Μαγικό; Όχι! Απλά, η τεχνολογική εξέλιξη έχει προσεγγίσει την καθημερινότητα μας σε τέτοιο βαθμό που επιτρέπει στον καθένα να σχεδιάσει και να εκτυπώσει οποιοδήποτε αντικείμενο έχει φανταστεί.Πριν λίγα χρόνια, το συγκεκριμένο άρθρο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «φουτουριστικό» ή υπερβολικά επηρεασμένο από τη λογοτεχνική κατηγορία της «Επιστημονικής Φαντασίας». Σήμερα όμως, ο αναγνώστης, καθώς διαβάζει το αγαπημένο του περιοδικό – έχει την δυνατότητα να κάθεται σε μια καρέκλα που έχει «εκτυπωθεί» ή να φορά γυαλιά μυωπίας που ο σκελετός τους έχει παραχθεί με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Η λογική πίσω από τα 3D printers είναι αρκετά απλή. Στην ουσία, πρόκειται για την εξέλιξη από τον ψεκασμό μελανιού πάνω σε χαρτί, στο τύπωμα διαδοχικών στρωμάτων ενός υλικού μέχρι αυτά να διαμορφώσουν ένα τελικό αντικείμενο. Απαιτείται, όπως είναι φυσικό, υπολογιστής με ένα ειδικό λογισμικό, ώστε το αντικείμενο να σχεδιαστεί από την αρχή ή να «σκαναριστεί» ένα ήδη υπάρχον (ανάστροφη μηχανική).
Σίγουρα είναι εντυπωσιακό, αλλά δεν πρόκειται για τεχνολογία που προέκυψε ξαφνικά ούτε ήταν εύκολο να αναπτυχθεί. Αυτό που σήμερα ονομάζεται τρισδιάστατη εκτύπωση προέρχεται από την «ταχεία προτυποποίηση» (rapid prototyping), η οποία χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια από μηχανικούς και σχεδιαστές. Για την προτυποποίηση, σχεδιάζεται ένα αντικείμενο και αποθηκεύεται σε αρχείο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Στη συνέχεια, το αρχείο στέλνεται σε ειδικά μηχανήματα και παράγεται η τρισδιάστατη εκδοχή του σχεδιασμένου αντικειμένου.
Οι εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι πολλές και συναντούνται σε πολλά επιστημονικά πεδία: Ιατρική, αρχιτεκτονική, σχεδιασμό προϊόντων, μόδα, ψυχαγωγία, , καλές τέχνες, αρχαιολογία/ μουσειολογία, εκπαίδευση, κ.α.
Επίσης, το 3D printing φέρνει την επανάσταση στην εκπαίδευση. Η ευρεία διάδοση των τρισδιάστατων εκτυπωτών έχει τεράστια εφαρμογή και στην μοντέρνα εκπαιδευτική διαδικασία. Η διάδραση των μαθητών ή των σπουδαστών με τα θέματα των μαθημάτων σε μορφή αντικειμένων επιταχύνει την εκπαιδευτική διαδικασία καθώς οι μαθητές ή οι φοιτητές βλέπουν και αγγίζουν έννοιες που είναι δύσκολο να περιγραφθούν κατά τη διδασκαλία (παραδείγματα μαθημάτων: βιολογία, χημεία, γεωγραφία, μηχανολογία, αρχιτεκτονική, βιομηχανικό σχεδιασμός, κ.α.).
Τέλος, η ίδια η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να αποτελέσει αυτόνομα μάθημα καθώς είναι ένας τομέας με ευρύ μέλλον. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται άμεσα με τις τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης και σχεδιασμού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (CAD).
Στα πλαίσια της διάδοσης της τεχνολογίας του «3D printing» και τους σχεδιασμού, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στο Σχεδιασμό Προϊόντων και Συστημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας έχει αναπτύξει μια σειρά σεμιναρίων «3Dx Design + 3D Printing» που έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν στον μέλλον στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.