Η πιο πλούσια τροφή, υπερτροφή μάλιστα, η σπιρουλίνα αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια. Από τις Σέρρες ξεκίνησε η πρώτη επιχείρηση σπιρουλίνας στην Ευρώπη και μετρά ήδη τριάντα χρόνια ζωής.
Μετά την πανδημία η σπιρουλίνα επανήλθε δυναμικά και το 80% της παραγωγής της επιχείρησης στις Σέρρες εξάγεται σε Ευρώπη και Καναδά.
Ο Γιάννης Κουλτσιάκης, παραγωγός σπιρουλίνας αναφέρει σχετικά στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3: «Η σπιρουλίνα έχει βιταμίνες, αμινοξέα, πρωτεΐνες, σίδηρο αρκετά περισσότερο από συκώτι και σπανάκι, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ζει μόνο με σπιρουλίνα και νερό, γι’ αυτό και είναι μια τροφή που την επιλέγουν και οι αστροναύτες».
Η περιοχή, στον κάμπο της Νιγρίτας προσφέρεται για την καλλιέργεια σπιρουλίνας λόγω της ηλιοφάνειας και του γεωθερμικού πεδίου κάτι που βοηθά στην ποιότητά της.
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πέντε μονάδες παραγωγής σπιρουλίνας, ενώ η αρχική σκέψη για το στήσιμο της μονάδας στις Σέρρες ήταν για να δημιουργηθεί κάτι διαφορετικό. Τότε, τριάντα χρόνια πριν, σπιρουλίνα υπήρχε μόνο σε μονάδες στη Χαβάη και στην Καλιφόρνια.