To CNN δημοσίευσε τη λίστα του με τα 22 καλύτερα τυριά που παρασκευάζονται στην Ευρώπη, θεωρώντας -και όχι άδικα- ότι σε αυτή την περιοχή του πλανήτη φτιάχνονται τα καλύτερα τυριά που μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Αναφορά γίνεται και στην τεράστια παράδοση που έχει με ιστορία αιώνων στην παρασκευή τυριών, μιας και η κάθε χώρα ή η κάθε περιοχή έχει τις δικούς της μεθόδους παρασκευής και διατήρησης, καθώς και με τεράστια γκάμα όσον αφορά στην παραγωγή αλλά και στις τιμές. Στη λίστα, όμως, υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς συναντάμε και ένα ελληνικό τυρί, και δεν είναι αυτό που νομίζουμε οι περισσότεροι. «Όλοι ξέρετε, βέβαια, τη φέτα. Τώρα, είναι ώρα να μάθετε ένα λιγότερο γνωστό ελληνικό τυρί», γράφει το CNN και μας παρουσιάζει το μετσοβόνε.
Αυτό το ελληνικό τυρί φτιάχνεται σε μια πανέμορφη ορεινή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, στην οροσειρά της Πίνδου, από γάλα αγελάδας ή αναμεμειγμένο με μικρή ποσότητα πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος, και είναι καπνιστό. Όπως και το κυπριακό χαλούμι, προσφέρεται για ψήσιμο.
Τα καλύτερα τυριά της Ευρώπης, σύμφωνα με το CNN, είναι τα παρακάτω. Καλή σας όρεξη!
– Grana Padano
– Gruyère
– Serra da Estrela
– Χαλούμι
– Cheddar
– Manchego
– Morbier
– Bitto
– Havarti
– Wensleydale
– Cabrales
– Comté
– Pecorino romano
– Bryndza
– Gouda
– Callu de Cabrettu
– Μετσοβόνε
– Vieux-Boulogne
– Jarlsberg
– Gubbeen
– Puzzone di Moena
– Lüneberg