Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που βιώνουμε σήμερα είναι ότι αισθανόμαστε απομακρυσμένοι ο ένας από τα προβλήματα του άλλου, καθώς επίσης και από ευρύτερα παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ακόμα και όταν μπορούμε να συμβάλλουμε με καθοριστικό τρόπο. Προφανώς και δεν νιώθουμε ότι συμμετέχουμε σε μια παγκόσμια κοινότητα, μέρος ενός ευρύτερου εμείς. Η πρόσβαση στην πληροφορία συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε ότι κατακλυζόμαστε από αυτές, και όχι ότι νιώθουμε δυνατοί και έτοιμοι για δράση. Εδώ είναι που ο πολιτισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ο πολιτισμός δεν δείχνει στους ανθρώπους τι να κάνουν, αλλά η εμπλοκή τους σε ένα έργο τέχνης μπορεί να τους συνδέσει με όλες τις αισθήσεις, το σώμα και το μυαλό τους. Και τελικά είναι αυτό το συναίσθημα που θα ενθαρρύνει τη σκέψη, την εμπλοκή και τη δράση.
Η ενασχόληση με την τέχνη δεν αποτελεί απλώς ένα μοναχικό γεγονός. Οι τέχνες και ο πολιτισμός αντιπροσωπεύουν ένα από τα ελάχιστα πεδία της κοινωνίας μας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν για να μοιραστούν μια εμπειρία, ακόμα και αν βλέπουν τα γεγονότα από διαφορετική οπτική γωνία. Το σημαντικό δεν είναι ότι συμφωνούμε με την εμπειρία που μοιραζόμαστε, αλλά ότι αξίζει να μοιραζόμαστε μια εμπειρία. Στην τέχνη αλλά και σε άλλες μορφές πολιτιστικής έκφρασης, η διαφωνία γίνεται αποδεκτή και αγκαλιάζεται ως ένα βασικό συστατικό. Υπό αυτή την έννοια, η κοινότητα που δημιουργείται από τις τέχνες και τον πολιτισμό αποτελεί μια τεράστια πηγή έμπνευσης για όλους εκείνους που προσπαθούν να σπάσουν τον πολωτικό λαϊκισμό που τόσο έντονα επιδρά στις μέρες μας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου λόγου, από τους πολιτικούς και ακτιβιστές έως τους απλούς ανθρώπους.
Τελικά η τέχνη ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγαπούν τη διαίσθηση, την αβεβαιότητα και τη δημιουργικότητα και να αναζητούν συνεχώς νέες ιδέες. Οι καλλιτέχνες επιδιώκουν να σπάσουν τους κανόνες και να βρουν νέους, ίσως ανορθόδοξους τρόπους προσέγγισης των σύγχρονων ζητημάτων. Ο Ai Weiwei, ο μεγάλος Κινέζος καλλιτέχνης, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα των ανωτέρω, με το στούντιο που δημιούργησε στο νησί της Λέσβου για καταδείξει την δεινή κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες αλλά και να αλλάξει την νοοτροπία των ανθρώπων για το τι σημαίνει το εμείς. Ο πολιτισμός, λοιπόν, μπορεί να ασχοληθεί με τον κόσμο για να αλλάξει τον κόσμο.
Πηγή: World Economic Forum