Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την ανατροπή της απόφασης της ιστορικής υπόθεσης Roe v Wade, που ήρε την συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση, οι ΗΠΑ προστέθηκαν σε μια μικρή ομάδα χωρών που από τη δεκαετία του 1990 έχουν επιβάλλει αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις.
Πρόκειται για τέσσερις χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 1994 περισσότερες από 50 χώρες έχουν θεσπίσει νόμους που διευρύνουν τη νομιμότητα των αμβλώσεων. Μόνο το Ελ Σαλβαδόρ, η Νικαράγουα, η Πολωνία και πλέον αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να επιβάλουν περαιτέρω περιορισμούς.
Μέχρι το 1998, το Ελ Σαλβαδόρ επέτρεπε την άμβλωση σε περιπτώσεις που έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή της εγκύου, περιπτώσεις βιασμού ή εάν ανιχνευόταν κάποια σοβαρή συγγενής διαταραχή στο έμβρυο. Το 1998, ο νέος ποινικός κώδικας «έσβησε» αυτές τις εξαιρέσεις.
Πριν από το 2006, η Νικαράγουα επέτρεπε την άμβλωση για «ιατικούς» λόγους, κάτι που ανατράπηκε με νόμο που επιβλήθηκε λίγο πριν από τις γενικές εκλογές, ο οποίος απαγόρευε τις αμβλώσεις σε κάθε περίπτωση. Έντεκα μήνες μετά την απαγόρευση, η Human Rights Watch διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.
Η Πολωνία έχει από τους πιο αυστηρούς νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή χώρα προηγουμένως επέτρεπε τη διακοπή της εγκυμοσύνης σε περιπτώσεις εμβρυϊκής βλάβης, αλλά αυτή η πρόβλεψη καταργήθηκε με νόμο που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι.
Μετά την ανατροπή του αγώνα Roe vs Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, εννέα πολιτείες των ΗΠΑ απαγόρευσαν τις αμβλώσεις και πολλές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Η άμβλωση απαγορεύεται χωρίς εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία στην Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, το Κεντάκι, τη Λουιζιάνα, το Μιζούρι και τη Νότια Ντακότα.
Αυτές οι εξελίξεις ανατρέπουν την παγκόσμια τάση υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία έχει οδηγήσει πολλές χώρες, ειδικά στην Αφρική, στην κατάργηση των περιορισμών.
Η άμβλωση απαγορεύεται τελείως στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, την Ονδούρα, τη Μάλτα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, την Αϊτή, το Ιράκ, τη Μαδαγασκάρη, τις Φιλιππίνες, τη Σενεγάλη και το Σουρινάμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μάλτα είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που απαγορεύει τις αμβλώσεις χωρίς εξαιρέσεις. Στη χώρα μάλιστα 130 γιατροί κατέθεσαν προσφυγή τη Δευτέρα 27 Ιουνίου κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων σε αυτό το μικρό νησί, πιστεύοντας ότι εμποδίζει τους γιατρούς να παρέχουν «άμεση και έγκαιρη φροντίδα» στις γυναίκες που το χρειάζονταν.
Η κίνησή τους έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφότου ένα νοσοκομείο της Μάλτας αρνήθηκε να αποβάλει μια Αμερικανίδα τουρίστρια που έπασχε από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη της. Το περιστατικό πυροδότησε διαμαρτυρίες στη Μάλτα και επέστησε τη διεθνή προσοχή στους νόμους της χώρας.
Τα στατιστικά
42 χώρες ή περιοχές επιτρέπουν τις αμβλώσεις για να σώσουν τη ζωή μιας εγκύου. Ανάμεσά τους: Μικρονησία, Μάλι, Μπουτάν, Ιράν, Ινδονησία, Βραζιλία, Σομαλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Χιλή.
Χώρες που έχουν αρχίσει να επιτρέπουν τις αμβλώσεις για να διαφυλάξουν την υγεία: Μπουρκίνα Φάσο, Γουινέα, Τσαντ, Μπενίν, Αγία Λουκία, Εσουατίνι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νίγηρας, Τόγκο, Μονακό, Κένυα, Αργεντινή, Λεσότο, Μαυρίκιος, Ερυθραία, Λιχτενστάιν, Ναούρου, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Αγκόλα.
13 χώρες ή περιοχές επιτρέπουν «την άμβλωση υπό ένα ευρύ φάσμα περιστάσεων». Ορισμένες παρέχουν επίσης εξαιρέσεις σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, εμβρυϊκής βλάβης ή για άλλους λόγους. Ανάμεσά τους: Αιθιοπία, Φίτζι, Ρουάντα και Ινδία.
Τουλάχιστον 75 χώρες επιτρέπουν την άμβλωση κατόπιν αιτήματος, με διαφορετικά όρια κύησης. Ανάμεσά τους: Γουιάνα, Αλβανία, Νότια Αφρική, Καμπότζη, Ελβετία, Νεπάλ, Πορτογαλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Ουρουγουάη, Μαλδίβες, Μοζαμβίκη, Κύπρος, Ιρλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Αργεντινή, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Μπενίν και Κολομβία.
naftemporiki.gr