Ακούμε ολοένα και πιο συχνά για το Bitcoin: για την ακραία άνοδο και πτώση στην αξία του, για επιχειρήσεις που το υιοθετούν σαν τρόπο πληρωμής, ψηφιακές ληστείες, και λύτρα σε Ransomware. Στον οδηγό θα εξετάσουμε τι είναι το Bitcoin, πώς δημιουργήθηκε, και τη σύντομη αλλά εντυπωσιακή ιστορία του.
Τι είναι το Bitcoin
Το Bitcoin είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και έναν αιώνα. Μεγαλύτερη, ενδεχομένως, και από την πρώτη εμφάνιση των πιστωτικών καρτών.
Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα ή κυβέρνηση.
Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.
Για να είμαστε πιο ακριβείς και επιστημονικοί, το Bitcoin είναι ένα peer-to-peer σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.
Ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία cryptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.
Πώς δημιουργήθηκε το Bitcoin
Η ιδέα ενός distributed crypto-currency προτάθηκε εν μέρει το 1998 από τον Wei Dai, στη mailing list της ομάδας ακτιβιστών Cypherpunks, που προωθούν ενεργά τη χρήση ισχυρής κρυπτογραφίας.
Εντούτοις, χρειάστηκαν δέκα χρόνια, και ίσως η κατάρρευση της Lehman Brothers, μέχρι να υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις πρακτικής εφαρμογής αυτής της ιδέας.
Το 2008, πιθανότατα με έμπνευση την οικονομική κρίση, έγινε η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που περιέγραφε το Bitcoin. To 2009 το Bitcoin έκανε την πρώτη του λειτουργική εμφάνιση, με την κυκλοφορία του πρώτου client ανοιχτού κώδικα, και την δημιουργία των αντίστοιχων Bitcoins.
Ο συγγραφέας της δημοσίευσης, και δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού, παρέμεινε ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.
Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα.
Φυσικά, επειδή το Ιnternet λατρεύει ένα καλό μυστήριο, πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο αυτό.
Ανάμεσα στην πληθώρα θεωριών, αρκετές είναι σχετικά λογικές, υποδεικνύοντας υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα: μαθηματικές ιδιοφυΐες, επιστήμονες των υπολογιστών, οικονομικούς κοινωνιολόγους με γνώσεις προγραμματισμού, και ομάδες κρυπτογράφων.
Υπάρχουν βέβαια και οι παράλογες θεωρίες, όπως πχ ότι οι εταιρείες Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola κρύβονται πίσω από το Bitcoin.
Ορισμένοι προφανώς πιστεύουν πως μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στον πλανήτη θα έβρισκαν τη δημιουργία του Bitcoin σαν μια καλή επένδυση του χρόνου τους. Υπάρχει βέβαια μια απόλυτα λογική εξήγηση για το πώς προέκυψε τέτοια θεωρία.
Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Satoshi Nakamoto για μεγάλο διάστημα έδινε το παρόν σε διάφορα forum σχετικά με το Bitcoin, απαντώντας σε ερωτήσεις. Ύστερα, την άνοιξη του 2012 εξαφανίστηκε από προσώπου Internet, και έκτοτε δεν έχει ξαναδώσει αδιαμφισβήτητα ψηφιακά σημεία ζωής.
Αυτό που επίσης ξέρουμε για τον Nakamoto, είναι πως είναι κάτοχος ενός εκατομμυρίου Bitcoin, τα οποία, με την ισοτιμία την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αντιστοιχούν σε 421 εκατομμύρια ευρώ και κάτι ψιλά.
Ο πιο πρόσφατος ισχυρισμός για την ταυτότητα του Satoshi Nakamoto
Στις 8 Δεκεμβρίου του 2015, παράλληλες έρευνες από το Wired και το Gizmodo υπέδειξαν έναν αρκετά πιθανό υποψήφιο για το ρόλο του Satoshi Nakamoto.
Πρόκειται για τον Αυστραλό Craig Steven Wright, ο οποίος είναι επιχειρηματίας στο χώρο της πληροφορικής. Η έρευνα υποδείκνυε πως δημιούργησε το Bitcoin μαζί με τον φίλο του Dave Kleiman, ειδικό στα computer forensics, ο οποίος απεβίωσε το 2013.
Το 2014, ο Wright είχε δηλώσει την πρόθεση να ιδρύσει την Denariuz Bank, την πρώτη τράπεζα στον κόσμο βασισμένη στο Bitcoin. Όμως συνάντησε προβλήματα με τις φορολογικές αρχές στην Αυστραλία, και τελικά απέτυχε να ιδρύσει την τράπεζα.
Στις 9 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες μετά από την παραπάνω δημοσίευση των Wired και Gizmodo, δέκα αστυνομικοί εισέβαλαν στην οικία του Wright στο Gordon της περιοχής New South Wales, ενώ η αστυνομία έκανε έρευνα και σε μία από τις επιχειρήσεις του Wright στο Ryde, New South Wales.
H Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία δήλωσε πως η επιχείρηση ήταν ανεξάρτητη από τη δημοσίευση σχετικά με το Bitcoin, και αφορούσε μια έρευνα της Αυστραλιανής φορολογικής αρχής.
Μετά από αυτή η δημοσίευση, ο Wright εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο για μερικούς μήνες. Στις 2 Μαΐου του 2016, όμως, έκανε μια δημοσίευση στο προσωπικό του blog, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο Satoshi Nakamoto. Έστειλε μάλιστα ψηφιακές αποδείξεις στο BBC και στο Economist.
Στη συνέχεια, όμως, οι προγραμματιστές Peter Todd και Jeff Garzik, που έχουν εργαστεί για την ανάπτυξη του Bitcoin, μελέτησαν τις αποδείξεις, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν αποδεικνύουν τίποτα και πως πιθανότατα πρόκειται για απάτη.
Στις 4 Μαΐου, ο Wright σε νέο του blog post υποσχέθηκε περισσότερες αποδείξεις για τον ισχυρισμό του. Την επόμενη ημέρα, όμως, διέγραψε όλες του τις δημοσιεύσεις, και τις αντικατέστησε με μια νέα δημοσίευση στην οποία λέει ουσιαστικά πως ζητάει συγνώμη και δεν έχει το κουράγιο να συνεχίσει.
Τα συμπεράσματα, δικά σας.
Η θυελλώδης πορεία του Bitcoin και οι πίτσες των εκατομμυρίων
Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια.
Εκείνο το διάστημα έγινε και η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα. Στις 18 Μαΐου 2010, ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την πολιτεία Florida των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια δημοσίευση στο Forum BitcoinTalk.org, προσφέροντας 10.000 bitcoins σε όποιον του παράγγελνε δυο πίτσες.
Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου, ο αγρότης David Forster από την πολιτεία Massachusetts, με το ψευδώνυμο Jarcos στο forum, δέχτηκε τη συναλλαγή. Ο Laszlo έλαβε τις δύο παρακάτω πίτσες “The Works” από την αλυσίδα Papa John’s.
Κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει πως την άνοιξη του 2011, τα 10.000 εκείνα bitcoin θα έφταναν να αξίζουν 272.329 δολάρια. Αυτό συνέβη μετά από ένα άρθρο του Forbes για το crypto-currency και μια δημοσίευση στο Gawker σχετικά με τη χρήση του bitcoin από εμπόρους ναρκωτικών.
Τα άρθρα αυτά, εκτός του ότι ενημέρωσαν τον κόσμο πως υπάρχει το Bitcoin, ανέβασαν το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για το νέο νόμισμα, και άρα την αξία του.
Πάντως ο Laszlo δεν ένιωσε άσχημα για την αγορά του. Όπως δήλωσε, “Η πίτσα ήταν πολύ καλή”.
Αν αυτό σας φαίνεται εντυπωσιακό, τότε αναλογιστείτε πως στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1200-1400 δολαρίων το καθένα (αναλόγως του Bitcoin Exchange), κάνοντας την πίτσα εκείνη να αξίζει περίπου όσο ένα ιδιωτικό νησί.
Στον αντίποδα, βέβαια, στα μέσα Δεκεμβρίου και μέσα σε λιγότερη από μία ημέρα, η αξία του bitcoin έπεσε κάτω από τα 550 δολάρια.
Μάλιστα, τo site Ounce.me, μαζί με το bitcoin, το χρυσό και το πετρέλαιο, για ένα διάστημα ανέφερε και την αξία των δύο εκείνων τεμαχίων πίτσας Bitcoin. Πλέον, όμως, δεν παρέχει αυτή την πληροφορία.
Ένας από τους πιο ακριβείς τρόπους να ξέρουμε την τρέχουσα αξία του Bitcoin είναι η σελίδα http://preev.com/, η οποία εξετάζει πολλαπλά Bitcoin Markets και βγάζει το μέσο όρο της αξίας, με βάση τον όγκο συναλλαγών.
Πηγή pcsteps.gr