Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2022 το διήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε ο Δήμος Βελβεντού στο Πνευματικό Κέντρο. Η επιμορφωτική αυτή εκδήλωση είχε ως βασικό στόχο να βελτιώσει τις δεξιότητες των επαγγελματιών που εμπλέκονται στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου και να τροφοδοτήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο για την επόμενη μέρα του τουρισμού στην περιοχή.
Την επιστημονική ευθύνη του διαδραστικού σεμιναρίου είχαν η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.
Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου (Δευτέρα 21.03.22), ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου παρουσίασε τους στόχους της εκδήλωσης και τις προτεραιότητες του Δήμου στον τομέα του Τουρισμού. Στη συνέχεια, ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας παρουσίασε την εισήγηση με θέμα: «Προσιτές τεχνικές του management και του marketing στην υπηρεσία μιας μικρής επιχείρησης του Βελβεντού: Αγροδιατροφή – Εστίαση – Τουρισμός», η οποία επικεντρώθηκε στις εξής θεματικές:
- Δημιουργώντας ένα εμπορικά επιτυχημένο προϊόν
- Διαμορφώνοντας έναν ελκυστικό και κερδοφόρο επισκέψιμο χώρο
- Προβάλλοντας την επιχείρησή μου εντός και εκτός διαδικτύου
Ακολούθως, εφαρμόστηκε η συμμετοχική μέθοδος World Café, η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ζωντανού δικτύου διαλόγου και στην ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι επαγγελματίες του Τουρισμού και της εστίασης, οργανωμένοι/ες σε μικρές ομάδες, αντάλλαξαν γραπτώς τις απόψεις τους, με αφορμή διάφορα ερωτήματα που τέθηκαν από τους δύο εισηγητές. Η πρώτη μέρα έκλεισε με μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με τις κρίσιμες προϋποθέσεις για την εδραίωση ενός βιώσιμου προτύπου τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Τη δεύτερη μέρα (Τρίτη 21.03.22), η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη παρουσίασε την εισήγηση με γενικό τίτλο: «Για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη λιγότερο ευνοημένων περιοχών», η οποία εστίασε στα εξής θέματα:
- Κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υπαίθρου
- Προσφέροντας μια ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία
- Προκλήσεις και ευκαιρίες για τη μετά (;)-COVID εποχή
Ακολούθησαν τρεις παρουσιάσεις από επαγγελματίες της Δυτικής Μακεδονίας, με τη μορφή μελέτης περιπτώσεων (case study):
Ο Ηλίας Γκιόζης, μάγειρας στο Εστιατόριο Κοντοσώρος, ο Γιάννης Σουμπάσης, ιδιοκτήτης του Wine Bar Αέροινο και ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης από τους Nomade et Sauvage ανέλυσαν παραδείγματα καλών πρακτικών από την εμπλοκή τους με το χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας, τονίζοντας την αναγκαιότητα για δικτύωση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα αξίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των εκπροσώπων του Δήμου για ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών, οι οποίες ενισχύουν συμμετοχικές διαδικασίες και θέτουν τις βάσεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης στο Βελβεντό.