Δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων
Η ΔΙΑΔΥΜΑ συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών καθώς θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο θεμέλιο στην απόκτηση γνώσεων, οι οποίες θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση φιλο-περιβαλλοντικών στάσεων και δράσεων. Για το λόγο αυτό η ΔΙΑΔΥΜΑ οργανώνει θεματικές ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πλατείες και πάρκα, καθώς και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (από νήπια έως μαθητές Λυκείου), το οποίο και εγκρίνεται ετήσια από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τις απαραίτητες προδιαγραφές. Από το 2015 που άρχισε το πρόγραμμα ενημερώσεων στα σχολεία και μέχρι στιγμής έχουν ενημερωθεί 300 σχολεία και πάνω από 20.000 μαθητές της Δυτικής Μακεδονίας. Στις ενημερώσεις αυτές η ΔΙΑΔΥΜΑ πρωτοπορεί παρουσιάζοντας το ιδιαίτερο σύστημα ανακύκλωσης της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή τη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών με Διαλογή Στην Πηγή (6 κάδοι ανακύκλωσης για χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, βιοαπόβλητα και τηγανέλαια) ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Επίσης, παρουσιάζεται η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων των μεικτών αποβλήτων, η 1ημονάδα πανελλαδικά (λειτουργεί από το 2017), δηλαδή η λειτουργία ενός εργοστασίου που πραγματοποιεί διαλογή των αποβλήτων σε 7 ρεύματα τα οποία οδηγούνται προς ανακύκλωση.Εκτός των άλλων παρουσιάζονται καλές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων όπως η πρόληψη, η ελαχιστοποίηση και η επαναχρησιμοποίηση, καθώς και τρόποι αποφυγής δημιουργίας αποβλήτων.
Λόγω των στόχων που έχει θεσπίσει η ΕΕ, κάθε κράτος μέλος της οφείλει να συμπεριλάβει στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), όσο αφορά την ανακύκλωση (60% έως το 2030), την επαναχρησιμοποίηση (δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών [ΚΔΕΥ] για κάθε πόλη άνω των 20.000 κατοίκων) και την ταφή των αποβλήτων (10% έως το 2035), κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τα ζητήματα διαχείρισης των αποβλήτων, καθώς εκτός της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος, μελλοντικά θα υπάρχουν και οικονομικές επιβαρύνσεις (πρόστιμα), εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.
Η Επαναχρησιμοποίηση και το Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ)
Η επαναχρησιμοποίηση είναι η πλέον επιθυμητή επιλογή σε σχέση με άλλες πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων, λόγω του ότι αυξάνεται ο χρόνος ζωής των υλικών, εξοικονομείται ενέργεια και πολύτιμες πρώτες ύλες, καθώς επίσης μειώνεται ο όγκος των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή.
Το 2020 η Δυτική Μακεδονία περνάει στην εποχή της επαναχρησιμοποίησης, με τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ). Τα ΚΔΕΥ αποτελούν μια απλή κτιριακή υποδομή για την ταξινόμηση, την εν δυνάμει επιδιόρθωση και την αποθήκευση των υλικών, τα οποία θα διαθέτουν και χώρους έκθεσης των υλικών. Τα υλικά που δέχονται τα ΚΔΕΥ πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και οι ηλεκτρικές συσκευές να λειτουργούν. Ο κάθε πολίτης μπορεί είτε να παραδίδει αντικείμενα, που είναι σε καλή κατάσταση και δεν τα χρειάζεται, είτε να αποκτά δωρεάν υλικά από τους χώρους των ΚΔΕΥ. Μέχρι στιγμής λειτουργούν τα ΚΔΕΥ Καστοριάς και Φλώρινας, πολύ σύντομα και των Γρεβενών και στο επόμενο χρονικό διάστημα ένα στην Κοζάνη και ένα στην Πτολεμαΐδα.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.reuse.diadyma.gr.
Απολογιστική ΚΔΕΥ: Για το έτος 2021, συνολικά επαναχρησιμοποιήθηκαν 15.111 τεμάχια υλικών που αντιστοιχούν σε 6.500 κιλά. Υλικά τα οποία αν δεν είχαν επαναχρησιμοποιηθεί από τους πολίτες θα κατέληγαν προς ταφή.
Ανακύκλωση τηγανέλαιων στη Δυτική Μακεδονία
Ναι. Το 2017 ξεκίνησε πιλοτικά το σύστημα ανακύκλωσης με τον πορτοκαλί κάδο σε ορισμένες γειτονιές της Κοζάνης και αναμένεται να τοποθετηθούν πορτοκαλί κάδοι σε όλους τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Στους πορτοκαλί κάδους ανακυκλώνουμε τηγανέλαια μόνο σε πλαστικό μπουκάλι και χωρίς σακούλα. Από το Φθινόπωρο του 2021, η ΔΙΑΔΥΜΑ παρέχει επιπρόσθετα για την ανακύκλωση τηγανελαίων το καινοτόμο σύστημα συλλογής με το ειδικό πράσινο ΑΤΜ. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν συνολικά 15 ΑΤΜ, ένα τουλάχιστον σε κάθε Δήμο. Για κάθε ΑΤΜ θα οργανωθεί ενημερωτική εκδήλωση στην οποία οι πολίτες θα ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας του, θα λάβουν έναν έντυπο οδηγό χρήσης, καθώς και το ειδικό δοχείο συλλογής τηγανελαίων. Για περισσότερες πληροφορίεςεπισκεφθείτε: www.cookingoils.diadyma.gr.
Τα τηγανέλαια αποτελούν έναν ρύπο που αν καταλήξει στην αποχέτευση ή στα απορρίμματα προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν όμως ανακυκλωθούν, μπορεί να παραχθεί βιοκαύσιμο το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αντικαταστήσει ένα συμβατικό ρυπογόνο καύσιμο, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης.Όλα τα λάδια που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για μαγείρεμα ή τηγάνισμα όπως:Ελαιόλαδο, Σπορέλαια, Πυρηνέλαιο μπορούν να ανακυκλωθούν, ωστόσο λάδια που περιέχουν σάλτσες, νερό ή υπολείμματα τροφών (όπως από σαλάτες, φαγητά κλπ.) ή τα λάδια αυτοκινήτου δεν μπορούν να τοποθετηθούν στους κάδους ανακύκλωσης τηγανελαίων.
ΔΙΑΔΥΜΑ και εξωστρέφεια
Από την ανανεωμένη ιστοσελίδα της:www.diadyma.gr.Εκεί οι πολίτες μπορούν να:
- Βρουν τους πιο κοντινούς κάδους ανακύκλωσης της γειτονιάς τους
- Μάθουν τι ανακυκλώνεται και τι όχι
- Μάθουν πως μπορούν να συμμετέχουν στην επαναχρησιμοποίηση (ΚΔΕΥ)
- Ανακαλύψουν το καινοτόμο σύστημα ανακύκλωσης τηγανελαίων με το ειδικό πράσινο ΑΤΜ ή να βρουν που υπάρχουν οι πορτοκαλί κάδοι ανακύκλωσης τηγανέλαιων
- Εξερευνήσουν το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων
- Μάθουν για την Τοπική Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου τους
- Μάθουν που οδηγούνται τα μεικτά απόβλητα του πράσινου κάδου
- Ενημερώνονται συνεχώς από τα ΝΕΑ για τις συνεχείς εξελίξεις στις πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων
- Ενημερωθούν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία συμμετέχει η ΔΙΑΔΥΜΑ
- Επικοινωνήσουν με τη ΔΙΑΔΥΜΑ
Ακολουθήστε τη ΔΙΑΔΥΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι:
Facebook: διάδυμα-diadyma
Instagram: diadyma_sa
LinkedIn: diadyma-sa
Youtube: ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ