Επιμέλεια : Στέλιος Χλιαράς
Οι περισσότεροι/ες από εμάς έχουμε συνδέσει τη λέξη πρόσκοπος με μια εξωσχολική δραστηριότητα, όπου μέσα από το παιχνίδι τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν, έρχονται σε επαφή με τη φύση. Σπάνια περνάει από το μυαλό κάποιου ενήλικα, ότι η λέξη πρόσκοπος δεν εμπίπτει απαραίτητα στην παιδική ηλικία, αλλά ότι και ένας ενήλικας μπορεί να γίνει πρόσκοπος, ακόμα κι αν δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν!
Κι όμως είναι αλήθεια! Πρόσκοπος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε, χωρίς καμία διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, σε οποιαδήποτε ηλικία! Πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Βρετανία, σε δείγμα 3.000 νέων, προσκόπων και μη, έδειξε ότι ο προσκοπισμός αλλάζει τη ζωή των νέων και είναι καθοριστικής σημασίας για τον υγιή ψυχισμό τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μάλιστα ότι κάποιος που έχει ασχοληθεί με τον προσκοπισμό, έχει ενεργότερη συμμετοχή στα κοινά, ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη και αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, ενώ καλλιεργεί και άλλα χαρακτηριστικά όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η υπευθυνότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων σε δύσκολες συνθήκες.
Κάποιος/α νέος/α (18+) που θέλει σήμερα να ασχοληθεί με το προσκοπισμό, έχει δύο επιλογές:
α) Μπορεί να γίνει εθελοντής, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας παιδαγωγικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους. Κάθε σαββατοκύριακο σε περισσότερες από 350 γειτονιές σε όλη την Ελλάδα, διεξάγονται δραστηριότητες βιωματικής μάθησης, όπου παιδιά και νέοι, με την υποστήριξη ενήλικων εθελοντών, ανακαλύπτουν, εξερευνούν, αποκτούν δεξιότητες, καλλιεργούν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους. Το να γίνει κάποιος εθελοντής χρειάζεται μόνο αγάπη για το παιδί, όρεξη για δημιουργία, και χρόνος, που κυμαίνεται εβδομαδιαία στις 5 – 8 ώρες. Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν τμήματα που μπορεί κάποιος/α να γένει εθελοντής/ρια στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά και τη Φλώρινα.
β) Για τους νέους και τις νέες 18 – 26+ ετών όμως, που είτε δεν έχουν διαθέσιμο χρόνο, είτε δεν θέλουν να ασχοληθούν με παιδιά, υπάρχει το Προσκοπικό Δίκτυο. Σκοπός του η κοινωνική παρέμβαση, και η δημιουργική απασχόληση των μελών του με θέματα / δράσεις που τους αφορούν και τους εμπνέουν. Οι δράσεις του Δικτύου διαμορφώνονται από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με στόχο τη συνειδητοποίηση της έννοιας του ενεργού πολίτη στην πράξη.
Ένας νέος ή μια νέα που θέλει να ασχοληθεί με το Προσκοπικό Δίκτυο θα αποκτήσει νέες γνώσεις, ικανότητες και εμπειρίες, που θα φανούν χρήσιμες τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική του πορεία. Θα ασχοληθεί με υπαίθριες δραστηριότητες και extreme sports, θα γεμίσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του, θα προσφέρει σε δράσεις αλληλεγγύης που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δεν απαιτείται συγκεκριμένος χρόνος, ούτε προηγούμενη εμπειρία ή ενασχόληση σε παρόμοιο πεδίο. Οι δράσεις του Δικτύου μπορούν να οργανώνονται ομαδικά ή και ατομικά από τα μέλη του, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, το χρόνο τους, και τις ανάγκες της κάθε δράσης.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του Προσκοπικού Δικτύου είναι, όπως ορίζει και το όνομά του, η δικτύωση και συνέργεια με άλλους φορείς, εθελοντικές ομάδες, και συλλογικότητες, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Το σύνθημα “σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά” εκφράζει απόλυτα τον εξωστρεφή σκοπό, και τον συνεργατικό χαρακτήρα που έχει θέλει να προάγει το Δίκτυο.
Το Προσκοπικό Δίκτυο λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και 10 περίπου χρόνια, ενώ φέτος για πρώτη φορά ξεκινά τη λειτουργία του στη Δυτική Μακεδονία, αρχίζοντας πιλοτικά από την πόλη της Κοζάνης.
Αν ενδιαφέρεσαι να συμμετέχεις, και να γίνεις μέλος της μεγαλύτερης κίνησης νέων, που αριθμεί πάνω από 25.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα, τότε επικοινώνησε μαζί μας στο 6936117146 (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 09:00 – 17:00 και Δευτέρα, Τετάρτη 14:00 – 22:00) ή στείλε μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook: Πρόσκοποι Δυτικής Μακεδονίας.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στην ιστοσελίδα μας gineproskopos.gr