Περιοχές που ουδέποτε αντιμετώπιζαν πρόβλημα νερού, βρίσκονται προ του κινδύνου της λειψυδρίας στο άμεσο μέλλον.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάριος Κωνσταντινίδης δίνει την εικόνα μιας περιοχής που διψά.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της εταιρείας προστασίας περιβάλλοντος Καστοριάς, εξηγεί ότι η στάθμη της τεχνητής λίμνης Βράχου έχει πέσει δώδεκα μέτρα, τα οποία αρκούν για λίγες ημέρες.
«Όλοι οι Ταμιευτήρες και τα ρέματα που γεμίζουν τον Αλιάκμονα έχουν στερέψει. Δυστυχώς η ξηρασία και ο παρατεταμένος καύσωνας μαζί με την αλόγιστη χρήση νερού δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Μια κοίτη ποταμού όπου η στάθμη έχει πέσει δραματικά, ζούν δεκάδες ψάρια, ζώα και πουλιά τα οποία κινδυνεύουν με αφανισμό».
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας με τα λιγότερα νερά και αν δεν βρέξει δεν θα υπάρχει νερό ούτε για υδροδότηση. Απαιτείται μια λελογισμένη χρήση των υπαρχόντων υδάτων, καθώς οι δεξαμενές βρίσκονται κάτω από το μισό, λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Οι περιττές ανάγκες που δημιουργούν οι άνθρωποι με κήπους, πισίνες και πότισμα γκαζόν απλώς φέρνουν τον κίνδυνο της λειψυδρίας προ των θυρών όλων.
«Η σωστή διαχείριση ξεκινά από το σπίτι και φτάνει στο χωράφι. Απαιτείται μια οριζόντια πολιτική για την διαχείριση του νερού σε κάθε περιφέρεια, κοινότητα και οικισμό της χώρας».
Δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία είναι περιοχή των νερών και των λιμνών και δεν υπάρχει σωστή διαχείρισή τους Δεν υπάρχουν υπόγεια νερά και αυτά που υπάρχουν θα εξαφανιστούν.
Καλλιέργειες με λιγότερη παροχή νερού, στάγδην πότισμα, προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση νερού. Από μια περιήγηση σε χωράφια, στις καλλιέργειες διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη σπατάλη νερού.
Το χειρότερο σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι πως δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η χειμερινή περίοδος. Εάν θα υπάρχει η ίδια μειωμένη ποσότητα βροχής και οι χιονοπτώσεις είναι ελάχιστες ή καθόλου, τότε τα σενάρια της επομένης ημέρας θα εξελιχθούν πολύ δυσάρεστα.
*ertnews.gr