Ένας κόσμος κρυμμένος και απομακρυσμένος από την καθημερινότητά μας. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όλα είναι πιο ήσυχα, πιο ήρεμα, πιο όμορφα, πιο χρωματιστά, φωτισμένα αποκλειστικά από τις ακτίνες του ήλιου. Μια επαφή αλλιώτικη γεμάτη με αισθήματα γαλήνης και αιωνιότητας μέσα στο βαθύ μπλε. Κοράλλια, όστρακα, ανεμώνες , σφουγγάρια, ψάρια, ένας ολόκληρος κόσμος. Κρυστάλλινα νερά , εντυπωσιακή μορφολογία, τεράστιος υποθαλάσσιος πλούτος, εξερευνήσεις στην μαγεία του υποβρύχιου κόσμου, ανεξίτηλες εικόνες υποθαλασσίου πλούτου κάνουν τις καταδύσεις στην Ελλάδα μια απίστευτη εμπειρία. Το σώμα απαλλαγμένο από την βαρύτητα ελεύθερο στο θαλάσσιο σύμπαν!
Μιλήσαμε με την Γεωργία Πουρνάρα για τις καταδύσεις, τον βυθό, τι σκέψεις της την ώρα της βουτιάς, του κανόνες, του κινδύνους!
Πως ξεκίνησες ,σε ποια ηλικία και ποιο ήταν το έναυσμα;
Όλα ξεκίνησαν στα 19 μου όταν πήγα σαν εθελόντρια στην ΕΟΔ (Ελληνική Ομάδα Διάσωσης). Μετά από πρακτική άσκηση σχετικά με την διάσωση ορειβάτη μέσω ράπελ από γέφυρα, είδα ότι δεν μου ταιριάζει το κομμάτι αυτό έτσι ρώτησα σχετικά με το αν μπορώ να εκπαιδευτώ σε κάτι διαφορετικό το οποίο θα περιείχε «νερό» μιας και το κολύμπι είναι η αγαπημένη μου δραστηριότητα. Αμέσως μου απάντησαν ότι θα μπορούσα να κάνω εκπαίδευση σαν δύτρια και να πάρω το πρώτο αστέρι δηλαδή την πιστοποίηση ώστε να έχω ένα επίπεδο ώστε να μου είναι πιο εύκολο στο να παρέχω βοήθεια τόσο στην επιφάνεια του νερού όσο και υποβρύχια. Χωρίς να το σκεφτώ πολύ εδώσα θετική απάντηση και έτσι ξεκίνησα μαθήματα στην σχολή αυτόνομης κατάδυσης.
Τι σκέψεις κανείς την ώρα της βουτιάς;
Πριν την κατάδυση αισθάνομαι τρομερά χαρούμενη! Κατά την είσοδο μου στο νερό νιώθω την ηρεμία και οτιδήποτε με άγχωσε ή με επηρέασε κατά την διάρκεια της ημέρας σβήνεται. Η χαρά του να είσαι κάτω από το νερό είναι απερίγραπτη, το να αιωρούμαι μέσα σε υδάτινο περιβάλλον με μηδενική βαρύτητα αδειάζει το κεφάλι μου, είναι και μια μορφή διαλογισμού!
Ποιος είναι ο εξοπλισμός που απαιτείται;
Για την αυτόνομη κατάδυση χρειάζεσαι απαραίτητα εξειδικευμένο και σύγχρονο εξοπλισμό ο οποίος αποτελείται :
Μάσκα: βασικό στοιχείο για την ορατότητα
Πέδιλα: απαραίτητο για την ώθηση υποβρυχίως
Καταδυτική στολή: παρέχει θερμική προστασία στο δύτη και τον προφυλάσσει από την επαφή με το υποβρύχιο περιβάλλον
Ζώνη βαρών: βοηθάει στην πλευστότητα
Ρυθμιστή αναπνοής : ο μηχανισμός που μας βοηθάει να αναπνέουμε κάτω από το νερό κατά την διάρκεια της κατάδυσης
Ρυθμιστής πλευστότητας: μας βοηθάει να επιπλέουμε στην επιφάνεια χωρίς να σπαταλάμε ενέργεια. Υποβρυχίως μας βοηθά στην ρύθμιση της πλευστότητας ώστε να παραμένουμε και να κολυμπάμε στο βάθος που επιθυμούμε
Φιάλη αέρα: η φιάλη περιέχει ατμοσφαιρικό αέρα που γεμίζουμε υπό πίεση 200 Atm
Ποια ήταν η πιο βαθιά κατάδυση που έχεις κάνει μέχρι σήμερα;
Η πιο βαθιά μου κατάδυση ήταν στα 78 μέτρα στα Σύβοτα κατά την διάρκεια της εκπαίδευση μου στις τεχνικές καταδύσεις. Ήταν φοβερη εμπειρία στην οποία πέρα από το βάθος που ήταν πρωτόγνωρο και την εμπειρία της ειδικότητας είδα και διάφορους οργανισμούς κάτι εντελώς καινούργιο για μένα!
Τι συμβαίνει με τον Καταδυτικό κόσμο στην Ελλάδα;
Υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί καταδύσεων όπως είναι οι PADI, ANDI, SSI και πολλοί άλλοι που αντιπροσωπεύονται μέσω διαφόρων καταδυτικών κέντρων στην Ελλάδα. Υπάρχουν επίσης σύλλογοι οι οποίοι κάνουν διάφορες δράσεις είτε ψυχαγωγικού χαρακτήρα είτε με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς όπως για παράδειγμα καθαρισμούς διαφόρων υποβρυχίων σημείων, δράση η οποία γίνετε παράλληλα από τα περισσότερα καταδυτικά κέντρα. Το δικό μας καταδυτικό κέντρο διοργανώνει ετησίως και σε συνεργασία με πιστοποιημένους δύτες, καθαρισμούς στην θαλάσσια περιοχή. Η εκμάθηση γίνετε αποκλειστικά από τα καταδυτικά κέντρα ενώ το κοινό αποτελείται κυρίως από τουρίστες την καλοκαιρινή περίοδο οι οποίοι το κάνουν σαν μια άλλη μορφή ψυχαγωγίας. Το ελληνικό κοινό αποτελεί ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσοστού συμμετοχής και ευελπιστούμε μελλοντικά αυτό να αλλάξει.
Xόμπι ή δουλειά ;
Πιστεύω πως το όνειρο κάθε ανθρώπου είναι να κάνει το χόμπι του επάγγελμα! Εγώ βρίσκομαι στην πολύ ευχάριστη θέση που το χόμπι μου είναι πλέον και η δουλειά μου. Κάτι που ξεκίνησε αρχικά σαν ψυχαγωγία πολύ γρήγορα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Τα τελευταία χρόνια αυτή είναι η κύρια εργασία μου και θα συνεχίσει να είναι όσο μου το επιτρέπει ο οργανισμός μου!
Ασχολείσαι με την σπήλαιοκατάδυση; Πες μας λίγα λόγια για αυτό.
Η σπηλαιοκατάδυση αποτελεί εξειδίκευση στο χώρο των καταδύσεων η οποία δίνεται ως ειδικότητα από τα καταδυτικά κέντρα, τα οποία είναι πιστοποιημένα για την συγκεκριμένη εκπαίδευση. Η σπηλαιοκατάδυση είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που ενώ σε κάνει να νιώθεις άβολα μέσα στο κλειστό υποβρύχιο περιβάλλον ταυτόχρονα σε εξιτάρει αφού σε ταξιδεύει στον μοναδικό κόσμο της ανδρεναλίνης. Ήταν αναπόφευκτο από την στιγμή που ήρθα σε επαφή με υποβρύχια σπήλαια να μην αγαπήσω αυτό τον ξεχωριστό κόσμο και να παραμείνω fan.
Ποιοι είναι οι βασικοί καταδυτικοί κανόνες;
Υπάρχει ο δεκάλογος του δύτη τον οποίο θα μπορούσα να σας αναφέρω αλλά προτιμώ να σας μιλήσω για το πως αντιλήφθηκα εγώ τους κανόνες στην πρώτη μου κατάδυση. Βασικό κομμάτι είναι ο σεβασμός στο θαλάσσιο περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτόν. Ένας δύτης μου είχε πει κάποτε ότι όσο σέβεσαι την θάλασσα και την προσεχείς τόσο θα σε σεβαστεί και αυτή. Άλλος βασικός κανόνες είναι ότι υποβρυχίως ποτέ δεν κρατάμε την αναπνοή μας διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των πνευμόνων γι’ αυτό πρέπει να αναπνέουμε ακριβώς όπως κάνουμε και έξω από το νερό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τεχνική για το πως αναπνέουμε και εκπνέουμε κάτω από το νερό με την διαφορά ότι αναπνέουμε μόνο από το στόμα. Επίσης, τηρείται πάντα ο κανονισμός του «ζευγαριού» ακόμη δηλαδή και ένας πιστοποιημένος δύτης δεν επιτρέπεται να καταδύεται μόνος του και αυτό για λόγους ασφαλείας. Πρέπει να καταδυόμαστε στα όρια βάθους που μας επιτρέπει το επίπεδο της εκπαίδευσης μας και να τηρούμε τους χρόνος παραμονής μας στο βυθό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγγίζουμε τους θαλάσσιους οργανισμούς για το λόγο ότι μεταδίδουμε μικρόβια. Είμαστε φιλοξενούμενοι στον υποβρύχιο κόσμο και πρέπει να σεβαστούμε την ομορφιά που μας προσφέρει η φύση προστατεύοντας την.
Έχεις κινδυνέψει ποτέ ;
Δεν έχω αισθανθεί ποτέ κίνδυνο, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ακολουθώ πάντα τους κανόνες ασφαλείας , τις συμβουλές που μου δώσανε οι εκπαιδευτές μου και δεν ξεπερνάω ποτέ τα επιτρεπόμενα όρια.
Ας υποθέσουμε ότι ενδιαφέρομαι να μάθω να καταδύομαι. Πόσος χρόνος και ποσά χρήματα απαιτούνται για να πάρω το πτυχίο του αυτοδύτη;
Ο χρόνος που απαιτείται είναι σχετικός. Αφού πρώτα ολοκληρώσει κάποιος την θεωρία και περάσει τις γραπτές εξετάσεις θα πρέπει να ολοκληρώσει υποβρυχίως μια σειρά από ασκήσεις δεξιοτήτων. Συνήθως για το πρώτο πτυχίο χρειάζεται μια εβδομάδα. Το κόστος διαφέρει στα καταδυτικά κέντρα αλλά συνήθως κυμαίνεται από 350€ έως 450€.
Μπορείς να περιγράψεις την πιο εντυπωσιακή καταδυτική σου στιγμή.
Οι καταδυτικές στιγμές που έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου είναι πολλές και δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω. Μια από αυτές που θέλω να μοιραστώ μαζί σας ήταν όταν πρωτοαντίκρυσα το ναυάγιο του Αγγλικού πολεμικού ναυτικού και συγκεκριμένα ένα ναρκαλιευτικό του Β´ Παγκόσμιου πολέμου με το όνομα “ REGULUS “ στην περιοχή των Συβότων σε βάθος 65 μέτρων. Είναι αξιοθαύμαστοo το γεγονός πως το πλοίο είναι άθικτο και «καθισμένο» με τέτοιο τρόπο που θαρρείς ότι ταξιδεύει ακόμη υποβρυχίως, γεμάτο ζωή με ψάρια και οργανισμούς για πλήρωμα!
Που σε βρίσκουμε το καλοκαίρι;
Αυτή τη σεζόν εργάζομαι ως εκπαιδεύτρια στο καταδυτικό κέντρο «DEEP BLUE DIVERS PADI » των Συβότων και είναι αναγνωρισμένο καταδυτικό κέντρο 5*. Το καταδυτικό μας κέντρο έχει την δυνατότητα να πιστοποιεί από το πρώτο ερασιτεχνικό μέχρι το δεύτερο επαγγελματικό επίπεδο. Υπάρχουν επίσης πολλά προγράμματα για αρχάριους, ειδικότητες καταδύσεων καθώς και εξειδικευμένες βαθιές καταδύσεις με την χρήση μεικτών αερίων. Σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε μαζί την κατάδυση μέσα από διαφορά προγράμματα!