“κάθε χώρος, κάθε μέλισσα που βουίζει, κάθε σημείο της γης αποτελεί κάτι ιερό – …Αποτελούμε μέρος της γης και η γη αποτελεί μέρος της δικής μας ύπαρξης. Τα ευωδιαστά λουλούδια είναι αδέλφια μας. Ο τάρανδος, το άλογο, ο μεγάλος αετός, είναι αδελφοί μας. Οι ψηλοί βράχοι, τα αφρισμένα κύματα του ποταμού, ο χυμός των αγριολούλουδων, η θερμότητα του σώματος του αλόγου και των ανθρώπων ανήκουν όλα στην ίδια οικογένεια.”
Seattle-αρχηγός των Ινδιάνων φυλής Ντουάμις[dropcap][/dropcap]
Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία (γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία, βιγκανισμός, αγγλ. veganism)- είναι μία φιλοσοφία ή/και ένας τρόπος ζωής που αποκλείει τη χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή άλλους σκοπούς. Πρακτικά, ένας αυστηρά χορτοφάγος (βίγκαν) δεσμεύεται στην αποφυγή κατανάλωσης όλων των ζωικών προϊόντων και χρήση προϊόντων από γούνα, μαλλί, κόκκαλα, δέρμα, φτερά, μαργαριτάρια, κοράλλια και άλλες ζωικές πηγές.
Η λέξη vegan, προήλθε από τη λέξη vegetarian που σημαίνει χορτοφάγος και άρχισε να χρησιμοποιείται το 1944.Αυτό συνέβη γιατί η Έλσι Σρίγκλεϋ και ο Ντόναλντ Γουάτσον θεωρούσαν ανήθικη τη χρήση του όρου χορτοφάγος για ανθρώπους που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα κι έτσι ξεκίνησαν την Κοινωνία των Αυστηρά Χορτοφάγων στη Μεγάλη Βρετανία (UK Vegan Society). Συνδύασαν τα πρώτα τρία και τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης vegetarian και δημιούργησαν τον όρο vegan.Αν και η ολική χορτοφαγία με τη μορφή που έχει σήμερα είναι προϊόν του 20ού αιώνα, η αποχή από κάθε ζωικό προϊόν μπορεί να βρεθεί σε πολλές θρησκείες του παρελθόντος.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί θα σας συστήσουμε τον Κώστα Τερζόπουλο, Vegan και ακτιβιστή.
Πόσοι από εσάς άραγε γνωρίζετε τις διατροφικές συνήθειες των vegans; Φαντάζομαι ότι κάποιοι θα ξέρετε ακριβώς περί τίνος πρόκειται, αρκετοί θα έχετε ακούσει μόνο τη λέξη και κάποιοι θα την ακούτε για πρώτη φορά!
Πώς αποφάσισες να γίνεις Vegan;
Αρχικά έγινα χορτοφάγος την Πρωτομαγιά του 2011, απέχοντας από την κατανάλωση κρέατος, επειδή ένιωσα ότι το μπούχτισα. Αργότερα, τον Ιανουάριο του 2012, εμβαθύνοντας στην χορτοφαγία ανακάλυψα μια ολιστική φιλοσοφία για την μη εκμετάλλευση των ζώων, από ηθικής πλευράς, μη-βίας/ειρήνης, υγείας, περιβάλλοντος, κλιματικής αλλαγής, έλλειψης νερού, παγκόσμιας πείνας, αποψίλωσης δασών, εξαφάνισης ειδών και άλλα. Έτσι έγινα πολύ γρήγορα Vegan Χορτοφάγος, απέχοντας από όλα τα ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, το μέλι, αλλά και ένδυσης όπως δέρμα, διασκέδαση όπως ζωολογικό κήπο, ιππασία, και επιπλέον το πιο δύσκολο να αποκαλύψεις, προϊόντα που κάνουν πειράματα στα ζώα, όπως καθαριότητας, περιποίησης και άλλα.
Πως καταρρίπτονται τα επιχειρήματα των Vegans, γιατί τόσο μίσος για τους αυστηρά χορτοφάγους;
Πιστεύω η αλήθεια είναι τόσο σκληρή πολλές φορές και βαθιά μέσα μας την ξέρουμε, οπότε η απουσία προσωπικής στάσης ζωής των άλλων, βγαίνει σε φθόνο. Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε επιτίθενται, στο τέλος νικάς!
Τι τρως;
Τα πάντα, κατά το “Παν μέτρον άριστον”, που σημαίνει στην περίπτωση της διατροφής, από τα άριστα να τρως τα πάντα με μέτρο, και όχι γενικά να τρως τα πάντα. Οπότε τρώω, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, όσπρια…
Nα γίνει κανείς ή να μην γίνει Vegan;
Ανάλογα αν θέλει κάποιος να ζει χωρίς βία, με σεβασμό στο περιβάλλον και τους άλλους, ναι. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν καιροσκοπικά και παρασιτικά εις βάρος τρίτων.
Πώς είναι η ζωή για έναν vegan στην Ελλάδα; Ποια χώρα είναι η πιο ευνοϊκή και τι τρώει ένας βίγκαν σε μία Ελλάδα που στηρίζει το 60% του διατροφολογίου της στο κρέας και στα παράγωγά του; Σε αυτή τη χώρα που για να γιορτάσουμε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές μας «ξεσπάμε» στο φαγητό το οποίο κατά κόρων αποτελείται από κρέας;
Η ζωή των vegan δεν είναι πολύ δύσκολη αν μαγειρεύεις, μιας και είμαστε πλούσια χώρα σε χορτοφαγική διατροφή. Ας μην ξεχνάμε και την περίφημη μεσογειακή διατροφή που μιλάει για 1-2 φορές τον μήνα κρέας. Το πρόβλημα έρχεται όταν τρως έξω, σε fast food αλλά και εστιατόρια, όπου σχεδόν τα πάντα τα έχουν αναμίξει με κρέας και τυριά.Στην πραγματικότητα παλιά στον Ελλαδικό χώρο δεν κατανάλωναν τόσο πολύ κρέας και τυριά. Π.χ. Η μελέτη για μακροζωία γίνεται στην Ικαρία, Κάρπαθο, και Κρήτη σε ανθρώπους 100χρονών που δεν είχαν πρόσβαση σε κρέας και τρώγανε ελάχιστο.
Η “παραδοσιακή μαγειρική” άλλαξε με τον Τσελεμεντέ και το περίφημο βιβλίο του, που θεωρείται η βίβλος της Ελληνικής Κουζίνας. Στην πραγματικότητα ο Τσελεμεντές, δυτικοποίησε την Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα, και την απομάκρυνε από την μεσογειακή, την βαλκανική και την οθωμανική, κατά τα γαλλικά πρότυπα, υιοθετώντας, πολύ κρέας, τυρί, βούτυρο, κρέμες γάλακτος (μπεσαμελ)… Το παραδοσιακό παστίτσιο στην πραγματικότητα δεν έχει κρέμα γάλακτος.
Μύθοι και Αλήθειες για τον βιγκανισμό ως διατροφή
Ο άνθρωπος στην εξέλιξή του εδώ και εκατομμύρια χρόνια, ήταν ένα παμφάγο ζώο, κυνηγός και τροφοσυλλέκτης, συντηρούμενος με φρέσκο κρέας καθημερινά -απόλυτα απαραίτητο γιά τη διατροφή του- και φυτικές τροφές, όπως άγρια λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Απ. Ο άνθρωπος ήταν ξεκάθαρα καρποσυλλέκτης, και προέρχεται από τον αντίστοιχο πίθηκο. Έτρωγε μόνο καρπούς που τους έβρισκε έτοιμους προς βρώση, χωρίς χρήση τεχνολογίας, όπως τα υπόλοιπα ζώα.
Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, δηλαδή φωτιά, καμάκια, μαχαίρια και άλλα, άρχισε να κυνηγάει ζώα, γιατί από κατασκευή του ανθρώπινος σώματος δεν είχε αυτή την δυνατότητα, να κατασπαράξει ένα άλλο ζώο. Το έκανε για να μην χρειάζεται να αποδημεί συνέχεια ώστε να βρίσκει τροφή (χειμώνας-καλοκαίρι), γιατί ήταν νομαδικό ζώο, και ξεκίνησε να δημιουργεί μόνιμους καταυλισμούς.
Ο άνθρωπος δεν έχει σαρκοφάγα χαρακτηριστικά ως ζώο όπως: Εκτεταμένο στοματικό άνοιγμα, αντίστοιχα δόντια, μυς και σάλιο για σάρκα, ενώ και το στομάχι δεν είναι μεγάλο και σχεδιασμένο για την χώνευση του κρέατος, και επιπλέον το έντερο του είναι πολύ μεγάλο όπως τα φυτοφάγα ζώα, και αυτό είναι πρόβλημα γιατί η σάρκα μένει μεγάλο χρονικό διάστημα στο ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας προβλήματα υγείας, σε αντίθεση με τα σαρκοφάγα
Όχι μόνο δέν είναι υγιεινή η χορτοφαγία, όπως φημολογείται, αλλά μπορεί να καταστεί και επιβλαβής γιά την ανθρώπινη υγεία. Οι χορτοφάγοι, οι οποίοι στερούν από τον οργανισμό τους τα απόλυτα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία τού κρέατος, είναι αυτοί, που κυρίως παρουσιάζουν στις μέρες μας πολλαπλά προβλήματα.
Απ. Η χορτοφαγική διατροφή περιέχει τα πάντα μιας και στην πραγματικότητα όλα τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται εκεί. Από τα ζώα απλά τα παίρνουμε σε δεύτερο κύκλο, και μαζί με ένα σωρό αλλά αρνητικά για την υγεία του ανθρώπου. Υπολογίζεται ότι μια σωστή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αυξήσει έως και 10 χρόνια περισσότερο το προσδόκιμο ζωής.
Τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαδοθεί η χορτοφαγία, ενώ παράλληλα δαιμονοποιήθηκε η κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, στα οποία -υποστηρίζεται- ότι οφείλονται οι περισσότερες σύγχρονες ασθένειες τού δυτικού κόσμου.
Απ. Ο ΟΗΕ λαμβάνοντας υπόψη συνολικά τις επιπτώσεις της ζωικής παραγωγής στο άνθρωπο και το περιβάλλον, σύστησε στα μέλη κράτη από το 2010, να προωθήσουν την vegan χορτοφαγία!
Ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας το 2016, μετά από εκατοντάδες έρευνες που είχε στα συρτάρια του, ανακοίνωσε την κατάταξη του επεξεργασμένου κρέατος, αλλαντικά, λουκάνικα… στα πιθανός καρκινογόνα στο υψηλότερο επίπεδο 1, στην ίδια κατηγορία με το τσιγάρο, και το απλό κρέας στην κατηγορία 2, λιγότερο πιθανός καρκινογόνο. Υπολογίζεται ότι 7 στις 10 ανθρώπινες ασθένειες, οφείλονται στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων.