Το TippingPoint είναι ένας οργανισμός που καινοτόμα προωθεί στον χώρο της εκπαίδευσης το mentoring, συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνήσουν με μέντορες από όλο τον κόσμο, να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ενημερωθούν διεξοδικά για τα πεδία του ενδιαφέροντός τους. Απαραίτητο εργαλείο η τεχνολογία, η οποία μπαίνει ουσιαστικά στην μάθηση και επιτρέπει την εξοικείωση της, μέσω μιας διαδικασίας αλληλεπίδρασης που βοηθά στην ανακάλυψη των δεξιοτήτων και όχι μόνο, αφού οδηγούν στη λήψη μιας συνειδητοποιημένης (ακαδημαϊκής και επαγγελματικής) απόφασης, στο πιο κρίσιμο σημείο της ζωής τους. Αυτό του μέλλοντός τους.
To Together συναντάει την Αμαλία Κωνσταντακοπούλου, συνιδρύτρια της ΜΚΟ η οποία μας λύνει όλες μας τις απορίες!
Τι είναι το ΤippingΡoint;
Το TippingPoint βοηθάει μαθητές και φοιτητές που βρίσκονται ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας να συναντήσουν μέσω live-video και από την άνεση της τάξης τους ανθρώπους-πρότυπα (μέντορες) από όλο τον κόσμο που διαφορετικά δεν θα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν.
Στόχος του οργανισμού είναι να συμβάλει στη λήψη πιο συνειδητοποιημένων αποφάσεων των νέων σε ότι αφορά την επαγγελματική ή ακαδημαϊκή τους πορεία και να τους επιτρέψει να ανοιχτούν σε νέους ορίζοντες πέρα από τα στερεότυπα του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.
Ποιοι είστε, ποιους αναζητάτε και σε ποιους απευθύνεστε;
Είμαστε μια ομάδα νέων ανθρώπων που κοιτάζοντας τη δική μας πορεία διαπιστώσαμε ότι τις πιο κρίσιμες αποφάσεις της ζωής μας τις λάβαμε πολύ τυχαία, μέσα από τη συναναστροφή μας με 2-3 λαμπρούς ανθρώπους-πρότυπα που έτυχε να γνωρίσουμε μεγαλώνοντας. Ο καθένας μας προέρχεται από εντελώς διαφορετικό χώρο αλλά η αναγνώριση αυτής της ανάγκης στην Ελλάδα και το κοινό μας όραμα για μια διαφορετική εκπαίδευση μας οδήγησε στη δημιουργία του TippingPoint.
Απευθυνόμαστε και αναζητάμε αυτούς που αποκαλούμε “Innovators” και “EarlyAdopters” είτε πρόκειται για μαθητές και φοιτητές, είτε για εκπαιδευτικούς και γονείς. Πρόκειται για αυτούς που θέλουν να φέρουν την αλλαγή στην Παιδεία μέσα από καινοτόμες και παραγωγικές διαδικασίες αρχικά στην μικροκοινότητά τους, στην τάξη ή στο σχολείο τους.
Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμαστε σε εκπαιδευτικούς που παθιάζονται με τη τεχνολογία, τεχνολόγους που παθιάζονται για εκπαίδευση, γονείς που έχουν αυθεντικό ενδιαφέρον για τη διαδικασία της μάθησης και κυρίως απευθυνόμαστε στους ίδιους τους μαθητές και φοιτητές (ηλικίας 13 – 27 ετών) που θέλουν να φέρουν τον κόσμο στην τάξη τους!
Πώς υλοποιείται το πρόγραμμα και ποιες είναι οι βασικές σας δράσεις;
Η δράση του οργανισμού βασίζεται σε ομαδικές συνεδρίες σε επίπεδο τάξης όπου μέσω της πλατφόρμας οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν πεδία ενδιαφερόντων (για παράδειγμα φυσική, αρχιτεκτονική, τουρισμό, κλπ.) καθώς και τον αντίστοιχο μέντορα που θα εκπροσωπήσει τον κλάδο. Πριν από κάθε συνεδρία δημιουργούν την ατζέντα της συζήτησης θέτοντας στον μέντορα τις ερωτήσεις τους με βάσει τα ενδιαφέροντά τους. Κατά τη διάρκεια της onlinevideo συνεδρίας μέσω της πλατφόρμας, ο μέντορας παρουσιάζει τον εαυτό του, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία, απαντάει στις ερωτήσεις που έχουν θέσει οι μαθητές εκ των προτέρων αλλά και αυτές που θέτουν εκείνη τη στιγμή.
Ταυτόχρονα, η συνεδρία καταγράφεται σε βίντεο και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια “βίντεο-βιβλιοθήκη’’ για κάθε σχολείο ξεχωριστά. Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης αυτής δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανατρέξουν οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν σε προηγούμενες συνεδρίες του σχολείου.
Ποιους τρόπους διασύνδεσης προσφέρετε ώστε ο καθένας να μπορεί να εξετάσει όλες τις προοπτικές που του δίνει η επαφή με ανθρώπους πρότυπα σε αυτόν;
Στο TippingPoint πιστεύουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί ορίζοντες νοήματος που επιλέγει να ακολουθήσει ο καθένας. Εμείς απλά επιτρέπουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει πολύ νωρίς και με ασφάλεια, στις ηλικίες κατά τις οποίες διαμορφώνουμε τις επιλογές και τον χαρακτήρα μας.
Φροντίζουμε πάντα οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να επιλέγουν μέσα από μια γκάμα μεντόρων που είναι μεγάλη και “γειωμένη” και στα δεδομένα της τοπικής οικονομίας.
Με άλλα λόγια, οι μαθητές, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής ή οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης (στα νησιά, στα χωριά της περιφέρειας, στα προάστια των μεγάλων πόλεων), μπορούν μέσω της τεχνολογίας που προσφέρει το TippingPoint να λαμβάνουν απαντήσεις στις δικές τους ερωτήσεις, από γιατρούς και αγρότες του διπλανού νησιού, μέχρι μηχανικούς της NASA, ώστε να παίρνουν αποφάσεις πιο συνειδητοποιημένα.
Στόχος μας πάντα μέσα από τη δράση αυτή είναι οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να “ανοιχτούν” σε νέα και πολλά ερεθίσματα ώστε να ανακαλύψουν το πραγματικό τους ενδιαφέρουν και να αποφασίσουν για τη μετέπειτα πορεία τους με βάσει αυτό.
Που έχει υλοποιηθεί η δράση έως σήμερα και ποια ήταν τα αποτελέσματα της; Επόμενα βήματα, σχέδια, στόχοι;
Το πρόγραμμα έχει ήδη υλοποιηθεί πιλοτικά σε σχολεία της Κρήτης, όπου καθημερινά πραγματοποιούνται μικρές “επαναστάσεις” στη βιωματική εμπειρία των μαθητών.
Με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, πρόκειται να υλοποιηθεί σε 125 σχολεία των Περιφερειών Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας, με τις οποίες έχουμε συνάψει συνεργασία.
Φυσικά, στόχος του οργανισμού είναι η επέκταση του προγράμματος σε ακόμη περισσότερα σχολεία ανά την Ελλάδα και κυρίως σε περιοχές, με μεγάλη ανεργία, braindrain προς το εξωτερικό ή τα μεγάλα αστικά κέντρα και εκεί όπου οι μαθητές & οι νέοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νέες ιδέες και μεγαλύτερη ανάγκη για “ανοίγματα”.
Πιστεύεται πως η Ελλάδα βρίσκεται σε “tippingpoint”;
Σε θέματα εκπαίδευσης πιστεύουμε ότι δε βρισκόμαστε ως χώρα σε tippingpoint.
Λαμβάνοντας υπόψη την εθνική και διεθνή σημερινή πολυπλοκότητα θεωρείται πως η εξειδικευμένη ενημέρωση και γνώση είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητο εφόδιο;
Σε ό,τι αφορά το τι είναι καλύτερο σήμερα, η εξειδικευμένη ή η γενική γνώση, θεωρούμε πως και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά. Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου τα πάντα αλλάζουν και εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς και όλα επηρεάζονται και συνδέονται άμεσα πλέον, είναι απαραίτητο να έχεις πρώτα από όλα τη γενική γνώση για να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε οποιαδήποτε συνθήκη και μετά να έχεις την εξειδικευμένη γνώση η οποία να είναι και κοντά στα ενδιαφέροντά σου.
Είπαν για εμάς:
Tippingpoint ή αλλιώς…. Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΣΗ
Μια νέα, εντελώς ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία βιώσαμε –μαθητές και καθηγητές- μέσα από τη συνεργασία μας με την ομάδα του Tippingpoint. Επιλέξαμε μέντορες και βάλαμε την τεχνολογία στο μάθημα, αλληλεπιδρώντας, μαθαίνοντας και διαμορφώνοντας μια διαφορετική, σύγχρονη αντίληψη για τη διδασκαλία. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια το Σεπτέμβρη!
Μαρίνα Τουτουδάκη, Διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Αγίου Νικολάου Κρήτης
Videolink σχετικά με τον οργανισμό: