Η Κατερίνα Καβουρίδου εργάζεται τα τελευταία 6 χρόνια ως εκπαιδεύτρια σκύλων και υπεύθυνη καλλωπισμού σκύλων στην Κοζάνη. Σπούδασε Γεωπονία στο ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στην Ζωική Παραγωγή, στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο στης Βαρκελώνης. Η αγάπη της όμως για τα σκυλιά κέρδισε τελικά και την οδήγησε στην παρακολούθηση ειδικών μαθημάτων και σεμιναρίων για την εκπαίδευση και τον καλλωπισμό σκύλων.
-Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των ανθρώπων που επιλέγουν να αποκτήσουν ένα σκυλί. Ποιες οι επιπτώσεις μιας τέτοιας τάσης;
Είναι αλήθεια ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση των ιδιοκτητών σκύλων και ιδίως στην πόλη της Κοζάνης. Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ θετική, καθώς ο σκύλος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και να του χαρίσει πολλές στιγμές χαράς, σωματικής άσκησης και ψυχικής ισορροπίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η απόκτηση ενός σκύλου απαιτεί πολλές προϋποθέσεις από πλευράς ανθρώπου, οι οποίες κάποιες φορές δεν πληρούνται, δυστυχώς.
-Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρεί ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης σκύλου;
Ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης σκύλου θα πρέπει να είναι βαθιά συνειδητοποιημένος για την απόφαση του. Να βασίζεται αυτή καθαρά στην προσωπική του ανάγκη να ζήσει με έναν σκύλο και όχι γιατί έχει ο γείτονας ή γιατί το ζητάνε επίμονα τα παιδιά του ή γιατί είναι μόδα και ένδειξη κύρους. Πρέπει να είναι γνώστης των αναγκών του σκύλου, για να είναι σε θέση να τις καλύψει καθώς και της μακροχρόνιας δέσμευσης που επιφέρει μια τέτοια σχέση. Φυσικά δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν όλοι εξ αρχής τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός κατοικίδιου. Γι΄αυτό θα πρέπει να απευθύνονται σε έναν ειδικό-εκπαιδευτή σκύλων για να τους κατατοπίσει και να τους λύσει απορίες σχετικά με την συμβίωση με ένα ζώο.
-Πως συμβάλλεις σαν εκπαιδεύτρια σκύλων στην αρμονική συμβίωση σκύλου -ανθρώπου και ποια τελικά η σημασία της εκπαίδευσης;
Σαν εκπαιδεύτρια ασχολούμαι με την θετική εκπαίδευση των σκύλων στην Βασική Υπακοή και το agility, το οποίο είναι ένα άθλημα με άνθιση τα τελευταία χρόνια. Η βασική υπακοή αποτελείται από σειρά εντολών οι οποίες βοηθάνε τον ιδιοκτήτη και τον σκύλο του να αποκτήσουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο η καθημερινότητά τους γίνεται εύκολη και αρμονική. Δεν υπάρχουν διενέξεις, κανείς δεν αμφισβητεί κανέναν και όλοι έχουν τη θέση και το ρόλο που πρέπει στην οικογένεια. Σε καμία περίπτωση ο σκύλος δεν καταπιέζεται, αντιθέτως του αφαιρούμε το στρες που αποκτά όταν δεν μας καταλαβαίνει και διεκδικεί πράγματα με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να τιμωρείται συνεχώς.
-Παίζει ρόλο η εκπαίδευση Βασικής υπακοής στην ασφάλεια του σκύλου και του ιδιοκτήτη;
Θα έλεγα ότι είναι το Α και το Ω για την ασφάλεια και των δύο. Καταρχήν να τονίσω ότι η εκπαίδευση του σκύλου επιβάλλεται να ξεκινά από κουτάβι. Η θεωρία του να γίνει πρώτα 6-7 μηνών δεν ισχύει πλέον με την μέθοδο της θετικής ενίσχυσης.
Αρχικά, σαν εκπαιδεύτρια σκύλων συμβουλεύω όλους τους «μαθητές» μου να φροντίζουν για την κοινωνικοποίηση του σκύλου τους όταν έρχονται στη σχολή μου εγκαίρως και στην κατάλληλη ηλικία. Αυτή είναι μεταξύ 2-4 μηνών, όπου ο σκύλος θα πρέπει να έχει όσο περισσότερες θετικές εμπειρίες γίνεται με ανθρώπους, ζώα και ερεθίσματα της πόλης. Έτσι αποκτάμε έναν ισορροπημένο σκύλο που κατά την ενηλικίωση του δεν θα εμφανίσει φοβίες και προβληματικές συμπεριφορές.
Επίσης με την βασική υπακοή μπορούμε να ελέγχουμε τον σκύλο μας σε δημόσιους χώρους, μπροστά σε πολύ κόσμο και παρουσία άλλων σκύλων, καθώς το πρόγραμμα εκπαίδευσης που ακολουθώ καλύπτει όλα τα παραπάνω. Το σημαντικό είναι ότι η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο τον σκύλο , αλλά γίνεται πάντα με τη συμμετοχή του ιδιοκτήτη, ο οποίος εκπαιδεύεται ταυτόχρονα.
Όταν λοιπόν ο ιδιοκτήτης έχει τον πλήρη έλεγχο του σκύλου εφαρμόζοντας τις βασικές εντολές, και εντός και εκτός σπιτιού και έχει φροντίσει μέσω της εκπαίδευσης για τη σωστή κοινωνικοποίηση του κουταβιού του, οπότε έχει έναν ισορροπημένο και φιλικό προς σκύλους και ανθρώπους σκύλο, τότε σίγουρα έχει φροντίσει για την ασφάλεια του σκύλου του, των συμπολιτών του και του ιδίου.
-Το πρόβλημα της επιθετικότητας των σκύλων που οφείλεται;
Το πρόβλημα τις επιθετικότητας είναι πολύπλοκο. Επιγραμματικά θα αναφέρω τους πιο πιθανούς λόγους που μπορεί αυτή να εκδηλωθεί:
1. Κακή εκτροφή, που σημαίνει ζευγαρώνω σκυλιά αμφιβόλου χαρακτήρα με επιθετικές τάσεις, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται στα κουτάβια.
2. Έλλειψη ή κακή κοινωνικοποίηση παράλληλα με άσχημες εμπειρίες κατά τη κρίσιμη ηλικία μεταξύ 2-4 μηνών.
3. Λάθος διαχείριση από πλευράς ιδιοκτήτη, λόγω άγνοιας ή λόγω εσκεμμένης κακομεταχείρισης του σκύλου.
4. Εγκλεισμός του σκύλου και αποκοπή του από το φυσικό του περιβάλλον και τα διάφορα ερεθίσματα.
5. Λάθη στην εκπαίδευση και κακός χειρισμός κατά τη διάρκεια αυτής.
-Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που έχει ή θέλει να πάρει σκύλο;
Η απόκτηση σκύλου αποτελεί προνόμιο και όχι δικαίωμα. Με βάση αυτή τη διαπίστωση θα έλεγα ότι όποιος αποφασίσει να βάλει στη ζωή του ένα σκυλί θα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίσει, να σεβαστεί και να καλύψει τις ανάγκες του, αναλογιζόμενος ότι είναι ένα ζώο με ένστικτα και όχι ένας άνθρωπος. Ένας σκύλος απαιτεί με σειρά προτεραιότητας κατά τη γνώμη μου: χρόνο, οικονομική δυνατότητα κάλυψης των αναγκών του, υπομονή και αγάπη.
Δικαίως ο σκύλος αποκαλείται ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά πολλές φορές ο άνθρωπος δεν αποτελεί τον καλύτερο φίλο του σκύλου, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπονται πολλά σκυλιά στο δρόμο, γεγονός που δεν τιμά κανέναν. Ας γίνουμε υπεύθυνοι πολίτες με σεβασμό προς τα ζώα.
Κατερίνα Καβουρίδου
Θετική Εκπαίδευση και Καλλωπισμός σκύλων
Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Κοζάνη
Κντ. 6976846188