Η παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας «Filmmakers-for-Ukraine» από την Crew united, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στην Αποθήκη Γ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αγοράς του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η Crew United ενώνει ανθρώπους για να βοηθήσει τους ανθρώπους στην Ουκρανία. Η ομάδα του κινηματογραφικού δικτύου Crew United δημιούργησε τη διαδικτυακή πλατφόρμα «Filmmakers-for-Ukraine», μια ιστοσελίδα πληροφόρησης όπου ουκρανοί κινηματογραφιστές και οι οικογένειές τους μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια. Η Βένια Βέργου, από την Crew United Greece, μίλησε για τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας, εξηγώντας τη δομή και τις μεθόδους ενημέρωσης της πλατφόρμας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν.
Η Γιάννα Σαρρή, επικεφαλής της Αγοράς, καλωσόρισε την κ. Βέργου και το κοινό στην ομιλία. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, το οποίο προσθέσαμε στις ομιλίες μετά την ανακοίνωση του επίσημου προγράμματος», δήλωσε σχετικά. Τον λόγο πήρε η Βένια Βέργου, η οποία ευχαρίστησε την Αγορά για την ευκαιρία να παρουσιάσει την πλατφόρμα. Σχετικά με την Crew United, ανέφερε: «Η Crew United είναι ένα κινηματογραφικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στη Γερμανία τα τελευταία 26 χρόνια. Εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα, με τα μέλη του να πληρώνουν ετησίως μία συμβολική συνδρομή. Το δίκτυο επεκτάθηκε στην Πολωνία και τη Γαλλία, ενώ σύντομα θα επεκταθεί σε 5 ακόμη χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, της οποίας θα τελώ αντιπρόσωπος. Τα μέλη μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να δικτυωθούν μέσω του προγράμματος. Η Crew United συμπεριλαμβάνει όλα τα οπτικουακουστικά πρότζεκτ της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους του χώρου να δικτυωθούν».
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ξεκίνησαν να σκέφτονται πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυό τους για να συνδράμουν τους ανθρώπους του κινηματογράφου στην Ουκρανία. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε το Filmmakers-for-Ukraine. «Υπάρχει μια καταπληκτική ομάδα εθελοντών από οργανώσεις, κυρίως στη Γερμανία και την Πολωνία. Η Πολωνία υποδέχεται τους ανθρώπους στα σύνορά της και η ανταπόκριση από τους Πολωνούς επαγγελματίες του χώρου είναι εκπληκτική. Στο Filmmakers-for-Ukraine προσπαθούμε να παράσχουμε στους κινηματογραφικούς δημιουργούς τις πληροφορίες που χρειάζονται το συντομότερο δυνατό. Βοηθάμε, επίσης, περιθωριοποιημένες ομάδες όπως Ρομά, LGBTQ+, μικρά παιδιά και όχι μόνο», ανέλυσε.
«Στη σελίδα Find Help-Get Help, οποιοσδήποτε μπορεί να βρει τη βοήθεια που αναζητά, στους τομείς της εργασίας, της φιλοξενίας, των ειδών πρώτης ανάγκης κ.α. Συνδέουμε ανθρώπους ώστε να συνεργαστούν. Δεχόμαστε δεκάδες emails από ουκρανούς δημιουργούς που αναζητούν δουλειά σε ξένο κράτος. Τους ζητάμε βιογραφικό, το οποίο ανεβαίνει στην ιστοσελίδα, και τους δικτυώνουμε με επαγγελματίες που ενδεχομένως ενδιαφέρονται. Στη σελίδα donate, ο καθένας μπορεί να δει τι μπορεί να προσφέρει ώστε να βοηθήσει την κατάσταση», συμπλήρωσε.
Υπάρχει, επίσης, η σελίδα Movies, η οποία περιέχει μια λίστα ταινιών που είναι σχετικές με την Ουκρανία ή που έχουν δημιουργηθεί στην Ουκρανία, για να αναδειχθεί το τοπίο του ουκρανικού σινεμά. «Υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για κάθε ταινία. Προσπαθούμε να συμπεριλαμβάνουμε και ντοκιμαντέρ του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Στη λίστα αυτή, υπάρχουν ταινίες που μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να κατανοήσει τις περίπλοκες ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν την Ουκρανία στη θέση αυτή», σχολίασε.
Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε ο Μάρκο Γκαστίν,από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ για να μοιραστεί τις απόψεις της Ένωσης:
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ / ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μία πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ / Hellas Doc
Εμείς, οι Έλληνες κινηματογραφιστές, παραγωγοί, σκηνοθέτες και δημιουργοί ταινιών και ντοκιμαντέρ:
- Απαιτούμε την άμεση παύση της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως και την άνευ όρων αναχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
- Πιστεύουμε πως η ρωσική εισβολή καταπατά κάθε θεμελιώδη αρχή διεθνούς δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας και δημοκρατίας. Δεν απειλεί μόνο την Ουκρανία, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη.
- Στεκόμαστε στο πλευρό των ουκρανών συναδέλφων μας και κάθε πολίτη του οποίου η ζωή και ελευθερία απειλούνται όσο η χώρα τους καταστρέφεται άγρια.
- Στεκόμαστε στο πλευρό των ρώσων και λευκορώσων συναδέλφων μας, καθώς και στο πλευρό όσων εκφράζουν με γενναιότητα την αντίθεσή τους σε αυτόν τον πόλεμο, αψηφώντας τη σύλληψη, τη λογοκρισία και τις νέες «νομοθετήσεις» που μπορούν να επιβάλλουν 15 χρόνια φυλάκισης.
- Εκλιπαρούμε την ελληνική κυβέρνηση, τις κοινωνικές οργανώσεις, τα ιδρύματα και τους απλούς πολίτες να υποστηρίξουν έμπρακτα την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και τους πολίτες της.
«Είμαστε συγκινημένοι από την κατάσταση, και θέλουμε να βοηθήσουμε. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να υπογράψει το γράμμα. Είμαστε σε συνεργασία με την DAE, το Eυρωπαϊκό Δίκτο Ντοκιμαντέρ. Ζητούμε από τα μέλη μας, τους κινηματογραφιστές, ακόμη και το κοινό, να συνδράμουν χρηματικά. Ζητώ από την κοινότητα του ντοκιμαντέρ να είναι περισσότερο ενεργή στη βοήθειά της προς την Ουκρανία. Η πρωτοβουλία αυτή είναι εξαιρετική και μπορεί να βοηθήσει έμπρακτα την κατάσταση. Επίσης, θέλω προσωπικά να κατακρίνω τη μετριοπαθή θέση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η θέση της δεν αρκεί. Πρέπει να εναντιωθούμε έμπρακτα στον πόλεμο, όπως έκαναν όλες οι Ακαδημίες Κινηματογράφου στον κόσμο, ειδικά στην Ευρώπη. Είναι χρέος μας να εναντιωθούμε με δυνατή φωνή απέναντι στις βιαιότητες της ρωσικής κυβέρνησης», σχολίασε εμφατικά ο Μάρκο Γκαστίν.
Στη συνέχεια, η Βένια Βέργου συμφώνησε και τόνισε πως είναι εύκολο να κάνουμε δηλώσεις εναντίον του πολέμου, αλλά είναι δύσκολο να τις κάνουμε πράξη. «Η βοήθεια που προσφέρει το Filmmakers-for-Ukraine είναι πραγματική και αυτό φαίνεται στα νούμερα και στο αποτέλεσμα. Μέσω της πλατφόρμας, οι άνθρωποι βρίσκουν πραγματική βοήθεια. Αν μπορείτε να σκεφτείτε οποιονδήποτε άλλο τρόπο να βοηθήσετε, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο email mail@filmmakers-for-ukraine.com.
Τέλος, μίλησε η ουκρανή ηθοποιός και παραγωγός Ρομάνα Λόμπατς, η οποία ευχαρίστησε την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ που πήρε θέση και ύψωσε τη φωνή της: «Είναι σημαντικό να πάρουμε θέση και όχι μόνο από τα social media. Αν δεν έχεις μια ξεκάθαρη θέση, δεν έχεις λόγο στα γεγονότα. Είναι η τρίτη βδομάδα πολέμου: δεν μπορούμε να μένουμε πλέον σιωπηλοί».