Το Συνέδριο Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας είναι ο θεσμός που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του κόσμου της παραγωγής και της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου εδώ και έντεκα χρόνια. To 11ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας είναι ο νέος υπερσύγχρονος θεσμός, που προσφέρει την δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου της μελισσοκομίας να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για όλες τις πρόσφατες εξελίξεις στον Μελισσοκομικό Τομέα.
Εξαιτίας των πρωτοφανών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και διεθνώς, λόγω της πανδημίας, το Συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και μπορούν όλοι να το παρακολουθήσουν μέσα από το site www.greekhoneyfestival.gr.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για όλα τα θέματα της μελισσοκομίας από καταξιωμένους επιστήμονες, ερευνητές, εκπροσώπους αναπτυξιακών φορέων, επιχειρηματίες και μελισσοκόμους.
Οι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της μελισσοκομίας, θα έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα, ο καθένας από τον χώρο του, να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις και να συμμετέχουν με ερωτήσεις και σχόλια, στα θέματα που τους ενδιαφέρουν και στα προβλήματα που τους απασχολούν.
Μεγάλοι Χορηγοί του Συνεδρίου οι Attiki – Πίττας και Symbeeosis και Χορηγός το Κέντρο Ελληνικής Μελισσοκομίας – Παντελής Κάβουρας.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ν. Κατσαρός, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας&ΔιαιτολογίαςNewYorkCollege
ΜΕΛΗ:
Ν. Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Β. Ντούρaς, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια
Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”
Ε. Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Συνεδρίου Ελ. Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Πρωινή Συνεδρία
10.00 – 10.30 Χαιρετισμοί
Εκπρόσωπος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Α. Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης
Β. Ντούρας, Προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
Γ. Πίττας, Αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
10.30 – 10.45 Μέλι και Χρωστική Καραμελόχρωμα
Ν. Κατσαρός, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας&ΔιαιτολογίαςNewYorkCollege
10.45 – 11.00 Το Ελληνικό Σήμα και η Αγορά Μελιού
Β. Ντούρας, Προέδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
11.00 – 11.15 H Mέλισσα στην Aρχαία Eλληνική Γραμματεία
Κ. Καλαχάνης, Δρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, ResearchCoordinator, NewYork
College, Athens, Greece
11.15 – 11.30 Προϊόντα Μέλισσας ενάντια στην Covid -19 Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος – Επόπτρια Μελισσοκομίας Κέντρου Μελισσοκομίας Λάρισας
11.30 – 11.45 Σύγχρονες Τεχνολογίες για την Αξιοποίηση και Ανάδειξη Μελισσοκομικών Προϊόντων
Κ. Γαρδίκης, R&DDirector, APIVITASA
11.45 – 12.00 Παραγωγή Καινοτόμων Εκχυλισμάτων Πρόπολης και Ενσωμάτωσή τους σε Τρόφιμα, Διατροφικά Συμπληρώματα και Καλλυντικά Ι. Μουρτζίνος, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
12.00 – 12.15 Ο Μελισσοκόμος ως Επιχειρηματίας.Δ. Μπουραντάς, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου, Πρύτανης New York College
12.15 – 12.30 Ερωτήσεις – Συζήτηση
12.30 – 12.45 Τουρισμός και Μελισσοκομία μέσα από την Εμπειρία του Προγράμματος BeePathNet
Φ. Χατζήνα, Διευθύντρια Ερευνών, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια
Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”
12.45 – 13.00 Μέλισσα, Μέλι και άλλα Προϊόντα της Μέλισσας. Μια Αλυσίδα Αξίας με Σημαντικές Θετικές Επιπτώσεις στην Υγεία, στην Οικονομία και στο Περιβάλλον. Π. Α. Ταραντίλης, Καθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης ΦυσικώνΠροϊόντων, Εργαστήριο Χημείας, Τμήμα Επιστήμης τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Σχολή Επιστημών Υγείας & Διατροφής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
13.00 -13.15 Δρόμοι της Μέλισσας: Ταυτοποίηση και Ανάδειξη του Ελληνικού Μελιού Χ. Τανανάκη, Ε. Αλυσσανδράκης, Γ. Γκόρας, Π. Γότσιου, Δ. Κλέτσας, Σ. Κουρής, Δ. Μόσιαλος, Π. Ταραντίλης, Μ. Χαλαμπαλάκη
13.15 -13.30 Βοτανική Προέλευση του Μελιού: Αυτοματοποιημένες Τεχνικές Γυρεοσκοπικής Ανάλυσης
Λ. Αλαγιαλόγλου, Μ. Δήμου, Α. Ντελόπουλος, Χ. Τανανάκη Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
13.30 -13.45 Ενδελεχής Χημική Ανάλυση και Πολυπαραμετρική Στατιστική ως Εργαλείο Τεκμηρίωσης της Αυθεντικότητας του Ελληνικού Μελιού και την Πιστοποίηση Ν. Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών
13.45 -14.00 Βιοδιερεύνηση Ελληνικών Μελιών: Απομόνωση και Χαρακτηρισμός Βακτηρίων με Αντιμικροβιακό Δυναμικό Χρ. Τσαδήλα, Τ. Δημητρίου, Δ. Μόσιαλος Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Μικροβίων-Μοριακής Βακτηριολογίας-Ιολογίας, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
14.00 -14.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Απογευματινή Συνεδρία
18.00 – 18.15 Παραγωγή Μελιού στην Ορεινή Ελλάδα: Μετά το Έλατο, τί;” Νικ. Γ. Εμμανουήλ, Α. Ε. Τσαγκαράκης
18.15 –18.30 Μελισσοκομικά προϊόντα της γεωγραφικής περιοχής των Πρεσπών – Η έρευνα συνεχίζεται…
Ι. Χήνου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος MLWP-EMA, Φαρμακευτικό Τμήμα, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
18.30 –18.45 Χαρτογράφηση Μελιού Νησιωτικής Ελλάδας – Η Περίπτωση της Νήσου Σύρου
Σ. Ιωσηφίδου, Χημικός, Α’ Χ.Υ. Αθηνών – Γενικό Χημείο του Κράτους
18.45 –19.00 Η Πορεία της Διακίνησης του Μελιού στην Ελλάδα το 2020 και οι Μελλοντικές
Προοπτικές στο Μέλι από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική ¨Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο¨. Γ. Πίττας, Αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
19.00– 19.15 Ελληνική Μελισσοκομία: Μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα στην Ελλάδα
Α. Ι. Τσουκαλάς, Βιολόγος Περιβάλλοντος, GlobalHeadofHR, EducationandSustainability-BrandAmbassador APIVITA
19.15– 19.30 Οι Μέλισσες της Ελλάδος: Ερευνώντας, Εκπαιδεύοντας, Αξιοποιώντας. Θ. Πετανίδου, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Πρωινή Συνεδρία 10.15 – 10.30 Οι ¨Ελληνικές Κυψέλες¨ και η Συμβολή τους στην Εξέλιξη της Παγκόσμιας Μελισσοκομίας
Γ. Μαυροφρύδης, Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας, Παν. Αιγαίου 10.30 – 10.45 Η Συμβολή της Βιολογικής Μελισσοκομίας στην Αναγεννητική Γεωργία και στη Διατήρηση της Βιωσιμότητας του Πλανήτη και της Κοινωνίας Β. Φύτρος, Γεωπόνος, Υπεύθυνος Συνεργασιών & Προμηθειών Α’ Υλών, SymbeeosisEYZHNA.E.
10.45 – 11.00 Πρότυπα και Πιστοποίηση Μελισσοκομικών Προϊόντων – Αναγκαιότητα και Σημασία Μ. Μπίστη, Γεωπόνος, πρώην στέλεχος ΠΑΣΕΓΕΣ
11.00 – 11.30 Η Μελισσοκομία στη Μάνη
Π. Μανωλάκος, Μελισσοκόμος
11.30 – 11.45 Βιολογία του Βαρρόα και Αναγκαιότητα Μετρήσεων Ποσοστού Προσβολής Σ. Στεργάτος, Βασιλοτρόφος, Μελισσοκόμος
11.45 – 12.00 Μελισσοκόμος – Βαρρόα: 1 – 0 Ι. Κατσαμπής, Κτηνίατρος
12.00 – 12.15 Προϊόντα με Βάση το Μέλι και Νέες Νομοθετικές Εξελίξεις στην ΕΕ Γ. Σειραγάκης, Xημικός Τροφίμων M.Sc Διευθυντής FoodAllergensLaboratoryAE Ο Ρόλος του Μελιού και των Προϊόντων Μέλισσας στην Μεσογειακή Διατροφή. Κ. Χαρδαβέλλας, Καθηγητής Διατροφολογίας New York College
12.15 – 12.30 Μόνος ή ΜΑΖΙ; Ιδιώτης ή Συνεργαζόμενος;
Δ. Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων, ΣυνΓράφων, ΑγροΝέα