Του Γιάννη Γιαννίτσα
Μετά τη μεταπολίτευση και κατόπιν της οικονομικής ευμάρειας στην χώρα, ο Έλληνας προσπάθησε και εξακολουθεί να προσπαθεί να αναπτυχθεί και να ανεβάσει το μορφωτικό του επίπεδο δίνοντας μια σπουδαία ευκαιρία στον εαυτό του να διευρύνει τους ορίζοντες αλλά και την παιδεία που απέκτησε από το σπίτι του μιας και δεν αρκεί μόνο αυτό που σου έμαθαν αλλά οφείλεις να δίνεις στον εαυτό σου όσο πιο πολύ μπορείς τρόπους να αποκτάς παιδεία που είναι το μέσο για να γίνεσαι πιο σπουδαίος και πιο στιβαρός άνθρωπος κοινωνικά.
Σε μια εποχή λοιπόν που η μόρφωση στερήθηκε από τους παππούδες μας δόθηκε με πολύ κόπο στους γονείς μας, η ευκαιρία των σπουδών και από όσα καρπώθηκαν εκείνοι από αυτή μας έδωσαν απλόχερα όσα χρειαζόμασταν εμείς για την μόρφωσή μας… φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα όπου μυαλά σπουδαγμένα αλλά και σπουδαγμένοι χωρίς ιδιαίτερα μυαλά να κρατάμε μια κοινωνία στα χέρια μας που ενώ διανύει μια δύσκολη οικονομικά περίοδο δείχνει να έχει όλα τα φόντα να ανακάμψει μέσα από πρωτοποριακές ιδέες και νέες τάσεις…
Μια από αυτές τις νέες τάσεις είναι η ραγδαία και πραγματικά εξωπραγματική εξέλιξη της γαστρονομίας στη χώρα. Τα οφέλη αυτής τεράστια.
- Ανάπτυξη της γαστρονομικής μας παιδείας η οποία ούτως η άλλως είναι ένα πολύ σοβαρό κομμάτι της διαμόρφωσης της παιδείας ενός ανθρώπου. (είμαστε ότι τρώμε)
- Τουριστικά αλλά και εγχώρια η γαστρονομία στη σημερινή της εμπορική μορφή κινεί χρήμα σε μια αγορά που πραγματικά έχει πληγεί τρομερά
- Η ανάπτυξη του γαστρονομικού μας ορίζοντα μας βοηθάει αποδεδειγμένα στην ενσωμάτωση μας στα παγκόσμια δεδομένα
- Το ‘’καλό’’ φαγητό ήταν πάντα κάτι που χαρακτήριζε τις ανώτερες κάστες ανθρώπων παγκοσμίως και αυτή τη στιγμή δίδεται απλόχερα σε όλους…
Για όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψιν ότι τελικά υπάρχει το υπόβαθρο αυτό οφείλουμε εμείς η δεύτερη γενιά της Ελλάδας των αλλαγών να ωθήσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας σε μια προσωπική γαστρονομική εξέλιξη και γνώση που τελικά θα καρπωθούμε άμεσα εμείς αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τα παιδιά μας όπως εμείς καρπωθήκαμε την ευκαιρία που πήραμε από τους γονείς μας στο πραγματικό δικαίωμα στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να λειτουργεί η αλυσίδα μεταξύ των γενεών.
Εμείς οι μάγειρες σε συνεργασία με εστιάτορες-επενδυτές και επιστήμονες αναπτύσσουμε ένα νέο κεφάλαιο στα προϊόντα και τις τεχνικές μαγειρικής φερμένο από πιο ανεπτυγμένες στο θέμα κοινωνίες αλλά και βγαλμένο από τις γνώσεις και την φαντασία μας, δίνοντας απλόχερα σε όλους πλέον να δοκιμάζουν νέα πράγματα και γεύσεις που πραγματικά δεν φτιάχτηκαν μόνο για την ικανοποίηση της βιολογικής μας ανάγκης για φαγητό αλλά σε διασκεδάζουν σε ‘ταξιδεύουν’ και ανοίγουν τους ορίζοντες σου.
Έχοντας λοιπόν αυτή τη σπουδαία ευκαιρία στα χέρια σου είναι κρίμα να επιμένεις στα ίδια… δεν αρνείται κανείς την δύναμη της παράδοσης αλλά με γνώμονα αυτήν και όπλα τα καλά υλικά και τις νέες ιδέες ανάπτυξης της το αποτέλεσμα μπορεί πραγματικά να είναι μαγικό…
Εκμεταλλεύσου λοιπόν την ευκαιρία αυτή, δοκίμασε όσα πιο πολλά μπορείς και δώσε μια ευκαιρία στο εαυτό σου να συμπληρώσει ένα πολύ σπουδαίο κομμάτι που θα ενισχύσει την παιδεία που καλλιεργείς ο ίδιος για τον εαυτό σου…
Το μέλλον είναι εδώ. Στο χέρι σου είναι πλέον να το αναπτύξεις και να ανεβάσεις επίπεδο στον εαυτό σου κοινωνικά αλλά και προσωπικά…
Υγ. Εμείς είμαστε έτοιμοι και έχουμε ακονίσει τα μαχαίρια μας και σε περιμένουμε στις κουζίνες μας να σε ταξιδέψουμε και να σου χαρίσουμε το μεράκι και τις γνώσεις μας…