Ο καρκίνος του ενδομητρίου αποτελεί το συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταθερή αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του και μελέτες έχουν αποδείξει άμεση συσχέτιση με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Η έλλειψη σωματικής άσκησης και οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν στη παχυσαρκία, με αποτέλεσμα τη διαταραχή των επιπέδων των οιστρογόνων και την επακόλουθη βλαπτική δράση τους στο ενδομήτριο.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διάγνωση τίθεται νωρίς (80% σε αρχόμενο στάδιο), λόγω ότι εμφανίζεται κολπική αιμόρροια που συνήθως οδηγεί τη γυναίκα στο γυναικολόγο της. Για το λόγο αυτότα ποσοστά επιβίωσης είναι εξαιρετικά (πάνω από 95%), όταν γίνει σωστή αντιμετώπιση από εξειδικευμένο γυναικολόγο – ογκολόγο.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου, ώστε να προσφέρουμε εξατομικευμένες συμβουλές –οδηγίες παρακολούθησης. Ηηλικία, η ύπαρξη γενετικών αιτιών (π.χ. σύνδρομο Lynch) και το θετικό οικογενειακό ιστορικόαποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου. Επίσης, το ατομικό ιστορικό για καρκίνο του μαστού (ιδιαίτερα η λήψηταμοξιφαίνης), το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών καιη υπερπλασία του ενδομητρίου αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες.Τέλος, η έκθεση σε οιστρογόνα χωρίς ή με ανεπαρκή ποσότητα προγεστερόνης (π.χ. θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.
Πλέον για τη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου χρησιμοποιείται η υστεροσκόπηση, καθώς όχι μόνο λαμβάνεται βιοψία, αλλά εκτιμάται και η έκταση της βλάβης. Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως με τη χρήση της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής χειρουργικής και εφαρμόζεται η μέθοδος του λεμφαδένα φρουρού. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται εκτεταμένες επεμβάσεις και οι πιθανές επιπλοκές τους, που επηρεάζουν την ποιότητας ζωής της γυναίκας.
Σε νέες γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους, εφόσον είναι ογκολογικά εφικτό, μπορεί να διατηρηθεί η μήτρα και να τεκνοποιήσουν. Όμως, όταν οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναφέρουν κάθε κολπική αιμόρροια, δυσλειτουργία η σταγονοειδή έκκριση στο γυναικολόγο τους για να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν την κατάλληλη θεραπεία.
Δημήτριος Ν. Ζούζουλας
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Ογκολόγος – Μαστολόγος
Επ. Συνεργάτης Γυναικολογικού – Ογκολογικού Α’ Μ/Γ Κλινικής Α.Π.Θ. – Γ.Ν. «Παπαγεωργίου»
- Μετεκπαίδευση στη Γυναικολογική Ογκολογία
- Εξειδίκευση στη Χειρουργική Μαστού
- Πιστοποίηση στην Κολποσκόπηση & Παθολογία Τραχήλου
Διεύθυνση: Δημητρίου Γούναρη 8, Θεσσαλονίκη
Τηλ: 6946536065
Email: dzouzoulas@hotmail.gr