Η Κίνα βιώνει τη μεγαλύτερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ η Ευρώπη τη χειρότερη των τελευταίων 500 ετών. Ο αριθμός των παγκόσμιων ξηρασιών έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Όταν, βέβαια, η ξηρασία εμφανίζεται οι αρχαιολόγοι τρέχουν. Μαζί με τα ηλικίας 113 εκατ. ετών αποτυπώματα δεινοσαύρων στο Τέξας, ήρθαν στο φως και:
- Το μεγαλιθικό μνημείο γνωστό ως το «ισπανικό Στόουνχεντζ» από το 5000 π.Χ. στον ποταμό Τάγο έγινε και πάλι ορατό, για 4η φορά από το 1963.
- Πάνω από είκοσι πλοία των ναζί που μετέφεραν τόνους πυρομαχικών αποκαλύφθηκαν στην ανατολική Σερβία καθώς ο Δούναβης έπεσε στη χαμηλότερη στάθμη του εδώ και έναν αιώνα. Είναι μεταξύ των εκατοντάδων από τον γερμανικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας που βυθίστηκαν το 1944 καθώς υποχωρούσαν μέσω του ποταμού απέναντι στις προελαύνουσες σοβιετικές δυνάμεις.
- Μια ολόκληρη πόλη από την Εποχή του Χαλκού αποκαλύφθηκε προσωρινά στο Ιράκ μετά από την ακραία ξηρασία που προκάλεσε υποχώρηση των νερών του Τίγρη.
- Ένα βυθισμένο νησί που περιέχει τρία αγάλματα του Βούδα ηλικίας τουλάχιστον 600 ετών αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στον ποταμό Γιαγκ-Τσέ στην Κίνα.
- Αρκετά ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν στη λίμνη Μιντ στη Νεβάδα, και θεωρείται ότι ανάμεσά τους βρίσκονται θύματα εγκληματικών πράξεων. Ένα που αναγνωρίστηκε συνδέεται με τη Μαφία του Λας Βέγκας το 1950 και 1960.
- Στις όχθες του Έλβα κοντά στον Ντέτσιν της Τσεχίας φάνηκαν ξανά οι «λίθοι της πείνας» από το 1616, όταν η στάθμη του ποταμού είχε υποχωρήσει και πάλι δραματικά. Τότε οι πολίτες, που υπέφεραν από τον λιμό που έφερε η ξηρασία, χάραξαν την στάθμη πάνω στις πέτρες δημιουργώντας το παλαιότερο υδρολογικό ορόσημο στην Κεντρική Ευρώπη. Μία πέτρα γράφει στα γερμανικά: «Όταν με δείτε, κλάψτε».