Εγχειρίδιο με οδηγίες επιβίωσης μοιράζει η Σουηδία και άλλες Σκανδιναβικές χώρες, με το οποίο προετοιμάζουν τους πολίτες για την περίπτωση πολέμου ή άλλων κρίσεων. Εκατομμύρια Σουηδοί αρχίζουν να παραλαμβάνουν φυλλάδιο που συμβουλεύει τον πληθυσμό πώς να προετοιμαστεί σε περίπτωση πολέμου ή άλλης απροσδόκητης κρίσης. Ο οδηγός έχει επικαιροποιηθεί εξαιτίας αυτού που η κυβέρνηση της Στοκχόλμης αποκαλεί επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, με την οποία εννοεί την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το φυλλάδιο είναι επίσης διπλάσιο σε μέγεθος.
Η Φινλανδία δημοσίευσε επίσης τις δικές της νέες συμβουλές στο διαδίκτυο σχετικά με την «προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις». Και οι Νορβηγοί έλαβαν επίσης πρόσφατα ένα φυλλάδιο που τους προτρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου και άλλων απειλών. Το καλοκαίρι, η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Δανίας δήλωσε ότι έστειλε στους Δανούς οδηγό, σχετικά με το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα χρειάζονταν για μια κρίση για τρεις ημέρες. Σε ενότητα σχετικά με τις στρατιωτικές συγκρούσεις, το φινλανδικό φυλλάδιο εξηγεί πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι αρχές της Φινλανδίας είναι «καλά προετοιμασμένες για αυτοάμυνα». Η Σουηδία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ μόλις φέτος, αποφασίζοντας όπως και η Φινλανδία να υποβάλει αίτηση μετά την επέκταση του πολέμου της Μόσχας το 2022. Η Νορβηγία ήταν ιδρυτικό μέλος της δυτικής αμυντικής συμμαχίας.
Τι είδη πρέπει να έχει κάθε σπίτι;
Στους καταλόγους των ειδών που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες φασολιών, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων δισκίων ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Το Όσλο έστειλε μια προηγούμενη έκδοση το 2018, αλλά ανανεώθηκε γιατί η κλιματική αλλαγή και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις, έχουν επιφέρει αυξημένους κινδύνους. Για τους Σουηδούς, η ιδέα ενός βιβλιαρίου πολιτικής έκτακτης ανάγκης δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πρώτη έκδοση του «Αν έρθει πόλεμος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επικαιροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Όμως ένα μήνυμα έχει μετακινηθεί από τη μέση του φυλλαδίου προς τα πάνω: «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση πρέπει να σταματήσει είναι ψευδείς». Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν ακόμη ουδέτερα κράτη, αν και οι υποδομές τους και το «σύστημα ολικής άμυνας» χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο. Λόγω των μακρών συνόρων της με τη Ρωσία και της εμπειρίας της από τον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία διατηρούσε πάντα υψηλό επίπεδο άμυνας. Η Σουηδία, ωστόσο, μείωσε τις υποδομές της και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να ανεβάζει και πάλι τις δυνάμεις της.