«Αν κοιτάξετε γύρω σας, δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί στη βία μαζικής θηριωδίας για να αναγνωρίσετε την επικράτησή της», δήλωσε η Kate Ferguson, συνιδρύτρια διευθύντρια της Protection Approaches, μιας ΜΚΟ που επικεντρώνεται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας με βάση το ποιος είσαι. «Αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα αυτή η βία να χαρακτηρίσει την επόμενη πολιτική εποχή. Στην πραγματικότητα, αναρωτιέμαι αν δεν είμαστε ήδη σε εκείνη την εποχή».
Μπροστά σ’αυτήν την αναταραχή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει παραλύσει από την αντιπαλότητα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που ασκούν βέτο, οι οποίες έχουν εμπλακεί και οι ίδιες στις φρικαλεότητες. Αντιμέτωπος με το αδιέξοδο για τον πόλεμο στη Γάζα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλέστηκε μια ρήτρα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, για να αναγκάσει μια συζήτηση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
«Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης του ανθρωπιστικού συστήματος».
Οι άνθρωποι ήταν «απελπισμένοι, φοβισμένοι και θυμωμένοι» και «κοιτούσαν προς την άβυσσο», είπε, προτρέποντας τον ΟΗΕ να υποστηρίξει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός. «Τα μάτια του κόσμου και τα μάτια της ιστορίας παρακολουθούν».
Δεκατρείς χώρες στο 15μελές συμβούλιο υποστήριξαν την πρόταση, με το Ηνωμένο Βασίλειο να απέχει. Οι ΗΠΑ (Παρασκευή 8/12/’23, αργά το απόγευμα), αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το ψήφισμα.
«Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στους Παλαιστίνιους αν δεν μπορούμε να ενωθούμε πίσω από μια έκκληση για να σταματήσει ο ανελέητος βομβαρδισμός της Γάζας;» ρώτησε ο ο αναπληρωτής πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ . «Πράγματι, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες σε όλο τον κόσμο που μπορεί να βρεθούν σε παρόμοιες καταστάσεις;»
Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, γενικός επίτροπος της UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών), της κύριας υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα, δήλωσε ότι ήταν «η πιο σκοτεινή ώρα» στην ιστορία του οργανισμού.
Σε υπερπλήρη και ανθυγιεινά καταφύγια, «περισσότεροι από 700 άνθρωποι χρησιμοποιούν μία μόνο τουαλέτα, οι γυναίκες γεννούν (κατά μέσο όρο 25 την ημέρα) και οι άνθρωποι περιθάλπουν ανοιχτές πληγές. Δεκάδες χιλιάδες κοιμούνται σε αυλές και δρόμους. Οι άνθρωποι καίνε πλαστικό για να παραμείνουν ζεστοί».
Και πρόσθεσε: «Στα 35 χρόνια που εργάζομαι σε πολύπλοκες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δεν έχω γράψει ποτέ μια τέτοια επιστολή – προβλέποντας τη δολοφονία του προσωπικού μου και την κατάρρευση της εντολής που αναμένεται να εκπληρώσω».
Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής των υποθέσεων της UNRWA, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή: «Η πολιτική τάξη καταρρέει στη Γάζα – οι δρόμοι αγριεύουν, ιδιαίτερα μετά το σκοτάδι – ορισμένες αυτοκινητοπομπές βοήθειας λεηλατούνται και οχήματα του ΟΗΕ λιθοβολούνται. Η κοινωνία βρίσκεται στο χείλος της πλήρους κατάρρευσης».
Τα σχόλια των αξιωματούχων του ΟΗΕ ήρθαν καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις επιθέσεις του στη Γάζα, χτυπώντας περισσότερους από 450 στόχους σε όλη την επικράτεια από ξηρά, θάλασσα και αέρα τις 24 ώρες μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός αεροπορικών επιδρομών σε ένα 24ωρο από τότε που έληξε η προσωρινή κατάπαυση του πυρός πριν από μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς, περισσότεροι από 17.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία 1.200 Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν και 240 κρατήθηκαν όμηροι. Περίπου το 70% αυτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι – πάνω από το 85% του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί, πολλοί από αυτούς πολλές φορές, ανέφερε η UNRWA. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο σε 94 εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο νότιο μισό της Λωρίδας.
Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι από τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Γάζα. Αυτή η τελευταία σύγκρουση σηματοδοτεί την έναρξη ενός κεφαλαίου που είναι πιθανό να επηρεάσει εκατομμύρια ζωές, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και πιο μακριά, για τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: