Ερευνητική ομάδα στη Σιγκαπούρη, προσπαθεί μέσω ενός νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης να αναδημιουργήσει αυτό που βλέπει μια ομάδα εθελοντών με βάση τη σάρωση της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας.
Πώς έγινε: Οι εθελοντές μπήκαν σε μαγνητικό τομογράφο και επί 18 ώρες κοίταζαν εικόνες (κτιρίων, σπορ, άγριας ζωής) για 9 δευτερόλεπτα την καθεμία. Οι ερευνητές εκπαίδευσαν την ΑΙ να συσχετίζει τα εγκεφαλικά μοτίβα των εθελοντών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της εικόνας, όπως το χρώμα, το σχήμα, την υφή και το περιεχόμενο. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν την ΑΙ για να αναπαραστήσουν αυτό που είδαν οι εθελοντές όταν τους έδειξαν νέα βίντεο μέσα στον τομογράφο. Ενώ οι εικόνες δεν αναπαράχθηκαν με απόλυτη ακρίβεια, το μοντέλο ΑΙ τα πήγε καλύτερα από οποιοδήποτε προηγούμενο ανάλογο πείραμα.
Στόχος των ερευνητών είναι να βοηθήσουν ανθρώπους που δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν, π.χ. με ολική παράλυση, και εργάζονται πάνω σε ένα στήριγμα κεφαλής με αισθητήρες που θα μεταφράζει την εγκεφαλική δραστηριότητα του χρήστη σε πραγματικό χρόνο.
Στις αρχές του μήνα το Πανεπιστήμιο του Όστιν ανέφερε ότι ένα μοντέλο ΑΙ μετέτρεψε με επιτυχία τις σκέψεις ενός ατόμου σε κείμενο.