Ο χρόνος που περάσαμε μπροστά στην οθόνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού αυξήθηκε κυρίως ανάμεσα στα παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία εκτέθηκαν σε αυτή κατά μία ώρα και είκοσι λεπτά τη μέρα περισσότερο από το συνηθισμένο, σύμφωνα με παγκόσμια ανάλυση.
Η σημαντική αυτή αύξηση συνδέεται με φτωχότερη διατροφή, όραση, ψυχική υγεία (συμπεριλαμβανομένου του άγχους) και προβλήματα συμπεριφοράς όπως επιθετικότητα, ευερεθιστότητα και συχνότερα ξεσπάσματα θυμού, λένε οι ερευνητές.
Τα ευρήματα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να αναληφθεί δράση προκειμένου να αμβλυνθούν οι αλγεινές συνέπειες στην υγεία εκατομμυρίων παιδιών.
Η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση έκθεσης στην οθόνη εντοπίστηκε σε παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και δέκα ετών. «Σημαντικές» ωστόσο αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και στους ενήλικες, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, αναφέρει η Guardian.
Μετά τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, που κάθισαν μπροστά τον υπολογιστή και την τηλεόραση κατά 83 λεπτά περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως ημερησίως, έρχονται οι ενήλικές με 58 λεπτά περισσότερα και ακολουθούν οι έφηβοι (ηλικίας 11 με 17 ετών) με 55 λεπτά περισσότερα ημερησίως. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών είδαν κι αυτά περισσότερη τηλεόραση, κατά 35 λεπτά ημερησίως.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο ελεύθερος χρόνος μπροστά στην οθόνη ή ο χρόνος στην οθόνη που δεν σχετίζεται με την εργασία ή τη μελέτη, αυξήθηκε επίσης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 10 ετών παρουσίασαν για άλλη μια φορά τη μεγαλύτερη αύξηση.
Εκτός από τις επιβλαβείς επιπτώσεις στα παιδιά, η έρευνα εντόπισε περαιτέρω συνδέσμους μεταξύ περισσότερου χρόνου οθόνης και αρνητικών αποτελεσμάτων για τους ενήλικες. Αυτές περιελάμβαναν δυσμενείς επιπτώσεις στη διατροφή, την υγεία των ματιών και την ψυχική υγεία, όπως άγχος, κατάθλιψη και μοναξιά, και στη γενική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της κόπωσης, της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας και της αύξησης βάρους.