Με την σεφ Ανίκα Νιανιάκα
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στις μέρες μας, οι επιρροές που δεχόμαστε από τις κουζίνες του κόσμου είναι όλο και μεγαλύτερες, ειδικά με την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, την εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε διάφορες πολιτισμικές επιρροές μέσω των social media και των ταξιδιών. Οι σύγχρονοι σεφ ενσωματώνουν συχνά στις δημιουργίες τους στοιχεία από διάφορες κουζίνες του κόσμου, δημιουργώντας ένα μείγμα γεύσεων και τεχνικών που αντικατοπτρίζουν την πολυπολιτισμική κοινωνία μας. Επίσης, πολλοί άνθρωποι αναζητούν εστιατόρια και είδη τροφίμων από διαφορετικές περιοχές του κόσμου για να απολαύσουν νέες, ενδιαφέρουσες γεύσεις.
Οι κουζίνες του κόσμου είναι πολλές και ποικίλες, αντικατοπτρίζοντας την πολιτισμική ποικιλομορφία και τη γαστρονομική κληρονομιά της εκάστοτε περιοχής. Κάθε κουζίνα έχει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά, υλικά και συνταγές που την κάνουν ξεχωριστή.
Σήμερα ξεκινάμε ένα γευστικό ταξίδι στις κουζίνες του κόσμου με πρώτο προορισμό την Ιαπωνική κουζίνα. Η Ιαπωνία είναι νησιωτική χώρα των σεισμών και των ηφαιστείων στην Ανατολική Ασία με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.Γνωστή για την πολιτιστική της πολυπλοκότητα , την τεχνολογική καινοτομία, τον πολύ σύγχρονο τρόπος ζωής, αλλά και την αγάπη για την παραδοσιακή τέχνη όπως η καλλιγραφία και η κεραμικήκαθώς και για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε κήπους και ναούς. Η κουλτούρα της Ιαπωνίας καταφέρνει να συνδυάζει με ένα μαγικό τρόπο την παράδοση με την σύγχρονη καινοτομία, δημιουργώντας ένα μοναδικό και εκπληκτικό πολιτισμό.
Η Ιαπωνική κουζίνα περιλαμβάνει τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα τα οποία έχουν αναπτυχθεί μέσα από αιώνες πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Η παραδοσιακή της κουζίνα βασίζεται σε τοπικά προϊόντα και σε φρέσκα υλικά, όπως ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο, φρούτα, λαχανικά, ρύζι και νουντλς ( τοπικά ζυμαρικά). Γενικά οι Ιάπωνες δεν χρησιμοποιούν πολλά καρυκεύματα στην παρασκευή των φαγητών, ενώ τα λίγα που θα χρησιμοποιήσουν είναι τζίντζερ και τακανοτσούμε (το ιαπωνικό όνομα για το κόκκινο πιπέρι, γνωστό και ως πιπέρι cayenne). Τα γεύματα μαγειρεύονται σε ατμό, βραστά, ωμά ή ελάχιστα τηγανιτά. Ακόμη, χρησιμοποιούν ελάχιστο ελαιόλαδο και σχεδόν καθόλου λιπαρά κατά το μαγείρεμα. Επίσης, τα γλυκά τους δεν είναι και πολύ…γλυκά (ή γευστικά κατ’ άλλους) αφού παρασκευάζονται από μια πάστα κόκκινων φασολιών και μότσι (ζύμη με βάση ρυζάλευρο από κολλώδες ρύζι, που μπορεί εύκολα να πλαστεί και να κλείσει μέσα της πολλές και διαφορετικές γεμίσεις) και γι’ αυτό η Γιαπωνέζικη κουζίνα θεωρείται από τις πιο υγιεινές. Η παρουσίαση των γευμάτων χαρακτηρίζεται από καθαρές, απλές γραμμές, που δίνουν έμφαση στη διατήρηση της φυσικής γεύσης των υλικών. Καλοσχηματισμένα ρολάκια σούσι, Νigiri και Gyoza, πολύχρωμα ramen σαν πίνακες ζωγραφικής. Το σερβίρισμα των γευμάτων γίνεται σε πολύχρωμα κεραμικά σκεύη και συνήθως τρώγονται με chopsticks, τα οποία είναι διαμορφωμένα ζεύγη από ειδικά ξυλάκια ίσου μήκους, αντί για το πιρούνι που χρησιμοποιούμε στον δυτικό τρόπο ζωής. Η Ιαπωνική κουζίνα είναι ένας μοναδικός συνδυασμός γεύσεων, υγιεινών συνηθειών και αισθητικής.
Ας δούμε πώς να φτιάξουμε ένα νόστιμο ramen!
Υλικά (για 4 μερίδες):
Για τον ζωμό ramen
- 2 lt νερό
- 400 γρ. κοτόπουλο
- 120 γρ. σάλτσα σόγιας
- 1 κρεμμύδι, σε κομμάτια
- 1 σκόρδο, σε κομμάτια
- 80γρ. τζίντζερ, σε κομμάτια
Για τα πιάτα
- 800 γρ. ζωμός ramen
- 400 γρ. νουντλς ρυζιού (ramen noodles) βρασμένα
- Το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια από το ζωμό
- 4 αυγά, βρασμένα για 7-8 λεπτά
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά σε λεπτές φέτες σοτέ
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε λεπτές φέτες
- Τσίλι πιπεριά
- 4 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
Διαδικασία:
Για τον ζωμό ramen
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε την φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να είναι έτοιμο το κοτόπουλο για περίπου 35-40’. Σουρώνουμε το ζωμό με μία λεπτή σίτα, κρατάμε στην άκρη μόνο το κοτόπουλο.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο. Βάζουμε ζωμό ramen που έχουμε σουρώσει, στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο κοτόπουλο, τα νουντλς, τα μανιτάρια, το αυγό κομμένο στην μέση και πασπαλίζουμε με σουσάμι, φρέσκο κρεμμυδάκι και τσίλι πιπεριά.
Μυστικά!!
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να απολαύσεις τη σούπα όσο είναι ακόμα καυτή – όχι απλώς ζεστή. Στα καλύτερα στέκια ράμεν, η σούπα φτάνει σε κατάσταση βρασμού – έτσι απολαμβάνεις, λένε, στο έπακρον τα αρώματα! Μετά, πρέπει να ρουφήξεις τα νουντλς όσο είναι ακόμα τέλεια μαγειρεμένα και αλντέντε.
Το ηχηρό ρούφηγμα είναι σημαντικό γιατί: πρώτον, ψύχει λίγο τα νουντλς πριν φτάσουν στα χείλη μας· δεύτερον, φέρνει μαζί στο στόμα και σούπα και, τρίτον, στέλνει μήνυμα στον μάγειρα ότι η σκληρή δουλειά του εκτιμάται!