Μπορείς να φανταστείς ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι οι εποχές και δεν θα μπορούν να τρώνε αγαπημένα φρούτα; Μπορείς να φανταστείς τις πολικές αρκούδες, τα δελφίνια και τα πουλιά να στέκονται μόνο ως αναμνήσεις σε ράφια μουσείων; Όλα όσα θεωρούμε δεδομένα και αποτελούν κομμάτι μιας αλυσίδας που εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον μας απειλούνται. Η πρόσφατη πανδημία μας απέδειξε με τρόπο εκκωφαντικό και τραγικό ότι σαν ανθρωπότητα καλούμαστε να ενωθούμε απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που μας αφορούν όλους και η κλιματική κρίση είναι σίγουρα μία από αυτές. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία μας, όσο και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους, τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Ελλάδα.
Θέλω να αισθανθείτε τον φόβο που αισθάνομαι κάθε μέρα. Θέλω να συμπεριφέρεστε σαν να βρισκόμαστε σε κρίση. Θέλω να συμπεριφέρεστε σαν να έχει πάρει φωτιά το σπίτι μας, γιατί έχει πάρει.
– Γκρέτα Τούνμπεργκ, ακτιβίστρια
Το 2019 ήταν η δεύτερη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών. Η υπερθέρμανση της Γης ήταν αισθητή σε κάθε γωνιά του πλανήτη που ήρθε αντιμέτωπος με ακραίες φυσικές καταστροφές. Τη στιγμή που τα επιστημονικά δεδομένα είναι πλέον συντριπτικά και τα σενάρια εξέλιξης επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, έχουμε την τύχη του μέλλοντός μας στα χέρια μας και είμαστε η τελευταία γενιά που γνωρίζει πώς να αλλάξει ρότα και να εξασφαλίσει την ευημερία της, μέσα από τις μεγάλες μάχες που έχουμε να δώσουμε για τη φύση, την υγεία και την ασφάλειά μας.
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Σε μια μόνο ημέρα έλιωσαν 11 δισεκ. τόνοι πάγου, νούμερο που ισούται με 4.800.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.
ΣΙΒΗΡΙΑ
Τεράστιες πυρκαγιές καταίκαιγαν επί εβδομάδες πολύτιμα δάση. O παγετώνας της Γροιλανδίας έχασε 197 γιγατόνους πάγου.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το 1/7 της χώρας κάηκε σε τεράστιες μεγα-πυρκαγιές που διήρκεσαν τέσσερις μήνες. Οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι πάνω από 1,25 δισεκατομμύρια ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους.
Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχει γίνει μάρτυρας ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που πέντε χρόνια πριν θα μας φαίνονταν αδιανόητα. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι μόλις 1,1°C πιο υψηλή σε σχέση με τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης και κάθε νέα δεκαετία αυξάνεται. Ποιος φταίει; Τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η εντατική κτηνοτροφία και η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων, όπως είναι τα δάση και οι ωκεανοί, είναι ίσως τα βασικότερα αίτια. Αντί λοιπόν να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος, αλλάζοντας όλες τις βρόμικες συνήθειες που έφεραν το κλίμα στα όρια της κατάρρευσης, η διεθνής κοινότητα δείχνει να βρίσκεται σε λήθαργο. Οι εθελοντικές δεσμεύσεις των κρατών, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Παρισιού, για απεξάρτηση από τον άνθρακα αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων. Με τις ισχύουσες δεσμεύσεις, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα ξεπεράσει τους +3°C ως το τέλος του αιώνα που συνεπάγεται αχαρτογράφητες καταστάσεις ραγδαίων και εξαιρετικά απρόβλεπτων επιπτώσεων. Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει και η τελευταία που μπορεί να δράσει.