τις αρχές του Dr Samuel Hahnemann. Κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην παρουσία της Ακαδημίας στο νησί είναι το γεγονός ότι τα μαθήματα γίνονται σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης γεγονός πολύ σημαντικό για την ζωή του νησιού με το τέλος της τουριστικής περιόδου. H Διεθνής Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη του Ιατρικού Τουρισμού στην Αλόννησο και αποτελεί σημείο αναφοράς για την εφαρμογή παρεμφερών εξειδικευμένων δράσεων σε εθνικό επίπεδο. Ο βραβευμένος ιδρυτής και εμπνευστής της ακαδημίας, καθηγητής της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής κ. Γεώργιος Βυθούλκας διακρίνεται για την αφοσίωση του στο αντικείμενο της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και την αγάπη του για τον προορισμό. Από το 1980, όπου διδάσκει στην Αλόννησο, μέχρι σήμερα, έχουν εκπαιδευθεί περίπου 9.000 γιατροί από 32 χώρες. Χάρη στις προσπάθειες του, η Αλόννησος έχει ταυτιστεί με τη γνώση για χιλιάδες ιατρούς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Ποιο είναι το όραμα σας όσον αφορά τον τόπο σας;
Διανύω την δεύτερη θητεία μου ως Δήμαρχος και στόχος μου είναι η ανάπτυξη του νησιού και η δημιουργία αναγκαίων και όχι μεγάλων θα έλεγα, υποδομών. Στόχος μας είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη και όχι η απότομη και άναρχη. Παρόλα αυτά το νησί χρειάζεται κάποιες υποδομές όπως ένα ασφαλές λιμάνι, υδροδότηση, βιολογικό καθαρισμό, πράγματα που άπτονται και δένονται με την προστασία του περιβάλλοντος και που είναι για μας από τα σημαντικότερα στοιχήματα σαν αρχή.Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη σε ΜΜΕ πως το διάστημα που σταμάτησε η σύνδεση με την Βόρεια Ελλάδα ήταν ένα κακώς κείμενο. Είναι μεγάλη μας χαρά που φέτος επαναλειτούργησε η σύνδεση. Με την βόρεια Ελλάδα έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις και δέσιμο «τους πάμε και μας πάνε!» Σας περιμένουμε όλους φέτος στην Αλόννησο για ψάρεμα, πεζοπορία, επίσκεψη στα νησιά του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου της Ευρώπης, καγιάκ, κανό, καταδύσεις και προπάντων χαλάρωση σε έναν από τους τελευταίους οικολογικούς παραδείσους της Μεσογείου.
Aλόννησος και γααστρονομία
Θα μπορούσαμε να εντάξουμε την γαστρονομία της Αλοννήσου σε αυτή της Αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας. Το μοναδικό οικοσύστημα της Αλοννήσου προσφέρει απίστευτη ποικιλία αλιευμάτων. Αξίζει να δοκιμάσει κάποιος σκορπίνα λεμονάτη, γαλιποκεφτέδες, χταποδόπιτα, ρύζι με καλαμάρια, αστακομανέστρα αλλά και ότι βγάλει το καλάθι του ψαρά όπως καραβίδες, μέλουνες, αστακούς κτλ. Ο τόνος Αλοννήσου σε λάδι που πλέον είναι και παγκοσμίου πλέον φήμης είναι ένα γκουρμέ πιάτο που κανείς δεν πρέπει να παραλείψει. Πρωταγωνιστές στη στεριά είναι τa αμνοερίφια που βόσκουν στα καταπράσινα λιβάδια, αλατισμένα από την Αιγαιοπελαγίτικη αύρα. Κορυφαίο επ’ισης γευστικά είναι το ξινόγαλο Αλοννήσου, ένα άσπρο κατσικίσιο τυρί κρεμώδες, πιπεράτο, ξινούτσικο και ολοζώντανο! Άλλα αξιόλογα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η κατσικίσια φέτα, η μυζήθρα αλλά και ο τραχανάς. Αν παντρευτείς στο νησί σίγουρα θα προτιμήσεις το τοπικό γαμοφάι που είναι γίδα βραστή, κοκκινιστή με χοντρά μακαρόνια. Περνώντας στις φυτικές πηγές του νησιού αξίζει να σημειώσουμε το εξαιρετικό ελαιόλαδο αλλά τις ελιές, τις αγκινάρες, τα βλίτα, αρκετά εσπεριδοειδή αλλά και πολύ σημαντικά βότανα και σπάνια είδη (άγρια σπαράγγια, μανιτάρια, χαρουπιές κ.α ).Τελευταία γίνονται σημαντικές προσπάθειες στη μελισσοκομία με ποιοτικότατα αποτελέσματα βασισμένα στην σχεδόν παρθένα φύση της Αλοννήσου.

Αφήνουμε προς το τέλος το θεμέλιο της γαστρονομίας του νησιού που έθρεψε, γενιές Αλλονησιωτών τις πίτες στο σινί ή τηγανητές, με γεμίσεις σε απίστευτους συνδυασμούς και υψηλή τεχνική, φτιαγμένες από γιαγιάδες και μαμάδες για τα παιδιά ,τον εργάτη, τον γείτονα για εσένα. Τελειώνοντας να πούμε ότι σημαντικά συμβάλουν στη γαστρονομία της Αλοννήσου μάγειρες και εστιατόρια με πολύ καλές προσπάθειες και σύγχρονα στυλ. Αν είναι Αλοννήσου πρέπει να το γευτείς!!
του Παναγιώτη Καραγιαννίδη
Θετικό πρόσημο για τον Τουρισμό

H Πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Αλοννήσου Ζωή Τσίτσα μιλάει στο Together.
Τι προσδοκάτε από την εκ νέου σύνδεση της Βορείου Ελλάδας με την Αλόννησο;
Περιμένουμε από την Βόρεια Ελλάδα τουρίστες μετά από αρκετά χρόνια που δεν υπήρχε σύνδεση με το νησί και κυρίως να επωφεληθούν οι ίδιοι τα Σαββατοκύριακα που θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση μέσω της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways και τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Αλόννησο . Οι Βορειοελλαδίτες είναι από τους καλυτέρους επισκέπτες για την Αλόννησο εδώ και χρόνια. Μας χαροποιεί το γεγονός πως πλέον η διαδρομή είναι πιο σύντομη και πιο ασφαλής. Ευελπιστούμε να αυξήσουμε το κομμάτι του τουρισμού από την Βόρεια Ελλάδα.

Κατά γενική ομολογία η περσινή χρονιά ήταν μια καλή τουριστική χρονιά. Πως πήγε για τα ξενοδοχεία της Αλοννήσου; Από τι αγορές υπήρξε φέτος αύξηση και σε που στρέφετε το ενδιαφέρον σας;
Τα ξενοδοχεία της Αλοννήσου πήγαν αρκετά καλά πέρσι ήταν βελτιωμένη H κατάσταση ήταν περισσότερο βελτιωμένη από τον προηγούμενο χρόνο. Σιγά σιγά η κρίση αντιμετωπίζεται και οι Έλληνες βλέπουν με άλλο μάτι την κρίση. Οι καλοκαιρινές διακοπές για την ελληνική οικογένεια είναι απαραίτητες.

Θα θέλαμε να μας σχολιάσετε την τουριστική πολιτική του Υπουργείου πολιτισμού. Πιστεύεται ότι η τουριστική πολιτική βοήθησε το νησί; Θεωρείται πως η αύξηση στις φετινές αφίξεις ήταν αποτέλεσμα κινήσεων του Υπουργείου;
Όταν γίνονται κάποιες κινήσεις από το Υπουργείο Τουρισμού πάντα είναι ωφέλιμες για την τοπική οικονομία των τουριστικών περιοχών. Θα πρέπει πάντα να γίνονται σε συνδυασμό με κινήσεις που αφορούν τον προορισμό της κάθε περιοχής που θέλει να αναδείξει την ταυτότητα του.
Για την δική μας περιοχή, έχουν γίνει αρκετές κινήσεις πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, τον Δήμο Αλοννήσου και τους συμβούλους προβολής που διαθέτει. Οι ενέργειες προβολής συμβαδίζουν με το Υπουργείο Τουρισμού και τις εγκρίσεις του ΕΟΤ, καθώς παίρνουμε μέρος σε κάθε δραστηριότητα ανάλογα πάντα με το είδος τουρισμού που θέλουμε να έχουμε. Αποτελούμε έναν εναλλακτικό τουρισμό, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα είδη του εναλλακτικού τουρισμού με παρουσιάσεις στο εξωτερικό, μέσα από εκθέσεις, τοπικά φεστιβάλ και event που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές και την πλούσια γαστρονομία του τόπου μας. Στόχος είναι η προβολή του πλούτου του νησιού.
Έχουμε ενεργή δράση προβολής της Αλοννήσου ως τουριστικού προορισμού και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Υπάρχει μια δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια γύρω από την Αλόννησο και μια κινητικότητα ως προς το θέμα προβολής και δημοσιεύσεων. Πάντα προσπαθούμε να βρίσκουμε νέες ιδέες προώθησης και εξωστρέφειας. Θεωρώ πως τα έχουμε πάει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια καθώς έχουμε μια ενεργή δράση στο θέμα του τουρισμού προβολής των ελληνικών προορισμών. Ευελπιστούμε να έχουμε καλύτερη απόδοση τα επόμενα χρόνια και να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας πάντα μέσα στα όρια του επιτρεπτού και την χαραγμένη πολιτική που έχει το Υπουργείο Τουρισμού.