Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων τους επόμενους μήνες, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, όπως αναφέρει άρθρο στο athensvoice.gr . Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.
«Ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει λιμούς που θα διαρκέσουν χρόνια εάν οι ουκρανικές εξαγωγές δεν αποκατασταθούν στα προπολεμικά επίπεδα», πρόσθεσε.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Γκουτέρες είπε ότι η σύγκρουση «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό. Υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες».
Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και του λιπάσματος που παράγεται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στην παγκόσμια αγορά.
Ουκρανία: Γιατί θεωρείται ο σιτοβολώνας της Ευρώπης
Περί τα 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν εγκλωβισθεί στην Ουκρανία, λόγω της αποσταθεροποίησης των υποδομών και τον αποκλεισμό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Η Ουκρανία ήταν η τέταρτη εξαγωγική δύναμη καλαμποκιού παγκοσμίως για την περίοδο 2020-2021 και η έκτη σε εξαγωγές σίτου, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Grains Council. Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο συνέβαλε στην αστάθεια των διεθνών αγορών εκτοξεύοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και αποσταθεροποιώντας τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Στους πελάτες της Ουκρανίας συγκαταλέγονται η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως εκεί που το ουκρανικό σιτάρι είναι απολύτως απαραίτητο είναι πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Τουλάχιστον δέκα χώρες χώρες στον κόσμο εξαρτώνται άμεσα από τις ουκρανικές εξαγωγές. Η Υεμένη κατά 22%, η Λιβύη κατά 43%. Η Αίγυπτος εισήγαγε το 2022 3 εκατομμύρια τόνους από την Ουκρανία, το 14% της κατανάλωσης σιτηρών στη χώρα. Η Μαλαισία 28%, το ίδιο και η Ινδονησία, 21% το Μπαγκλαντές και πάει λέγοντας.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι καταστάσεις οξείας διατροφικής ανασφάλειας και λιμού διαπιστώνονται κυρίως στην Αιθιοπία, στην Αϊτή, στη Σομαλία, στην Ανγκόλα, στην Κένυα και στο Μπουρούντι όπως τονίζει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.
Η UNICEF προειδοποιεί για καταστροφικά επίπεδα παιδικού υποσιτισμού
Την ίδια ώρα, το κόστος για την παροχή θεραπείας που μπορεί να σώσει τις ζωές των πιο υποσιτισμένων παιδιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία, εκτίμησε η UNICEF.
Αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση τους επόμενους έξι μήνες, επιπλέον 600.000 παιδιά ενδέχεται να μην λάβουν αυτή την κρίσιμη θεραπεία, μια πάστα υψηλής θερμιδικής αξίας η οποία περιέχει λάδι, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Η UNICEF δεν διευκρίνισε πόσα χρήματα επιπλέον χρειάζονται για τη συνέχιση του προγράμματος αυτού. Εξήγησε ωστόσο ότι ένα κουτί που περιέχει 150 πακέτα της τροφής αυτής – μια ποσότητα που αρκεί για να τρέφεται ένα παιδί για έξι με οκτώ εβδομάδες μέχρι να ανακτήσει την υγεία του—κοστίζει κατά μέσο όρο 41 δολάρια.