Ξεκινήσαμε να ψαχουλεύουμε στις αποθήκες μας για να θυμηθούμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια, όσα από αυτά βέβαια κατάφεραν να σωθούν από την επιχείρηση «πετάω τα παλιά» της ελληνίδας μάνας. Παιχνίδια που δημιούργησαν τον κόσμο της παιδικής μας ηλικίας, γέμισαν τα απογεύματά μας, μας έκαναν να μαλώσουμε με τους φίλους μας και στη συνέχεια υπήρξαν η αφορμή για να τα βρούμε, παιχνίδια που η ανάμνησή τους ακόμα και σήμερα συνοδεύεται με μια γλυκιά νοσταλγία γεμάτη έντονα χρώματα και περίεργους ήχους.
Ρετρό κονσόλες, Arcade καμπίνες, Lego, Playmobil, Subbuteo, επιτραπέζια, λούτρινα, τσίγκινα, αυτοκόλλητα, pedal cars… Τα θυμάστε;
Ο Φωτεινούλης και η Παταπούφα, οι σπιρτούληδες, τα πιγκουινάκια με την τσουλήθρα τους, το Σκορ 4, την Οικογένεια Γλυκοπατάτας, το Πιτσιποπάκι, το View Master, τους Ευχούληδες, η Polly Pocket, τα Λαχανόπαιδα, η λίστα με τα παιχνίδια που αγαπήσαμε μικροί και νοσταλγήσαμε μεγάλοι είναι ατέλειωτη. Στην προσπάθεια μας να εντοπίσουμε τα πιο εμβληματικά παιχνίδια των δεκαετιών ’80 και ’90 ανακαλύψαμε το Vintage toys.gr, τον πιο ενημερωμένο ιστότοπο για παιχνίδια παλαιότερων δεκαετιών που σήμερα έχουν αποκτήσει συλλεκτική αξία.
Επιλέξαμε λοιπόν, 5 παιχνίδια που σηματοδότησαν την παιδική μας ηλικία και σας παρουσιάζουμε τις ιστορίες πίσω από τη δημιουργία τους.
GAME BOY CLASSIC
Πρόκειται για την δημοφιλέστερη ίσως σειρά κονσολών χειρός. Οι γενιές του έχουν καταφέρει να πουλήσουν πάνω από 250.000.000 κονσόλες. Δημιουργός του είναι ο Gunpei Yokoi, υπάλληλος τότε στη Nintendo. Το πρώτο Game Boy να κυκλοφορεί το 1989 στην Ιαπωνία και την Βόρειο Αμερική και το 1990 στην Ευρώπη. Η πράσινη οθόνη του μεγάλωσε πολλές γενεές ανθρώπων και δίδαξε gaming.
Το Game Boy έπρεπε να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις: Να είναι μικρό, ελαφρύ, φτηνό, ανθεκτικό και να έχει μια μεγάλη και ευρεία γκάμα παιχνιδιών. Κατάφερε να νικήσει αρκετούς ανταγωνιστές παρόλο που σε αρκετές περιπτώσεις, τα ανταγωνιστικά συστήματα ήταν δυνατότερα.
Η αρχή λοιπόν έγινε με το Game Boy Classic, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι κυκλοφορίες των Game Boy Play It Loud, Game Boy Pocket, Game Boy Color, Game Boy Advance, Game Boy Advance SP, Game Boy Micro και Nintendo DS.
Ευχούληδες (Trolls)
Tα διάσημα ξωτικά της δεκαετίας του ’80 δημιουργήθηκαν από έναν πάμπτωχο ξυλουργό ως δώρο γενεθλίων στην κόρη του. «Κονταροχτυπήθηκαν» σε πωλήσεις με τη Barbie και αναδείχθηκαν «Παιχνίδι της Χρονιάς»!
Όσοι έζησαν ως παιδιά τη δεκαετία του ’80 θυμούνται με νοσταλγία τα μικρά πλαστικά ξωτικά με τα φουντωτά πολύχρωμα μαλλιά, το διαμαντάκι στην κοιλιά και μεγάλα λαμπερά μάτια. Ο λόγος για τους «Ευχούληδες» που αν και τους μάθαμε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80 η ιστορία τους ξεκινά 40 χρόνια πίσω.
Ο δημιουργός του, Τόμας Νταμ, έφτιαξε τον πρώτο του «Ευχούλη» στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και είχε τελείως διαφορετική μορφή. Η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά τη δεκαετία του ’60 και ο Νταμ άρχισε να εξάγει τους «Ευχούληδες» σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Εφόσον όμως οι φιγούρες θα κατασκευάζονταν από μηχανές, ο δημιουργός τους έπρεπε να σκεφτεί ένα νέο τρόπο για την παραγωγή τους.
Η τρέλα για τα πολύχρωμα ξωτικά αναζωπυρώθηκε τη δεκαετία του ΄90, όταν και οι «Ευχούληδες» γνώρισαν μια δεύτερη επιτυχία, καθώς έλαβαν και πάλι τον τίτλο του «Παιχνιδιού της Χρονιάς» το 1991. Μετά το τέλος της δεκαετίας του ’90 ξεπεράστηκε η μόδα με τους «Ευχούληδες», ωστόσο ακόμα και σήμερα θεωρούνται συλλεκτικά κομμάτια και πωλούνται για μερικά χιλιάδες ευρώ.
TETRIS
Το πιο διάσημο παιχνίδι που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’80 ήταν το Τέτρις. Ήταν εύκολο, εύχρηστο και απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες. Στόχος του παιχνιδιού ήταν ο παίκτης να στοιβάξει τα τουβλάκια που έπεφταν ώστε να μην φτάσουν στην κορυφή και χάσει. Κάθε φορά που δημιουργούσε μια οριζόντια γραμμή, εξαφανιζόταν και το παιχνίδι παρατεινόταν. Έτσι, ο καθένας μπορούσε να παίζει ατελείωτες ώρες. Αρχικά το Τέτρις παιζόταν σε φορητές κονσόλες και σε υπολογιστές και στα γνωστά «ηλεκτρονικά». Σήμερα συνεχίζει να είναι δημοφιλές στους χρήστες των ψηφιακών παιχνιδιών.
Το Τέτρις πήρε το όνομά του από το Ελληνικό αριθμητικό πρόθημα “τέτρα” που σημαίνει τέσσερα (όλα τα τουβλάκια του παιχνιδιού αποτελούνται από τέσσερα τμήματα) και το “τένις” που ήταν το αγαπημένο άθλημα του σχεδιαστή. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από τον Ρώσο προγραμματιστή Αλεξέι Παζίτνοφ.
Το Τέτρις συνεχίζει να έχει φανατικό κοινό και πουλάει όπως τον πρώτο καιρό που κυκλοφόρησε. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, εκτός από διασκέδαση βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και στη συγκέντρωση των χρηστών!
Bibi-bo
Η εταιρία που με κατασκεύασε την Bibi-bo ήταν η El Greco που είχε ως έδρα της την Αττική. Ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της χρησιμοποιήθηκε η κούκλα Sindy της εταιρίας Pedigree. H Bibi-bo θεωρήθηκε «αντίπαλος» της Barbie και διέθετε ευρεία γκάμα μοντέλων, ρούχων και αξεσουάρ, με αποτέλεσμα να γίνει αγαπημένο παιχνίδι πολλών μικρών κοριτσιών.
Σχεδόν παράλληλα με την κυκλοφορία της Bibi-bo κατασκευάστηκε από την ίδια εταιρία στις αρχές του ’80 και ο Τζον Τζον. Ο Τζον Τζον ήταν ο αγαπημένος φίλος και αγόρι της Bibi-bo. To 1988 η Bibi-bo και ο Τζον Τζον άλλαξαν και έγιναν περισσότερο μελαχρινοί. Το 1989 το εργοστάσιο της El Greco κάηκε, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών παιχνιδιών. Η τελευταία φορά που κυκλοφόρησε η Bibi-bo και ο Τζον Τζον ήταν το 1990 μαζί με τα σκυλάκια τους Πίτσι και Ντόλυ. Η πολυαγαπημένη Bibi-bo σήμερα αποτελεί συλλεκτικό κομμάτι και δεν είναι λίγοι αυτοί που την αναζητούν ακόμα.
View Master
To View Master δημιουργήθηκε το 1938, ωστόσο στην Ελλάδα η δημοτικότητά του έφτασε στο απόγειό της τις δεκαετίες ’80 και ’90. Στο μπροστινό μέρος του παιχνιδιού υπήρχε μια συγκεκριμένη υποδοχή για την τοποθέτηση ενός δίσκου με φωτογραφίες. Κάθε μια από τις φωτογραφίες ήταν μια στατική τριδιάστατη εικόνα. Μπορούσες να πατήσεις το κουμπάκι και να δεις τις 3D ιστορίες. Τα θέματα των ιστοριών ήταν πολυποίκιλα, ενώ στη συνέχεια υπήρχαν πολλοί δίσκοι με θεματικές τις εικόνες από ταινίες της Disney.
Κάπου στα μέσα των ‘90s και με την εξέλιξη της τεχνολογίας των παιχνιδιών και των κονσολών το view master χάθηκε από τις λίστες των παιδιών με τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, όσοι είχαμε στην παιδική μας ηλικία view master το θυμόμαστε με μια γλυκιά νοσταλγία.