Οι ανθρωποθυσίες γίνονται στον βωμό του concept «ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ» από την τσέπη του πολίτη, με λίγα λόγια από 300 έως 2.000 ευρώ θα κοστίζει η ταρίφα, αν θέλετε να χειρουργηθείτε εγκαίρως για να μην πεθάνετε.
«Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα του. Αν και πιστεύω στις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, δεν πιστεύω ότι κανένα κράτος στην Ευρώπη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Μόνο ένας ανόητος θα πίστευε στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Σήμερα περιμένουν για χειρουργείο 102.634 πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος 32.000 περιστατικά περιμένουν έως 12 μήνες, ενώ περισσότερο από 12 μήνες βρίσκονται σε αναμονή για χειρουργείο 26.000 πολίτες. Η πιο δημοφιλής επέμβαση εν αναμονή είναι για καταρράκτη και η μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα: «Υπήρχαν 120.000 περιστατικά σε αναμονή και τώρα κάνουμε εκκαθάριση, από την οποία φαίνεται ότι το 38% δεν χρειάζεται πλέον χειρουργείο, διότι είχαν ήδη χειρουργηθεί. Σήμερα, περιμένουν για χειρουργείο 102.634 πολίτες». Αυτό το γκρέμισμα του ΕΣΥ που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, θα έρθει το απογευματινό χειρουργείο επί πληρωμή για να το «σώσει», σύμφωνα με τον υπουργό: «Δεν έχουμε λεφτά για τους γιατρούς. Για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός (μισθούς εργαζομένων) ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα, σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς. Κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Έτσι, πρέπει να βρούμε τρόπο οι γιατροί και οι νοσηλευτές να μπορούν να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι, το κυνηγάμε όσο μπορούμε περισσότερο… ».
Η υγεία με τους νόμους της αγοράς: «Σκοπός του υπουργείου Υγείας είναι τα απογευματινά χειρουργεία είναι να είναι ανταγωνιστικά των ιδιωτικών κλινικών, δηλαδή να είναι αρκετά φθηνότερα». Απορίας άξιο είναι πως και με τι ρυθμό θα συνεχίζουν να υφίστανται τα πρωινά χειρουργεία. Εντωμεταξύ το 70% που συνεχίζει να περιμένει ένα, δυο και τρία χρόνια τη σειρά του, θα είχε ήδη μαζέψει το χρηματικό πόσο, εάν είχε τη δυνατότητα και θα είχε πάει ήδη στον ιδιωτικό τομέα. Με λίγα λόγια, δεν έχουμε ούτε εμείς λεφτά για τους γιατρούς, κύριε Γεωργιάδη.
[Πηγή: www.doctv.gr]