Με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των αναίτιων καισαρικών τομών, που ταλαιπωρούν τόσο την μητέρα μετεγχειρητικά και επιβαρύνουν οικονομικά τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία των Κέντρων Φυσικού Τοκετού σε ολόκληρη τη χώρα, με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει το υψηλό ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 57% επί του συνόλου των τοκετών στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος των καισαρικών δεν ξεπερνάει το 30%!
Αυτό σημαίνει ότι έξι στις δέκα γέννες στη χώρα μας γίνονται με καισαρική τομή.
Οι αιτίες για το υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών στη χώρα μας είναι πολλές όπως :
1. Η νοοτροπία του «γρήγορου τοκετού» που διακατέχει πολλές υποψήφιες μητέρες
2.Υπαρχουν περιπτώσεις γιατρών που επιλέγουν ευκολότερα την καισαρική
3. Η πολιτική δημοσίων και ιδιωτικών μαιευτηρίων
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για το 2021, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας διενεργήθηκαν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%), έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%).
Τι είναι τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού
Τα Κέντρα Φυσικού Τοκετού τα οποία θα λειτουργούν στα δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία και μαιευτήρια, θα πρέπει καταρχάς να έχουν άδεια λειτουργίας. Υπεύθυνες για τον τοκετό θα είναι εξειδικευμένες μαίες και όχι γυναικολόγοι – μαιευτήρες ενώ δεν θα παρέχεται επισκληρίδιος ή άλλου είδους αναισθησία στις επιτόκους
Όπως αναφέρεται στην απόφαση στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού (Birth Centers), παρέχονται:
1. Ολοκληρωμένες υπηρεσίες προγεννητικής και περιγεννητικής φροντίδας σε υγιείς εγκύους, κατηγορίας χαμηλού και πιθανού κινδύνου, επιτόκους, λεχώνες, καθώς και σε νεογνά, στο πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας.
2. Υπηρεσίες φυσικού τοκετού δύνανται θα παρέχονται αφενός εντός των κτηριακών συγκροτημάτων των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» (Δημόσια Κέντρα Φυσικού Τοκετού), υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν Μαιευτικό – Γυναικολογικό Τμήμα, και αφετέρου εντός των ιδιωτικών κλινικών (Ιδιωτικά Κέντρα Φυσικού Τοκετού), υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν Τμήμα Μαιευτικών Επεμβάσεων.
3. Υπηρεσίες μη παρεμβατικού τοκετού δύνανται να παρέχονται και από ιδιωτικούς φορείς (Ανεξάρτητα Κέντρα Φυσικού Τοκετού), ως φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, εποπτεύονται από την κατά τόπον αρμόδια Περιφέρεια και διασυνδέονται με τα δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές.
Σύμφωνα με την απόφαση τα Κέντρα οργανώνονται και λειτουργούν με βάση το «Μαιοκεντρικό Μοντέλο Φροντίδας». Ο Μαιευτής ή η Μαία αποτελεί τον κύριο επαγγελματία υγείας, που έχει την ευθύνη, με βάση τις σύγχρονες γνώσεις και διεθνείς προδιαγραφές επί των ζητημάτων φυσικού (μη παρεμβατικού) τοκετού, για:
-τον προγραμματισμό της εισαγωγής,
-την οργάνωση και την παροχή προς την έγκυο προγεννητικής ενημέρωσης,
-φροντίδας και παρακολούθησης, από την πρώτη επίσκεψή της στο Κέντρο έως τον τοκετό, αλλά και τη μεταγεννητική παρακολούθηση αυτής και του νεογνού.
Τα κριτήρια επιλογής των επίτοκων
Οι γυναίκες γίνονται δεκτές για εισαγωγή σε Κέντρο Φυσικού Τοκετού κατόπιν σχετικής αιτήσεώς τους και αξιολόγησης της φυσικής και σωματικής τους κατάστασης από μαιευτική ομάδα και από μαιευτήρα-γυναικολόγο. Αναλόγως των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες κινδύνου: χαμηλό, πιθανό και υψηλό.
Στα Κέντρα Φυσικού Τοκετού δύνανται καταρχήν να εισαχθούν μόνο υγιείς έγκυες χαμηλού και πιθανού κινδύνου.
Αυστηρές Κυρώσεις και πρόστιμα σε όσους δεν έχουν άδεια.
Στα νομικά πρόσωπα που λειτουργούν Κέντρο Φυσικού Τοκετού, χωρίς άδεια λειτουργίας, επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ.
Στους κατόχους άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Κέντρου Φυσικού Τοκετού, που παραβαίνουν τις διατάξεις του παρόντος, επιβάλλεται, εάν δεν ορίζεται διαφορετικά, πρόστιμο, ύψους 15.000 ευρώ και, σε περίπτωση υποτροπής, 30.000 ευρώ.
Οι κυρώσεις των ανωτέρω παραγράφων επιβάλλονται με απόφαση του Περιφερειάρχη.