Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως την υποδαύλιση του διαδικτυακού μίσους και του ρατσισμού κατά των παλαιστινιακών και των εβραϊκών κοινοτήτων, δήλωσε στις 27 Οκτωβρίου η Διεθνής Αμνηστία, καθώς η σύγκρουση σε Ισραήλ / Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη κλιμακώνεται περαιτέρω.
Η οργάνωση διαπίστωσε ανησυχητική αύξηση της προπαγάνδας μίσους που συνιστά υποκίνηση σε βία, εχθρότητα και διακρίσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, η οποία απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την αύξηση άλλου επιβλαβούς περιεχομένου κατά των Παλαιστινίων και των Εβραίων. Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε επίσης ανησυχητικές αναφορές ότι το περιεχόμενο που αναρτάται από Παλαιστίνιους και υποστηρίκτριες/-ικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων υπόκειται σε δυνητικά μεροληπτικό έλεγχο από διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο για την επικοινωνία σε περιόδους κρίσης. Ως εκ τούτου, οι μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει επειγόντως να ενισχύσουν τα μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Rasha Abdul-Rahim, διευθύντρια του Amnesty Tech
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε περιόδους κρίσης για την επικοινωνία. Ως εκ τούτου, οι μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει επειγόντως να ενισχύσουν τα μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες τους δεν θα μεταδίδουν μηνύματα μίσους και βίας, αλλιώς κινδυνεύουν να συμβάλουν σε σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Αυτό περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου, τα οποία έχουν σημαδέψει την εν λόγω σύγκρουση και έχουν προκαλέσει πρωτοφανή επίπεδα απωλειών μεταξύ των αμάχων και μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε η Rasha Abdul-Rahim, διευθύντρια της Amnesty Tech.
Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι σημαντικός αριθμός αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξυμνεί τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων στη Γάζα, υποστηρίζει την καταστροφή της Γάζας και υποστηρίζει τη βία κατά των Παλαιστινίων. Πολλές αναρτήσεις χρησιμοποιούν απάνθρωπη και ρατσιστική γλώσσα κατά των Παλαιστινίων, αρκετές από τις οποίες αντλούν επίσης από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αρχές.
Η οργάνωση κατέγραψε επίσης έναν αριθμό αντισημιτικών αναρτήσεων, πολλές από τις οποίες υποστήριζαν το μίσος και τη βία κατά των Εβραίων. Προηγούμενη έρευνα του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους έχει επισημάνει τον πολλαπλασιασμό του αντισημιτικού περιεχομένου στο X τους τελευταίους μήνες.
Ο δείκτης βίας της παλαιστινιακής ΜΚΟ 7amleh εντόπισε πάνω από 493.000 περιπτώσεις (και αυξάνονται) προπαγάνδας μίσους κατά των Παλαιστινίων και των υποστηρικτριών/-ών των παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε περιεχόμενο στην εβραϊκή γλώσσα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ισραηλινοί κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης χρησιμοποιήσει απάνθρωπη γλώσσα και αντιπαλαιστινιακό ρατσισμό. Στις 16 Οκτωβρίου, ο λογαριασμός X του πρωθυπουργού του Ισραήλ (@IsraeliPM) δημοσίευσε ανάρτηση με διακρίσεις που χρησιμοποιούσε απάνθρωπη γλώσσα, λέγοντας: «Υπάρχει ένας αγώνας μεταξύ των παιδιών του φωτός και των παιδιών του σκότους, μεταξύ της ανθρωπότητας και του νόμου της ζούγκλας».
Ομοίως, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir στις 17 Οκτωβρίου 2023 δήλωσε: «Όσο η Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ομήρους που έχει στα χέρια της, το μόνο πράγμα που χρειάζεται να εισέλθει στη Γάζα είναι εκατοντάδες τόνοι εκρηκτικών από την Πολεμική Αεροπορία, ούτε γραμμάριο ανθρωπιστικής βοήθειας».
Πλήρες μπλακάουτ και «σκιώδης απαγόρευση» παλαιστινιακού περιεχομένου
Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε επίσης σχετικές αναφορές που υποδεικνύουν υπερβολική λογοκρισία του περιεχομένου παλαιστινιακών λογαριασμών και υποστηρικτριών/-ών των παλαιστινιακών δικαιωμάτων σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Οι Παλαιστίνιες/-οι στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας είναι παγιδευμένες/-οι σε ένα αυξανόμενο επικοινωνιακό μπλακάουτ, που περιορίζει την ικανότητά τους να αναζητούν, να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες. Ο άνισος επανέλεγχος του περιεχομένου από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διακινδυνεύει περαιτέρω την υπονόμευση της ικανότητας των Παλαιστινίων εντός και εκτός της Γάζας να ασκούν τα δικαιώματά τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης.
«Καθώς το Ισραήλ εντείνει τους πρωτοφανείς βομβαρδισμούς της Γάζας, που έχουν σκοτώσει πάνω από 7.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι, ανησυχούμε εξαιρετικά από τις αναφορές για μερικό αποκλεισμό και αφαίρεση, γνωστή ως “σκιώδης απαγόρευση”, περιεχομένου από υποστηρίκτριες/-ικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Rasha Abdul-Rahim.
Καθώς το Ισραήλ εντείνει τους πρωτοφανείς βομβαρδισμούς της Γάζας, που έχουν σκοτώσει πάνω από 7.000 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους άμαχοι, ανησυχούμε εξαιρετικά από τις αναφορές για μερικό αποκλεισμό και αφαίρεση, γνωστή ως «σκιώδης απαγόρευση», περιεχομένου από υποστηρίκτριες/-ικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.
Rasha Abdul-Rahim, διευθύντρια της Amnesty Tech
«Ο επανέλεγχος του περιεχομένου πρέπει να γίνεται με τρόπο που να διασφαλίζει τον σεβασμό του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, ενώ παράλληλα να αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη προπαγάνδα του μίσους. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να επενδύσουν επαρκείς πόρους στην ανθρώπινη εποπτεία των συστημάτων επανελέγχου περιεχομένου που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, θα μπορούν να ασκούν εξίσου τα δικαιώματά τους στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως γλώσσας και πολιτικών απόψεων. Αρκετές πλατφόρμες έχουν υπονομεύσει την ικανότητά τους να το πράττουν αυτό, απολύοντας το προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης συχνά αναπαράγουν προϋπάρχουσες κοινωνικές προκαταλήψεις υπό το πέπλο της ουδετερότητας. Μόλις στις 19 Οκτωβρίου 2023, η Meta ζήτησε συγγνώμη για την εισαγωγή της λέξης «τρομοκράτης» σε μεταφράσεις προφίλ στο Instagram που περιείχαν τις λέξεις «Παλαιστίνιος» και «Alhamdullilah» (που σημαίνει «Δόξα τω Θεώ»), καθώς και το emoji της παλαιστινιακής σημαίας. Η εταιρεία μείωσε επίσης το όριο βεβαιότητας που απαιτείται για την «απόκρυψη» εχθρικού περιεχομένου από 80% σε 25%, όσον αφορά περιεχόμενο που προέρχεται από μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής. Αυτό αποτελούσε προσπάθεια να ανακοπεί η ροή εχθρικού λόγου, αλλά δύναται να οδηγεί στον υπερβολικό περιορισμό του περιεχομένου.
Τον Μάιο του 2021, έκθεση της Business for Social Responsibility αποκάλυψε ότι το αραβόφωνο περιεχόμενο είχε τον πιο έντονο έλεγχο στις πλατφόρμες της Meta από ό,τι άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών. Τα «λανθασμένα χτυπήματα» συνέβαλαν στη μειωμένη ορατότητα και διανομή των αραβικών αναρτήσεων.
Ακόμα και πριν από την τρέχουσα κρίση, η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας διαπίστωνε ότι το σύστημα καταπίεσης και κυριαρχίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ ισοδυναμεί με απαρτχάιντ, που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η έρευνα της οργάνωσης έχει επίσης δείξει ότι οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τη συμμετοχή, με αποτέλεσμα να ενισχύεται συχνά δυσανάλογα το επιβλαβές και εμπρηστικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του μίσους που υποκινεί τη βία, την εχθρότητα και τις διακρίσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επιτακτική ανάγκη οι Big Tech εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις πραγματικές και τις πιθανές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν προκαλούν ούτε συμβάλλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε επιτρέπουν τη διάδοση του μίσους, του ρατσισμού και της παραπληροφόρησης.
Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες παραβίασαν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και επέδειξαν ανατριχιαστική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή, διαπράττοντας σκληρά και βάναυσα εγκλήματα, όπως μαζικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, ομηρίες και επιθέσεις με ρουκέτες χωρίς διακρίσεις κατά του Ισραήλ. Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν έκτοτε ανελέητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας με κατακλυσμιαία αποτελέσματα. Η εξαιρετικά σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση που απορρέει από τον 16ετή παράνομο αποκλεισμό του Ισραήλ επιδεινώθηκε περαιτέρω και από την εντολή του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη πολιορκία στις 8 Οκτωβρίου, η οποία αποκόπτει την πρόσβαση των Παλαιστινίων στη Γάζα σε τρόφιμα, νερό, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και επικοινωνία και ισοδυναμεί με το έγκλημα πολέμου της συλλογικής τιμωρίας.
Ιστορικό
Αυξανόμενοι περιορισμοί επιβάλλονται επίσης από διάφορες αρχές στη Δυτική Όχθη και στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, στις διαδηλώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να παρακολουθεί περιπτώσεις παράνομου αποκλεισμού ή της αφαίρεσης αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και της σκιώδους απαγόρευσης λογαριασμών στο πλαίσιο της τρέχουσας σύγκρουσης. Εάν εσείς ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε έχει βιώσει κάτι τέτοιο, παρακαλούμε μοιραστείτε συνδέσμους ή/και στιγμιότυπα οθόνης του περιεχομένου που επισημάνθηκε ή αφαιρέθηκε, καθώς και στιγμιότυπα οθόνης του αρχικού περιεχομένου με το hello@amnesty.tech.