Μια make-up artist προσπάθησε να αναδείξει την ενδομητρίωση με τις δεξιότητες της για να τονίσει τον αόρατο πόνο που κουβάλαει η ενδομητρίωση.
Ζούμε σε κοινωνίες που έχουμε κανονικοποιήσει το πόνο και επισκεφτόμαστε επαγγελματίες υγείας που μας λένε ότι είναι λογικό να πονάς στην περίοδο, επειδή όλες πονάτε, επομένως πάρε παυσίπονο για να σου περάσει. Το παυσίπονο κάνει αυτό ακριβώς που λέει (=παυει τον πόνο).
‘Εχουμε μάθει να μην δίνουμε σημασία στον πόνο, αλλα να τον σιωπούμε ενώ το σώμα μας δίνει σημάδια ότι χρήζει της προσοχής μας. Έχουμε μάθει να μην πηγαίνουμε στην ρίζα του προβλήματος, αλλά να αποδεχόμαστε μια διάγνωση και τις συνέπειες αυτής.
Η ενδομητρίωση επηρεάζει το 10-15% όλων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και το 70% των γυναικών με χρόνιο πυελικό πόνο. Δυστυχώς, για πολλές από αυτές τις γυναίκες υπάρχει συχνά καθυστέρηση στη διάγνωση της ενδομητρίωσης με αποτέλεσμα την άσκοπη ταλαιπωρία και μειωμένη ποιότητα ζωής. Σε ασθενείς ηλικίας 18–45 ετών, η διάγνωση της ενδομητρίωσης μπορεί να πάρει κατά μέσο όρο 6-10 χρόνια , επειδή ακριβώς τα συμπτώματα της απορρίπτονται ”σαν κακή περίοδος”.
Οι περισσότερες γυναίκες με ενδομητρίωση αναφέρουν την έναρξη των συμπτωμάτων κατά την εφηβεία. Αυτο το οποίο οδηγεί είτε σε χειρουργεία είτε σε μειωμένη ποιότητα ζωής αργότερα, είναι η έλλειψη γνώσης τόσο απο τους ασθενείς που δεν γνωρίζουν το Α και το Ω του εμμηνου κύκλου της και το να ακούνε το σώμα τους καθώς και απο επαγγελματίες υγείας που δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο για να διερευνήσουν επαρκώς έναν ασθενή.
Η πρόληψη, η έγκαιρη παραπομπή, η διάγνωση, ο εντοπισμός της νόσου, οι αλλαγές στο τρόπο ζωής και η θεραπεία μεσω της διατροφής, πρακτικών τρόπων ζωής, συμπληρωμάτων και ιατρικών πρακτικών μπορεί να μετριάσουν τον πόνο, να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου και έτσι οι γυναίκες να διατηρήσουν τη γονιμότητα τους με την εγκυμοσύνη για όσες το επιθυμούν να είναι πιο εύκολη.