Δέος και συγκίνηση στο Παρίσι, όπου έγιναν τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων πεντέμισι χρόνια μετά τη φωτιά, που κατέστρεψε το βέλος και την οροφή του ναού.
Ο ηλικίας 860 ετών μεσαιωνικός καθεδρικός ναός, ένα σύμβολο τόσο της Γαλλίας όσο και του Παρισιού, αποκαταστάθηκε επιμελώς. Με νέο βέλος και οροφή, επέστρεψε στην παλιά δόξα του και τα λευκά και χρυσά διακοσμητικά στοιχεία του αστράφτουν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ.
Το βράδυ του Σαββάτου (7/12) άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, με την εντυπωσιακή τελετή να μαγνητίζει τα βλέμματα όλου του πλανήτη.
Με λαμπρότητα τα θυρανοίξια στην Παναγία των Παρισίων
Την τελετή για την επαναλειτουργία του ναού παρακολούθησαν 2000 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων 40 αρχηγοί κυβερνήσεων και κρατών.
Μετά από πέντε χρόνια σιωπής οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ ήχησαν και πάλι στη γαλλική πρωτεύουσα. Με τρία συμβολικά χτυπήματα στην πόρτα της ο Αρχιεπίσκοπος Λοράν Ουλρίχ σηματοδότησε την επιστροφή του μεγαλοπρεπούς ναού στη ζωή του Παρισιού.
«Ξύπνησε» το ιστορικό εκκλησιαστικό όργανο
Οι πόρτες άνοιξαν και το επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 5.000 αυλούς ήχησε και πάλι.
Αν και σώθηκε από τη φωτιά το 2019, χρειάστηκε ανακατασκευή, καθώς καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό. Οι εργασίες για τη «διάσωσή» του ήταν συνεχείς και δύσκολες, ενώ χρειάστηκε έξι μήνες για να το κουρδίσουν. Εν τέλει, ακούστηκε ξανά στα εγκαίνια.
«Ξύπνα όργανο, ιερό όργανο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού. Το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο, με 7.952 σωλήνες που κυμαίνονται από το μέγεθος μίας πένας έως το πλάτος ενός κορμού, αντήχησε για πρώτη φορά μετά τη φωτιά.
Την τελετή «έντυσε» η μεικτή παιδική χορωδία με ψαλμούς στα γαλλικά.
Το «merci» ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο
Ακολούθησε η προβολή του φιλμ «Notre Dame Reborn», που περιέγραψε πως έγινε η αναστήλωση, ενώ στην εκκλησία μπήκαν και καραχειροκροτήθηκαν οι πυροσβέστες που είχαν λάβει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς το 2019 και τεχνίτες.
Την ίδια ώρα, η λέξη «merci» (ευχαριστώ) προβαλλόταν στην πρόσοψη του ναού σε πολλές, διαφορετικές γλώσσες, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που συντέλεσαν στην αποκατάσταση του ναού. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από την Παναγία των Παρισίων για να απαθανατίσει τη μοναδική αυτή στιγμή για την πόλη.
«Ανακαλύψαμε ξανά τι μπορούν να κάνουν τα μεγάλα έθνη»
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους» σε όλους όσοι συνεισέφεραν για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων, το κόστος της οποίας καλύφθηκε από δωρεές.
«Ανακαλύψαμε ξανά τι μπορούν να κάνουν τα μεγάλα έθνη: να υλοποιήσουν το αδύνατο», χαιρέτισε ο Γάλλος πρόεδρος μέσα στον καθεδρικό ναό.
«Επιλέξαμε την ανάκτηση, τη βούληση, την πορεία της ελπίδας. Και για να καταστεί αυτό δυνατό, μια πρωτόγνωρη αδελφικότητα», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να κρατήσουμε σαν θησαυρό αυτό το μάθημα ευθραυστότητας, ταπεινότητας και θέλησης και να μην ξεχνάμε ποτέ πόσο μετράει ο καθένας και πόσο το μεγαλείο αυτού του καθεδρικού ναού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς όλων», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Στέκομαι μπροστά σας για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη του γαλλικού έθνους, την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσους έσωσαν, βοήθησαν και ανοικοδόμησαν τον καθεδρικό ναό. Απόψε μπορούμε μαζί να μοιραστούμε χαρά και περηφάνια. Ζήτω η Παναγία των Παρισίων, Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω η Γαλλία», κατέληξε.