Είκοσι έξι σπουδαστές-σχεδιαστές μόδας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, βρέθηκαν στην Σιάτιστα και την Καστοριά στο πλαίσιο του θερινού σχολείου που πραγματοποίησε για 4η συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και η FurEurope, δίνοντας την δυνατότητα σε νέους να διεισδύσουν στον κόσμο της ελληνικής γουνοποιίας!
Σχεδιαστές μόδας, οικονομολόγοι και δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά του πλανήτη είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν τα μυστικά της τέχνης της γούνας μέσα από σεμινάρια που περιελάμβαναν παράλληλα εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φάρμες, ξηραντήρια, βυρσοδεψία και εργαστήρια, με στόχο να κατανοήσουν και να γνωρίσουν από κοντά την βιοτεχνία, τον σχεδιασμό και την επιχειρηματικότητα με την γούνα να πρωταγωνιστεί!
Στη γούνα άλλωστε στηρίζεται ένα κομμάτι της οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία.
Εκτός όμως από την παράδοση αιώνων, που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά από τους γουναράδες του τόπου, σήμερα η ελληνική αυθεντική γούνα, αποτελεί ένα 100% οικολογικό προϊόν, φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ κερδίζει συνεχώς έδαφος στον κόσμο της μόδας με τις εξαιρετικές δημιουργίες που καταθέτουν οι σχεδιαστές ανά τον κόσμο.
Οι εμπειρίες που ζήσαν οι συμμετέχοντες ήταν μοναδικές. Η άρτια διοργάνωση της ΕΟΓ και της FUR EUROPE, μέσω επισκέψεων σε γνωστές γουνοποιητικές επιχειρήσεις αλλά και των μαθημάτων πάνω στην τέχνη της γούνας από τον επί πολλών ετών συνεργάτη δημιουργό, σχεδιαστή και ιστορικό μόδας, Βασίλη Καρδάση, αποτέλεσαν εγγύηση για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Ο Καθηγητή του Royal College of Art–London Βασίλης Καρδάσης, αναφερόμενος στο Summer school που πραγματοποιείται εγώ και 4 χρόνια στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να έρχονται οι νέοι σχεδιαστές σε επαφή με τη γούνα, να γνωρίζουν το προϊόν με το οποίο θα δουλέψουν στην συνέχεια και μάλιστα σε έναν τόπο όπου οι άνθρωποι έχουν μια κοινή πορεία και παράδοση με την επεξεργασία την παραγωγή τον σχεδιασμό ενός υλικού γνωρίζοντας όλα τα μυστικά του.
Την δική του εμπειρία κατέθεσε επίσης και ο σχεδιαστής από την Καστοριά, Ηλίας Ρέββας μεταφέροντας τις γνώσεις και την τεχνική των παππούδων του και γονιών του όπως ο ίδιος γνώρισε μέσα στα γουναράδικα της πόλης όπου μεγάλωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Θερινό Σχολείο είναι αποτέλεσμα πρότασης που είχε καταθέσει η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας στη FurEurope και την InternationalFurFederation με στόχο την ανάδειξη της περιοχής αλλά και της παράδοσής της στον τομέα της γούνας η οποία και επετεύχθη μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με σημαντικά αποτελέσματα.
Σήμερα μετά από 4 χρόνια, περισσότερα από 100 άτομα από όλη την υφήλιο, έχουν επισκεφτεί τις περιοχές όπου χτυπά η καρδιά των γουνοποιητικών επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρη Κοσμίδη να δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, μιλώντας στο Τogether. Η τέχνη της γούνας άλλωστε είναι μοναδική στον κόσμο καθώς οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και 400 χρόνια συνεχίζουν παραδοσιακά από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας τα μυστικά και την αγάπη τους για ένα επάγγελμα που είναι άρρηκτα δεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους του. Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας είναι συνεχής, όπως επισημαίνει ο κ. Κοσμίδης ώστε να αποκτήσει και πάλι η γούνα την θέση που της αξίζει στον παγκόσμιο χάρτη της αγοράς.
Εκτός από τα πατροπαράδοτα παλτό, όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Δημήτρης Κοσμίδης η γούνα πλέον χρησιμοποιείται σε υποδήματα, τσάντες, κοσμήματα και γενικότερα σε όλα τα γυναικεία και αντρικά ρούχα και αξεσουάρ. «Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος, διότι γνωρίζω πως μέσω του Θερινού Σχολείου η Καστοριά και η Σιάτιστα συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη της γούνας, με πρεσβευτές τους νέους και τις νέες από κάθε γωνιά της υφηλίου που συμμετέχουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και τέσσερα χρόνια, σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώση και εμπειρίες, σε αυτήν την όμορφη γωνιά της πατρίδας μας. »
Το Summer school αποτελεί μια από τις προωθητικές ενέργειες που εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, που συνεχίσει την προσπάθεια και σε διεθνές επίπεδο να θωρακίσει και να αναδείξει την ιστορία και το μέλλον της γούνας, ενδυναμώνοντας την προβολή και την προώθηση του κλάδου της γουνοποιίας που αποτελεί άλλωστε και εξαγωγικό προϊόν φέρνοντας σημαντικό συνάλλαγμα στην χώρα.
Το θερινό Σχολείο ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου όπου οι συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Εσθονία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Γαλλία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία, μυήθηκαν στον κόσμο της γούνας και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις παίρνοντας στις αποσκευές τους την τεχνογνωσία αλλά και μια μοναδική εμπειρία που τους πρόσφεραν οι άνθρωποι του τόπου μας, από τον απλό γουνεργάτη ως τον σταματωτή, τον σχεδιαστή, τον επιχειρηματία.
Τον ραντεβού για τους διοργανωτές ανανεώθηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι που το θερινό σχολείο θα ανοίξει και πάλι την αγκαλιά του για τους σχεδιαστές μόδας και όχι μόνο, με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα προκειμένου να δημιουργήσουν μοναδικά κομμάτια χρησιμοποιώντας τη φυσική γούνα και τα ελληνικά προϊόντα γούνας,. Παράλληλα, να ενημερωθούν από τους ειδικούς και να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο το υλικό ώστε να το χρησιμοποιούν για τις δημιουργίες τους.