Μετά από κάθε μεγάλη περίοδο κοινωνικής ή οικονομικής ύφεσης, έτσι και τώρα, μία θεαματική άνοδος στις αφίξεις νέων, γκουρμέ εστιατορίων έχει κατακλύσει τον πλανήτη με δεκάδες καινούργιους χώρους να ανοίγουν τις πόρτες τους από τη Σιγκαπούρη μέχρι το Ντουμπάι και από τη Βαρκελώνη μέχρι τη Μπογκοτά.
Τι είναι, όμως, αυτό που οι «ειδικοί» σε θέματα γευσιγνωσίας προσέχουν περισσότερο στα καινούργια εστιατόρια που κάνουν την εμφάνιση τους στη φρέσκια, μετά-κορονοϊού εποχή; Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του αμερικανικού Forbes, πλέον το ζητούμενο δεν είναι μόνο τα απίστευτα δημιουργικά πιάτα που φέρνουν την καινοτομία στην παγκόσμια γαστρονομία αξίζοντας, και με το παραπάνω, ένα λαμπερό αστέρι Michelin. Πια το βασικό κριτήριο που κάνει ένα εστιατόριο αληθινά μοναδικό είναι η συνολικότερη στάση του απέναντι στην κοινωνία και στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη για βιωσιμότητα, η οποία έχει επικρατήσει στους περισσότερους τομείς της διεθνούς επιχειρηματικότητας.
Η βιωσιμότητα των πιάτων, η εποχικότητα των προϊόντων, μία γεύση και η μινιμαλιστική τελειότητα είναι τα κύρια συστατικά που κάνουν τη γαστρονομία αυτού του εστιατορίου μοναδική. Η μετριοφροσύνη εδώ έχει μεταμορφωθεί σε μεγαλοπρέπεια», γράφει η συντακτική ομάδα του Forbes για το εντυπωσιακό, αθηναϊκό εστιατόριο.
Τη λίστα ολοκληρώνουν, με αλφαβητική και όχι αξιολογική σειρά, άλλα 10 εστιατόρια, τα περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη:
(1) AM par Alexandre Mazzia, Μασσαλία
(2) Cocina Hermanos Torres, Bαρκελώνη
(3) Delta, Aθήνα
(4) El Chato, Μπογκοτά
(5) Frangente, Μιλάνο
(6) Jaan, Σιγκαπούρη
(7) Jônt, Ουάσιγκτον D.C.
(8) レヴォ L’Evo, Ιαπωνία
(9) Oz, Fürstenau, Ελβετία
(10) The Samuel, Κοπεγχάγη
(11) Trésind Studio, Ντουμπάι