Εκείνοι που προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους και τις ακούσιες συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης είναι σωστό να επικαλεστούν το κουτί της Πανδώρας και τη δυστυχία που επισύρει. Στην πραγματικότητα, ο μύθος της Πανδώρας είναι στην πραγματικότητα η τέλεια παρομοίωση, όχι για την αφελή περιέργεια, αλλά για τη σχέση της ανθρωπότητας με την τεχνολογία.
Στο διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence AI), σχεδόν πάντοτε κάποιος αναφέρεται στον αρχαίο ελληνικό μύθο του κουτιού της Πανδώρας. Στην σύγχρονη εκδοχή του, η Πανδώρα απεικονίζεται ως μια τραγικά περίεργη γυναίκα που ανοίγει ένα σφραγισμένο κουτί και χωρίς πρόθεση απελευθερώνει αιώνια δυστυχία στην ανθρωπότητα. Αυτό που μας διδάσκει ο μύθος είναι ότι είναι καλύτερα να ακούμε τον Προμηθέα, που ανησυχεί για το μέλλον της ανθρωπότητας από τον Επιμηθέα που εύκολα θαμπώνεται από την προοπτική των βραχυπρόθεσμων οφελών.
Το όνομα της Πανδώρας σημαίνει «αυτή που φέρνει δώρα και αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι θεοί συνέβαλαν στη σύνθεσή της. Μετά τη χάλκευσή της από τον Ήφαιστο, ο Ερμής συνόδευσε τη γοητευτική νεαρή «γυναίκα» κάτω από τη γη και την παρουσίασε ως νύφη στον Επιμηθέα. Η προίκα της ήταν ένα μοιραίο σφραγισμένο κουτί που περιείχε «δώρα».
Με την τεχνητή νοημοσύνη/ μηχανική μάθηση να εξελίσσεται γρήγορα σε τεχνολογία «μαύρου κουτιού», το σύμβολο του κουτιού της Πανδώρας έχει αποκτήσει νέα σημασία. Σύντομα, η επιχειρησιακή λογική της AI λήψης αποφάσεων θα είναι αδιανόητη, όχι μόνο για τους χρήστες αλλά και για τους δημιουργούς τους. Μεταξύ άλλων κινδύνων, η πιθανότητα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να καπηλευτούν από κακοήθεις δρώντες ή από τρομοκράτες μεγαλώνει.
Όταν ο ιδρυτής του Facebook Marc Zuckerberg, ο Adrew McAfee του ΜΙΤ και άλλοι αισιόδοξοι της τεχνητής νοημοσύνης μας διαβεβαιώνουν ότι η ΑΙ θα επιφέρει τεράστια οφέλη, κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί τον Επιμηθέα. Μπορούμε πραγματικά να εμπιστευτούμε την ανθρωπότητα ότι θα προσαρμοστεί και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θέτει η τεχνητή νοημοσύνη καθώς αυτά θα προκύπτουν;
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η αισιοδοξία σχετικά με τα πιθανά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μειωθεί σημαντικά μεταξύ εκείνων που αναπτύσσουν τα εν λόγω συστήματα. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της φαίνεται να συσχετίζεται με πιο ρεαλιστικές προσδοκίες. Αντί για τυφλές ελπίδες η πρόβλεψη που βασίζεται στη γνώση και την εμπειρία θα πρέπει να διέπει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το μέλλον αυτής της τεχνολογίας και τη σχέση μας μαζί της.
Πηγή: Project Syndicate