Να μια ερώτηση που σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει. Οι ορειβάτες καμιά φορά φαντάζουν σαν καλλιτέχνες που αναζητούν τη ομορφιά και βιώνουν την απεραντοσύνη. Η Μαρία Bούζα είναι μια από αυτούς. Η ατέρμονη αγάπη της για τη φύση δημιουργήθηκε στα φοιτητικά της χρόνια στην Κοζάνη. Η πόλη πάντως για την Μαρία δεν φαίνεται να την εμποδίζει στο να επιστρέφει στη φύση, να πεζοπορεί σε μονοπάτια ολόκληρης της Ελλάδας και να σκαρφαλώνει σε κορυφές της χώρας ! Το χόμπι της είναι η ορειβασία και όπως μας λέει και η ίδια η δυσκολία δεν είναι να ανεβείς το βουνό, η δυσκολία είναι να πάρεις την απόφαση να ανεβείς το βουνό και εμείς αναρωτιόμαστε είμαστε γεννημένοι για να είμαστε κλεισμένοι στους τοίχους των διαμερισμάτων μας; Η απάντηση είναι όχι…την Κυριακή πάμε βουνό!
Μαρία τι διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον αλπινισμό, την ορειβασία, την αναρρίχηση και την πεζοπορία; Μιλάμε για τέσσερα εντελώς διαφορετικά πράγματα ή υπάρχει κάποια σύνδεση;
Σαφώς και υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους η ορειβασία με την ευρύτερη έννοια περιλαμβάνει την αναρρίχηση, την πεζοπορία, τον αλπινισμό όπως και το ορειβατικό σκι. Πεζοπορία είναι το περπάτημα σε μονοπάτια στο βουνό. Αναρρίχηση είναι μια δραστηριότητα που γίνεται είτε σε βράχο είτε σε πάγο με τη χρήση σχοινιών. Αλπινισμός είναι ορειβασία σε μεγάλο υψόμετρο, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας που περιλαμβάνει πολλές φορές και παραδοσιακή αναρρίχηση. Ορειβατικό σκι είναι η ανάβαση και κατάβαση με ειδικά πέδιλα σκι που γίνεται σε ελεύθερο ορεινό πεδίο.
Πως ξεκίνησες και τι σε έκανε να κολλήσεις με το βουνό;
Ξεκίνησα κατά τα φοιτητικά μου χρόνια με μια παρέα από την Κοζάνη και φυσικά μαγεύτηκα. To βουνό και η απαράμιλλη ομορφιά του με κατέκτησαν από την πρώτη στιγμή.
Έχεις ξεχωρίσει μέχρι σήμερα κάποια στιγμιότυπα και γεγονότα που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας; Ποια είναι η αγαπημένη σου διαδρομή;
Όλα τα στιγμιότυπα και τα γεγονότα που βιώνεις κάθε φορά στο βουνό είναι μοναδικά και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο… Αγαπημένη μου διαδρομή στο βουνό είναι μια μεγάλη αλπική αναρριχητική κόψη που βρίσκεται στον Όλυμπο και λέγεται κόψη Ναούμ.
Ένιωσες ποτέ ότι ξεπερνάς τα όρια σου;
Φυσικά μου έχει τύχει και εκεί είναι που καταλαβαίνεις πως ο άνθρωπος έχει αμέτρητες δυνάμεις και συνέχισα με μεγαλύτερο ζήλο και θέληση…
Τελικά πόσο εύκολο είναι ν’ ανέβεις σε ένα βουνό; Τι είδους προετοιμασία χρειάζεται και ποιος ο εξοπλισμός;
Αρχικά αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, από εκεί ξεκινάν όλα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να έχεις μια καλή φυσική κατάσταση. Όσον αφορά τον εξοπλισμό εξαρτάται τι θα κάνεις στο βουνό δηλαδή άλλος εξοπλισμός χρειάζεται αν πας να κάνεις μια απλή πεζοπορία και άλλος εξοπλισμός αν πας για αναρρίχηση, όπως και άλλος χρειάζεται το καλοκαίρι και το χειμώνα.
Η φύση μπορεί να σε βάλει σε μια διαδικασία εσωτερικής πάλης με τον εαυτό σου ώστε να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και τελικά να βελτιωθείς σαν άνθρωπος και χαρακτήρας;
Γενικά στο βουνό έρχεσαι πολύ κοντά με σένα, με τον εσωτερικό σου κόσμο με τους φόβους σου, τις ανασφάλειες σου κατά κάποιο τρόπο ” ξεγυμνώνεσαι” κάτι που φοβόμαστε πολύ εμείς οι άνθρωποι. Εκεί ψηλά μπορείς να πάρεις πολύ ουσιαστικά και δυνατά μαθήματα, θέλω να πιστεύω πως έστω και απειροελάχιστα μας βελτιώνει σαν χαρακτήρες η επαφή με τον ψυχισμό μας…
Στο κομμάτι της ορειβατικής εκπαίδευσης και κουλτούρας η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες;
Θεωρώ πως υστερεί. Σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης η ορειβασία είναι μέρος της ζωής και της κουλτούρας των κατοίκων, κάτι που στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Υπάρχουν πολλοί και καλοί ορειβάτες που βλέπουν την ορειβασία απλά σαν μια διέξοδο από την καθημερινότητα τους την Κυριακή, κάτι που για μένα είναι τραγικό…. Αν δεν εισχωρήσει στην ψυχή σου αυτό το ”μικρόβιο” δεν μπορείς να αντιληφθείς το μεγαλείο του και το τι έχει να σου προσφέρει………..
“Σκαρφαλώνεις” από νεαρή ηλικία. Υπήρξε κάποιος άνθρωπος ή γεγονός που σε οδήγησε να ασχοληθείς περισσότερο με την ορειβασία;
Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι που με έχουν εμπνεύσει και τους θαυμάζω απεριόριστα για τις ικανότητες τους αλλά κυρίως για αυτό που είναι…
Είχες πότε κατά την διάρκεια αναρρίχησης η ορειβασίας κάποιον τραυματισμό και αν ναι άλλαξε κάπως τη ματιά με την οποία βλέπεις το βουνό και τα ρίσκα που ενέχει η δραστηριότητα αυτή;
Όχι δεν μου έχει τύχει ευτυχώς κάτι τέτοιο…….
Η κορυφή είναι πάντα ο σκοπός ή η ομορφιά βρίσκεται στην πορεία για την κορυφή;
Ο δρόμος προς τον στόχο, προς την κορυφή είναι το σχολείο που θα σε διδάξει πως να φτάσεις εκεί, αν δεν υπάρχει αυτό πίστεψέ με δεν θα φτάσεις ποτέ στην όποια κορυφή…
Ποιο είναι το ορειβατικό σου όνειρο και ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;
Να έχω υγεία και να βρίσκομαι στο βουνό, όταν υπάρχει αυτό τα υπόλοιπα ορειβατικά όνειρα είναι εύκολο να εκπληρωθούν…