Στον νέο κόσμο της εργασίας, υπάρχει ένας νέος τύπος εργαζομένων: ο ταξιδιώτης για επαγγελματικούς λόγους ή ο ψηφιακός νομάς.
Είναι η τελευταία προσπάθεια να βρεθεί ένα ευχάριστο μέσο μεταξύ εργασιακών ρυθμίσεων εταιρειών όπως η Airbnb – όπου το προσωπικό μπορεί να εργάζεται οπουδήποτε, οποτεδήποτε – και εκείνων σε εταιρείες όπως η Tesla, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι εκτός και αν εμφανιστούν οι υπάλληλοι στην γραφείο, «θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί».
Οι ταξιδιώτες για δουλειά και αναψυχής είναι ένα υποσύνολο ψηφιακών νομάδων, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις τυπικές διακοπές χωρίς να κατοικούν μόνιμα. Συνήθως περνούν εβδομάδες ή μήνες στο εξωτερικό πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ άλλοι νομάδες μπορεί να περάσουν χρόνια στο δρόμο.
Ο Ντέιβιντ Άμπραχαμ συνειδητοποίησε ότι υπήρχε αγορά για αυτόν τον τύπο υπεραπομακρυσμένης εργασίας ενώ βρισκόταν στον φορητό υπολογιστή του σε ένα Starbucks του Τόκιο. Όταν παρατήρησε ότι οι πελάτες γύρω του εργάζονταν επίσης, αναρωτήθηκε «γιατί δεν μπορούσαν να βρίσκονται σε ένα καταπληκτικό μέρος όπως το Μπαλί;» .
Ο αυξανόμενος ενθουσιασμός των εργαζομένων για επαγγελματικά ταξίδια αναψυχής αντιμετωπίζεται σιγά σιγά με δυναμική πολιτικής. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επεξεργαστούν τους κανονισμούς θεωρήσεων και φορολογίας, ενώ οι επιχειρήσεις ανησυχούν για τη συμμόρφωση και την εταιρική κουλτούρα.
Οι αξιωματούχοι στα τουριστικά hotspots της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας βλέπουν ότι η μακροπρόθεσμη ταξιδιωτική τάση λειτουργεί προς όφελός τους — εάν όλοι μπορούν να εφαρμόζουν σωστά τους κανόνες.
Στο ινδονησιακό νησί Bukabuka, ένα ταξίδι διάρκειας τεσσάρων ωρών με αεροπλάνο και σκάφος από την πρωτεύουσα Τζακάρτα, το οικολογικό θέρετρο Reconnect βλέπει μια έκρηξη στις έρευνες από αλλοδαπούς. Τώρα που τα σύνορα άνοιξαν ξανά, οι ξένοι επισκέπτες που σχεδιάζουν να εργαστούν εξ αποστάσεως κάνουν κράτηση για παραμονή οπουδήποτε μεταξύ ενός μήνα και ενός μισού έτους.
Το θέρετρο διαθέτει μεγάλους κοινόχρηστους χώρους και σταθμούς εργασίας, έτοιμοι να φιλοξενήσουν τη νέα ομάδα ταξιδιωτών για επαγγελματικούς λόγους αναψυχής. Τις περισσότερες μέρες, το Διαδίκτυο είναι επίσης αρκετά σταθερό.
«Αλλά το πραγματικό hot spot είναι πραγματικά το ίδιο το νησί», δήλωσε ο ιδρυτής της Reconnect, Τόμας Ντέσπιν. Μεταξύ των συναντήσεων Zoom, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν κολύμβηση, να μάθουν την τοπική τέχνη του ψαροτούφεκου, ακόμη και να απολαύσουν ένα μπάρμπεκιου στη μέση της θάλασσας.
Υπάρχει ένα μειονέκτημα: «Οι πιθανοί επισκέπτες μας ρωτούν, πόσο νόμιμο είναι να έρθω να μείνω και να εργαστώ;» είπε ο Ντέσπιν. «Προς το παρόν, δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση».
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ινδονησίας, οποιοσδήποτε μένει στη χώρα για 183 ημέρες σε περίοδο 12 μηνών θεωρείται νομίμως φορολογικός κάτοικος. Αλλά η πληρωμή φόρων απαιτεί άδεια εργασίας που συνήθως αναφέρεται ως KITAS, η οποία δεν είναι διαθέσιμη σε όσους ταξιδεύουν με τουριστική βίζα. Αυτό αφήνει ορισμένους επίδοξους ταξιδιώτες για επαγγελματικούς λόγους αναψυχής σε μια νόμιμη γκρίζα ζώνη.
Φορολογικά κίνητρα
Τον Απρίλιο του 2021, η Ινδονησία παρουσίασε την ιδέα μιας ειδικής πενταετούς θεώρησης που απαλλάσσει τους απομακρυσμένους εργαζόμενους από την πληρωμή τοπικών φόρων, εάν δεν κερδίζουν εισόδημα στο εσωτερικό. Αλλά δεν υπάρχει ακόμη χρονοδιάγραμμα.
Από το 2019, σχεδόν 30 χώρες έχουν εισαγάγει συστήματα «ψηφιακών νομάδων» που επιτρέπουν στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται εξ αποστάσεως για μια περίοδο μηνών ή και ετών, σύμφωνα με την αναλύτρια του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Κέιτ Χούπερ, η οποία ανέλυσε δεδομένα από τη δικηγορική εταιρεία Fragomen.
Η Ταϊλάνδη άρχισε να πειραματίζεται νωρίς στην πανδημία με προγράμματα σχεδιασμένα να προσελκύουν μακροπρόθεσμους ταξιδιώτες, όπως καραντίνες γηπέδων γκολφ και ρυθμίσεις «sandbox».
Τώρα, στο πνεύμα της στόχευσης περισσότερων ψηφιακών νομάδων και ταξιδιωτών για επαγγελματικούς λόγους, η κυβέρνηση ενέκρινε φορολογικά κίνητρα για τους κατόχους βίζας μακράς διάρκειας και θα άρει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς εισόδου που σχετίζονται με τον Covid από την 1η Ιουλίου.
Ο επόμενος γύρος φορολογικών αλλαγών δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα για τη βιομηχανία φιλοξενίας της χώρας που εξακολουθεί να αγωνίζεται.
Οι μακροπρόθεσμοι επισκέπτες μπορεί να αποφέρουν οικονομικά οφέλη, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό, επισημαίνει έκθεση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι πλούσιοι επισκέπτες φέρνουν μαζί τους το αυξανόμενο κόστος ζωής, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό για πόρους και τις σχετικές εντάσεις «όπως αποδεικνύεται στα υπάρχοντα hotspots όπως η Γκόα και το Μπαλί».
Ενώ οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο σύνολο προκλήσεων για να συνδυάσουν την αναβίωση του τουρισμού με την ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι εταιρείες έχουν τη δική τους λίστα ανησυχιών.
Σε καθιερωμένες εταιρείες, οι οικονομικοί υπεύθυνοι συχνά έχουν μικρή όρεξη για την ελευθερία των εργαζομένων τύπου Airbnb λόγω φορολογικών θεμάτων και άλλων υποχρεώσεων, σύμφωνα με τον Σάιμον Χέιζ, διευθυντή του Δικτύου Οικονομικών Οικονομικών της Ασίας.
Εκτός από τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, η στενή αγορά εργασίας σε όλο τον κόσμο δίνουν στους εργαζόμενους τη δύναμη να απαιτούν περισσότερη ευελιξία. Τους επόμενους τρεις έως έξι μήνες περισσότερες εταιρείες αναμένεται να δημιουργήσουν επιλογές εξ αποστάσεως εργασίας για εκείνους τους υπαλλήλους στους οποίους εμπιστεύονται να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους στην παραλία ή αλλού.
Ενώ τα επαγγελματικά ταξίδια αναψυχής δεν πρόκειται να ξεπεράσουν άλλους τύπους ταξιδιών, είναι ακόμα μια ευκαιρία για οικονομίες ακόμη και με μεγάλη τουριστική κίνηση.
Bloomberg